Triathlon-tijdrijden; MyLaps; Alles over Tri Ouderkerk zaterdag en zondag – WTJ 1641

 

ZONDAG – Tussen alle veranderingen, die de ITU – pardon World Triathlon – deze week heeft doorgevoerd qua uitstraling, filosofie, toekomstvisie enzovoorts, mis ik er eentje: de wedstrijdformat. Want het is goed om de Mixed Relay toegevoegd te zien aan het Olympisch programma, maar zou het de ‘triathlon-tijdrit’ ook niet thuishoren op het vierjaarlijks menu?

World Triathlon

Dan is het klaar met de sterke lopers, die de benen stil houden tijdens het fietsen. Meeliftend tot de laatste tien kilometer, in de wetenschap dat je daar je slag kunt slaan. Tactisch leuk, maar de veertig kilometer fietsen leiden op Olympisch niveau zelden tot een boeiend wedstrijdverloop. Met alle respect overigens hoor. Ik wil ook niet van de Olympische afstand af, maar nu we door corona steeds vaker rolling-starts of starten in bubbels zien, krijg je ook andersoortige wedstrijden en dito uitslagen. Niemand kan zich verstoppen, het is 2 uur volle bak zwemmen, fietsen en lopen en aan de meet kijken hoe het uitpakt. Afwachten wat de tegenstand doet. De Olymische wielertijdrit is vaak prachtige kijksport, dat zou met een Olympische triathlon-tijdrit ook best kunnen. Met dank overigens aan de computergestuurde uitslagenverwerkingen. Waar vroeger de tijdrit van de Tour de France op een groot schoolbord met krijt werd bijgehouden, rollen de data nu over het scherm.

Tja, waar zouden we zijn zonder MyLaps? Als speakers kunnen we echt niet meer zonder de schermen van Maarten, Monique en alle andere medewerkers van het bedrijf. Maar de media ook niet en de atleten zelf hebben er ook baat bij. Live kunnen we, waar ook ter wereld, wedstrijden volgen met zwem, fiets, loop, eind en wisseltijden. Klasseringen per categorie, gemiddelde snelheden, kortom alles rolt eruit. Het avontuur van computergestuurde tijdsregistratie begon in 1982 al in Haarlem. Mooi om de historie van de Nederlandse tijdsregistratie op hun site te lezen.

MyLaps

MyLaps maakte het dit weekend ook weer mogelijk om Tri Ouderkerk, waar we vanwege de strenge coronamaatregelen niet bij konden zijn, toch te volgen was. Live tussenstanden gaven snel een beeld van hoe het wedstrijdverloop liep. Wedstrijdverloop wat zich vanwege rolling starts dus vooral virtueel afspeelde. Bovendien uitgesmeerd over meerdere series. Voor de deelnemers, die voor de winst gingen was het dus een kwestie van twee uur ‘pushing hard’, zoals de Engelsen zeggen.

Dat deed zaterdag Henk Galenkamp het beste. De Hilversummer was voldoende hersteld van zijn sterke Ironman in Estland (waar hij vierde werd in zijn agegroup) en kon de snelheid in en rond de Ouderkerkplas goed aan. In 1.57.38 uur zat het karwei er voor de Tri Pro Noosa-atleet op. Uit zijn serie volgde kitesurfer/triatleet Youri Zoon op een tweede plaats, slechts veertien seconden achter Henk. De derde plaats ging naar Dolfijn-man Wilbert Grooters, die in de derde wave uitkwam en 1.58.06 uur scoorde. Rotterdammer Niels Markus had de vierde tijd, Jelle Brontsema was nummer vijf, tevens beste master.

Bonnie de alleskunner wint Ouderkerk-zaterdag

Net als op de Bosbaan een week eerder was Bonnie van Wilgenburg de sterkste in Ouderkerk. De alleskunner, die zich aanvankelijk bekwaamde in Xtreme triathlons en trailruns maar het rappe werk op de weg dus ook aankan. De Amsterdamse was twee minuten sneller dan Stella Kubasch uit Hilversum, die in de laatste serie uitkwam. In diezelfde derde serie zat ook de nummer drie bij de vrouwen, de Haarlemse Loes van Ooijen. In de trio’s was het team SwimBikeRunFantastic vele malen sterker dan de andere zeven trio’s, maar ach de fun-factor speelde daar een grote rol.

Voor alle triatleten trouwens, iedereen was blij in het natte en daardoor ook koude oktoberweekend nog een wedstrijd te kunnen doen. De watertemperatuur was met 16,3 graden prima te doen. Trouwens we kregen ook de watertemperatuur vanochtend van het IJsselmeer in Hoorn nog door: 15,8 graden. Om even aan te geven dat er wel gezwommen had kunnen worden mocht 70.3 Ironman West-Friesland zijn doorgegeaan.

Belgische dubbelslag op sprint

Terug naar de sprint-afstand zaterdag. Een Belgische dubbelslag met Dieter Boeye en Christel Verdonck uit Brecht. Dieter klopte Joep Staps, die zich revancheerde op z’n mislukte race in Maastricht vorige week. De derde plaats ging naar Jeroen Velders. Dat Dieter Boeye uit Berchem (bij Antwerpen) van uitzonderlijke klasse is bewezen de onderlinge tijdverschillen ten opzichte van Joep: 1.45 minuut op de sprint afstand. Davy Heijsteeg, Rens van Beek en Mats Keulstra waren de ‘jonkies’ die net buiten het podium vielen. Grote verschillen ook bij de vrouwen. Christina klokte 1.05, Emma Besten uit Weeps 1.10 en Darinka Hofman uit Moordrecht 1.13 uur.

De Tri Hard Series staan erom bekend dat ze veel debutanten aan de start krijgen. Dit jaar zijn daarom ook startseries onder de naam Rookies bedacht. Die zaterdagserie werd gewonnen door Amsterdammer Nico van der Burgt en bij de vrouwen door stadsgenote Tess van Rossen. In het totaalklassement was Nico 35e en Tess zesde. De sprint trio triathlon ging naar The Specials.

Squadra viert overwinning in de regen

Als apotheose van de eerste dag stond de Team Relay op het menu. Jammer dat het vanaf drie uur ’s middags onophoudelijk bleef regenen, maar de strijd tussen de topteams die we kennen uit de Teamcompetitie was er niet minder om. Aan het eind van de afwisselingen liet het Squadra-team de sterkste indruk achter: Marco van der Stel, Bart Cooymans, Tom van der Capellen en Youri Keulen. Zo boekte de laatste feitelijk zijn derde overwinning in drie weken tijd. Toch was de concurrentie niet mals, want Oceanus hoefde maar 22 seconden toe te geven. Een jong team bovendien met Mitch Kolkman, Ian Pennekamp, Jesse Cuijpers en teamcaptain Menno Koolhaas (goed hem ook weer eens in actie te zien). De derde plaats ging naar TORQ/TC Twente met Stijn Jansen, Donald Hillebregt, Koen Wiggers en Joost Somsen in de gelederen. De Dolfijn en VZC Veenendaal maakten de top vijf compleet. In totaal gingen 28 teams van start op dit altijd spectaculaire onderdeel.

TV Almere verrast sterrenteam Ferro Mosae

Daar kwamen vervolgens nog eens 24 vrouwenteams bij. De grootste verrassing was daar de zege van het jonge team van TV Almere. Silke de Wolde, Robin Dreyling, Tamar Veltman en Luna de Bruin vormden het perfecte kwartet. Zes tellen sneller dan het favorietenteam Ferro Mosae, waarin toch toppers als Rani Skrabanja en ‘slot-atlete’/Olympisch Mixed Team-atlete Maya Kingma (en ook Neiske Becks en Sophie van der Most). De derde plaats ging naar Kijani met Eva Cornelisse, Kim van ’t Verlaat, Deborah Wissink en Joyce Caro. Ook in andere teams vele toppers, zodat het eigenlijk toch weer een ouderwets dagje triathlonnen was.

Zondag: Wouter Dijkshoorn snel maar Alexis Krug nog sneller

De zondag begon goed voor Wouter Dijkshoorn. Daags tevoren nog vierde met zijn team van De Dolfijn, nu denderde hij over het parcours in 1.50.26 uur, veruit de snelste tijd van het weekend. In de eerste serie bleven Bjorn Vennema en Tim Schreurs op respectievelijk 17 en 20 minuten (!) steken. Al na het zwemmen lag Wouter 4 minuten voor op de rest, na het fietsen was dat al een kwartier en het werd dus nog meer bij het lopen. Splittijden 20.55-54.29-33.00. Beter kan haast niet. In de tweede serie overtroffen drie atleten wel de tijden van Vennema en Schreurs. Daardoor werd Frank de Graaf op 10 minuten de ‘runner-up’ van Wouter en kwam Jeroen Visser op de derde en Jacco Langerak op de vierde plaats in het tussenklassement. Toen Haarlemmer Francesco Cauz uit de derde serie klaar was, nam zijn eindtijd de derde plaats over van Jeroen Visser.

En toen volgde de vierde serie met de Belgische topper Alexis Krug, die prompt 5 minuten harder ging dan Wouter. Niet van deze planeet, zou je denken. Nick Thijs scoorde de derde tijd, zodat het podium bestond uit Alexis, Wouter en Nick.

Winst voor Sophie Geelen
In de allerlaatste serie van twee dagen triathlon was het Sophie Geelen uit Amsterdam die de winst pakte in 2:17:05. De Utrechtse Kristel Bosch  kwamtot 2.18.03 op zondag. Zij was daarmee sneller dan het Amsterdamse duo Marijtje Molenhuis (2.21.45) en Marloes Voorhout uit de eerste serie (2.26.42 uur).

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.