Jacomina Eijkelboom start donderdag voor de DUTOR; dubbele triathlon off road.

Jacomina Eijkelboom, een triatlete met de voorkeur voor het lange en extreme werk. Begonnen met triathlon in 2000, maar kreeg al snel door dat ze een diesel was.   In 2019 finishte ze de Arch2Arch: Londen naar Parijs, inclusief oversteek van het Kanaal, in 2018 deed ze 10 keer het Rondje Eilanden, 2017 de Double Brutal in Wales, 2015 stond in het teken van haar winst in de eerste Frysman en de The Great Divide. Haar Europese en nationale titel in 2014 in Almere was ook een hoogtepunt op haar palmares. Zo maar een paar bijzondere wedstrijden van een bijzondere ultra vrouw.

In het dagelijks leven werkt Jacomina bij Vasa Sport. In de winter als langlaufinstructrice en staat ze als specialiste in de winkel. In de zomer begeleidt ze MTB-reizen in de bergen. Daarnaast is ze coach en trainingsbegeleider van triatleten.

Aanvankelijk was de route in 2020 helemaal afgestemd op de TransAmTri: 50 kilometer zwemmen , 4950 kilometer fietsen en 482 kilometer lopen. Ook hier gooide Corona roet in het eten.  Jacomina zat niet bij de pakken neer, ging van Cadzand naar Nieuwe Zijl; 13 kilometer zwemmen, 737 kilometer fietsen en liep 50 kilometer in 4 dagen, 23 uur en 15 minuten. Ook bedacht ze dat ze heel Nederland rond kon triathlonnen in 28 dagen; 28 kilometer zwemmen, 2200 kilometer fietsen en 180 kilometer lopen. Ze gaf andere atleten de kans een halve of hele triathlon te doen door dit zelf te organiseren,

A.s. donderdag start ze haar volgende uitdaging , de DUTOR; dubbele triathlon off road. Slechts twee Amerikanen hebben dit ooit als eens voltooid, Jacomina zal de eerste Europese zijn die dit zal evenaren. De start  in Bussloo, finish op vrijdagavond/nacht in Rhijnhouwen. 75% off road parcours;  7.6 kilometer zwemmen, 360 kilometer fietsen en 84.4 kilometer lopen.

Hoog tijd om even met deze ultra triatlete te praten.

Op mijn vraag dat je toch wel beetje gek moet zijn, om zoiets te doen,  lacht Jacomina: “Ja, dit is een twist of my mind. Dit idee is geboren in Amerika , ik greep  die kans. Het is nu eenmaal zo dat als ik iets wil op sportief vlak, ik dat ook doe! Het is off road en dat sprak me aan, ik loop nu al te bedenken waar ik ’s nachts fiets of loop. Ook is het leuk zo’n tocht zelf helemaal op te tuigen, samen met mijn begeleidingsteam. Het idee hoorde ik anderhalve maand geleden, het is voor het eerst dat dit in de wereld wordt georganiseerd en ik zal de eerste vrouw en de derde persoon in de wereld zijn die deze tocht ga volbrengen. Mogelijke deelnemers hebben tot 31 oktober om in hun omgeving zo’n tocht uit te zetten en te volbrengen”.

Dat het eigenlijk een idioot plan is, onderschrijft ze ; “Ik vind dit soort uitdagingen nu eenmaal tof, naast de fysieke uitdaging ook de mentale uitdaging aangaan. Ik weet dat het koud zal zijn tijdens het zwemmen (7,6 kilometer), maar daar bereid ik me op voor. Ik kan genieten tijdens het fietsen (360 kilometer) van een bushokje dat ik passeer of als ik lekker op mijn zadel zit. Ik heb gelukkig een team om me heen dat het eten en drinken verzorgd. Ik ben tijdens zo’n ultra-inspanning vaak aan het omdenken. Natuurlijk zullen er pijntjes zijn en soms word ik chagrijnig of ga me ergeren, maar uit ervaring weet ik dat dit dan te maken heeft met energietekort. Mijn lichaam kan dit soort races aan en mentaal ben ik er ook tegen opgewassen. En omdat ik het kan, doe ik het ook!

Tijdens het lopen  (84 kilometer)  zal het combinatie van wandelen en hardlopen worden, daar moet ik mijn ritme in gaan vinden, bijvoorbeeld een half uur hardlopen en 5 minuten wandelen of zo. Ik zie zo’n uitdaging niets als een race, maar een uitdaging. Met een geweldig team om me heen, denk ik dat het haalbaar is. Ik loop in een zestal ronden; de eerste 21,3 kilometer, vervolgens 18,4, 16,2, 14,2,  11,6 en tenslotte een laatste korte ronde van 2,7 kilometer.
Mijn base-camp is opgeslagen bij StayOkay Bunnink en eigenlijk verwacht ik wel wat support tijdens het lopen. Mochten er triatleten een rondje mee willen lopen, zijn ze van harte welkom, het helpt me en vind ik zeker leuk. Maar sowieso ga ik genieten tijdens deze DUTOR.

Jacomina is donderdag en vrijdag live te volgen via deze link.
Natuurlijk zullen wij van Trikipedia ook regelmatig updates geven op onze Facebookpagina van haar verrichtingen.

Het antwoord op mijn laatste vraag doet mijn mond open vallen van verbazing.
Jacomina werkt bij Vasa-Sport 3 á 4 dagen per week en traint 15 tot 20 uur per week!
Ik heb een fysiek zeer sterk lijf en kan mentaal veel aan. Ik ben een diesel en kan een bepaald tempo heel lang aan, ik heb juist moeite met versnellingen. In welke race, over welke afstand dan ook ben ik nog nooit uitgestapt. Het ultrawerk is allemaal begonnen in 2012; de Mont Blanc Ultra Triathlon, daarna ben ik verder gaan uitbouwen, dus ik heb vertrouwen in wat deze week gaat komen!

Wij van Trikipedia wensen Jacomina een hele goede DUTOR toe !

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.