Geen koersen, wel Tri Ouderkerk; World Triathlon is the word – WTJ 1639

DONDERDAG – Een zeer geëmotioneerde Leo van Vliet, die dinsdag de handdoek in de ring moest werpen. Geen Amstel Gold Race dit jaar, na die fantastische editie in 2019 met Mathieu van der Poel. Het verdriet en de teleurstelling op het gezicht van Van Vliet staat voor mij symbool voor hoe veel organisatoren zich dit Coronajaar voelen. Je wilt zo graag, maar staat machteloos tegen de maatregelen rondom het virus.

Tegelijkertijd is de gunfactor wel toegenomen. Je gunt het collega-organisaties om wel een wedstrijd neer te kunnen zetten. Sterker nog: het is enorm belangrijk dat een aantal triathlons toch is doorgegaan. Professionele organisaties als Extra Leisure en Tri Hard Series hebben aangetoond dat het onder strikte voorwaarden wel kan. Maar ook de niet-commerciële partijen (Spijkenisse, Roermond, Enschede) gaven sportorganisaties hoop dat het in de nabije toekomst echt wel mogelijk is om tri- en duathlons te houden. Het zorgt voor continuïteit en die is hard nodig in deze onzekere tijden.

Tri Ouderkerk: it’s a go

Tri Ouderkerk kan gelukkig doorgaan. En dat is opmerkelijk in een week waarin de Binck Bank Tour en dus ook de Amstel Gold Race werden stilgelegd, respectievelijk gecanceld. De verklaring in de wielrennerij is dat de drukte in de Tour de Nederlandse koersen nu nekt. Zijn de rollen een keer omgedraaid, want er werd al volop gefietst toen de triathlons nog steeds ‘on hold’ stonden. Tri Ouderkerk heeft ook niet per se met enorme drommen toeschouwers te maken. Ze zijn nu niet welkom, ook coaches en begeleiders niet. Het wordt een triathlon puur voor de atleten, de noodzakelijke vrijwilligers en een handjevol officials.

De vraag ‘gaat Tri Ouderkerk door?’ kon Tri Hard Series op dinsdag – daags na de persconferentie van Rutte/De Jonge – al beantwoorden met een volmondig ‘ja!’. Het was even de vraag wat er in de omgeving van Amsterdam allemaal nog kon, want onze hoofdstad is toch wel een brandhaard. Maar de organisatie voert nauwgezet overleg met de overheidsinstanties (gemeente/veiligheidsregio) en toen is vooral gekeken wat er wel kan. Natuurlijk is het zaak dat atleten goed de aanwijzingen van organisatie en vrijwilligers opvolgen.

Essentiële reis

Er zijn rolling-starts, dus één voor één in plaats van gelijktijdig. Dat is anders bij de relay-series op zaterdagmiddag 17 uur. Verder wordt de anderhalve meter strikt in de hand gehouden en wie klachten heeft blijft thuis. Voor Amsterdam e.o. geldt dat wie geen essentiële reis maakt, er ook niet heen mag. Betekent dat voor deelnemers van verder weg dat ze niet naar Ouderkerk mogen komen? Nee. De organisatie zocht het uit en deelname aan een sportwedstrijd valt onder dezelfde noemer als een essentiële reis. Voor toeschouwers geldt dit niet, die moeten thuisblijven. En de maximale groepsgrootte van 40 mensen in de buitenlucht? Nee, ook daar geld de beperking niet als het om sportbeoefening gaat. Toch goed om te weten, zo doen organisaties steeds meer kennis op van het ‘nieuwe organiseren’.

Zes series sprint op zaterdag met aansluitende twee team relays. En dan vier Olympische afstand-series op zondag. Het zijn echt de laatste kansen om in dit vreemde jaar nog een triathlon te doen. Aan de Ouderkerkplas dus, vorig jaar nog strijdtoneel van het Nederlands kampioenschap sprint.

Dag ITU, welkom World Triathlon

Ander nieuws. We zagen hem niet aankomen, maar het is bij de wereldtriathlonbond niet ‘een nieuwe lente, een nieuw geluid’, maar ‘een nieuwe herfst, een nieuw geluid’. Want op de eerste oktoberdag  bleek de ITU plots World Triathlon te heten. Na 31 jaar onder International Triathlon Union door het leven te zijn gegaan, wordt in alle uitingen de nieuwe identiteit, het nieuwe logo, de slogans en alles wat er bij een ‘nieuw leven’ komt kijken, World Triathlon gebruikt.

De uitleg is misschien wat hoogdravend of zweverig. World Triathlon staat dan voor duurzaam, transparant, saamhorig enzovoorts. Het zijn de mooie aanvullende woorden van onder meer Marisol Casado, kersvers president van World Triathlon. De sport staat niet stil en daar wil de mondiale koepelorganisatie in mee blijven groeien. Gaat vast lukken. Wij zijn ook enthousiast hoor, want de afkorting komt wel heel dichtbij zo. WT of WTJ, dat scheelt nog maar 1 lettertje……

Video’s van het proces om te komen tot de nieuwe merknaam deelden we al eerder op de 1e oktober. Maar hoe mooi ook alle vernieuwingen, wij willen maar 1 ding: WEDSTRIJDEN.

Anne is snel

Meer nieuws. Anne Haug, die in Berlijn 33.06 minuten loopt. Rappe tante, de Duitse Hawaii-winnares al is het natuurlijk nog niet de 31.55 minuten van Gwen Jorgensen twee jaar terug. Waarschijnlijk de allersnelste tien kilometer door de triatlete.

Boris Stein monsterlijk snel in monstertijdrit

En zondag ging ie weer door. De Monstertijdrit Flevoland. De polders zijn er leeg genoeg voor om corona proof zo’n Touretappe van 138 kilometer in tijdritvorm af te leggen. Vijftig kilometer minder dan op een hele triathlon. De winnaar wist er wel raad mee, het was namelijk niemand minder dan de Duitse toptriatleet Boris Stein. Hofleverancier van de snelle fietstijden in Ironmans. Zweden won ie al eens, veel 70.3 Ironmans eveneens en op Hawaii perste hij er ook al een paar keer een superfietstijd uit. De wielrenners die ook meededen hadden misschien geen idee wie Boris Stein was al werd hij wel als de grote favoriet aangekondigd. Hij won dus wel en bleef als enige onder de drie uur. Gemiddelde 46,3 kilometer per uur!

De Belg Tim Fievez was al weer voldoende hersteld van zijn winst in het Long Course Weekend Beesel en werd in de Flevopolder 13e bij een moyenne van zo’n 42 kilometer/uur.  Roy Lagerburg was op een 21e plaats beste Nederlandse triatleet. Bij de vrouwen was de Duitse Lisa Brömmel een klasse apart. Annemarie Rustenburg greep een fraaie derde plaats. Verder nog gespot op het tijdritparcours: Marcel de Boer (37e), Corné Kool (49e) ,Alex Schelvis (53e), Gerard van de Grift (69e) en Annemiek Willemze (9e) en Wietske Bogaerts (10e).

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.