Nog wat Ouderkerk; Alexis Krug; Jonas Deichmann; Natureman Frankrijk – WTJ 1642

MAANDAG – Dat veel triatleten de allerlaatste kans in dit ultrakorte seizoen aangrepen om nog een weedstrijdje te doen, werd in Ouderkerk meer dan duidelijk. Uitgesmeerd over twee dagen stonden er maar liefst 1081 triatleten aan de start. Allemaal 1 voor 1 te water in vele waves. Voor publiek zou er geen touw aan vast te knopen zijn, maar dat was er dan ook niet.

Alexis was ‘respectloos’ voor de Nederlanders

Net toen we uitgerekend hadden dat Wouter Dijkshoorn al twaalf keer eerder een Tri Hard Series op zijn naam schreef, kwam de vierde en laatste serie op zondagmiddag nog aan bod. En daarin zat net als daags tevoren op de sprint series een Belg, die voor het Antwerpse Atriac uitkwam. Alexis Krug is zijn naam. In Nederland niet eerder aan de start van een wedstrijd, maar nu sloeg de winnaar van grote races in eigen land (Geel, Brasschaat, Aarschot o.a.) genadeloos toe. De eindtijd van Wouter Dijkshoorn leek ongrijpbaar voor alle andere 286 deelnemers op zondag. En dat was ook zo. Behalve dan voor Alexis Krug, die respectloos voor welke ‘Ollander’ dan ook nog eens vijf minuten rapper ging dan Wouter. Ongeloof bij veel Nederlanders, want wie was deze man? Welnu Alexis Krug dus. Doet triathlon sinds 2011, maar misschien moeten zijn beste jaren nog wel komen. Mooi trouwens ook d masters zege van Willem Gooskens op zondag. De triatleet woont weer in Nederland, Aerdenhout om precies te zijn. Wij kennen Willem nog van zijn verblijf in Brazilië waar hij zich via de Ironman van Rio de Janeiro kwalificeerde voor Hawaii 2016.

Jonas triatlont inmiddels de wereld rond

Honderdtwintig keer Hawaii. Daar is de Duitser Jonas Deichmann mee bezig. We portretteerden hem vorig jaar toen hij zijn plannen aankondigde om al triathlonnend de wereld rond te gaan. Het duurde even voordat zijn poging begon. Vanwege corona uiteraard en dat kan hem ook in de monstertocht nog wel wat dagen of weekjes scheln. Tien maanden heeft Diechmann er voor uitgetrokken. Begonnen in thuisstad München waar het avontuur ook zal eindigen. Intussen zwemt hij richting de Kroatische stad Dubrovnik, bekend uit The Game of Thrones-reeks. Het gaat om een slordige 450 kilometer zwemmen, 22.000 kilometer fietsen en ruim 5000 kilometer hardlopen. Ja dan ben je de aardbol wel aardig over. Op gepaste afstand gaan we deze duursportfanaat volgen.

In het eerste oktoberweekend ging behalve Ouderkerk ook in het Franse Verdon aan het Lac de Sainte-Croix ging een race door: de Natureman. Niet de eerste de beste triathlon overigens. Uit Nederland deden Bert en Dorothé Vrieze en Welmoed Meindertsma mee. Van Dorothé kregen we een mooi verslag en er is een prachtige wedstrijd-film.

Na alle annuleringen dit jaar durfde ik het haast niet meer te geloven dat Natureman_woman zou doorgaan. Zelfs vlak voor vertrek checkte ik het nog maar weer ‘ns bij de organisatie. Maar alle seinen bleven op groen!

Met inachtneming van de maatregelen (iedereen droeg keurig een mondkapje, zonder mopperen of corrigerend getuttel) konden we met ruim 800 deelnemers starten op deze bijzondere, loeizware maar oh zo gave halve triathlon in een van de mooiste stukjes van Frankrijk.

In startgroepen van 100 mochten we vanaf 09:00u het glasheldere Lac de Sainte-Croix in. Mooi man! Dat het zwemparcours uiteindelijk zo’n 2,7km was in plaats van 2,3km was geen straf. Ik had alle ruimte en zat goed in m’n slag.

Na een ietwat klungelige wissel stonden er 92 fietskm’s op het menu, met als extra ingrediënt bijna 1.400 hm’s. Hoewel klimmen me best aardig afgaat, werd ik vet veel ingehaald Hoog niveau hier!

Het was de eerste uurtjes behoorlijk fris met 9 gr (gewoon koud dus) en in de eerste lange afdaling zat ik klappertandend op de fiets Gaandeweg werd dat beter en kwam ik in m’n ritme. Hoewel, die 1.5km 16% omhoog was gewoon ouderwets harken!! De fraaie uitzichten maakten daarentegen veel goed.

Het grootste avontuur van de Natureman zit in de “course a pied” : 20 km trailrun langs de oevers van het Lac ten noorden en ten zuiden van Les Salles sur Verdon. Wauw! Mede door de bakken met regen die vrijdag was gevallen was het een absolute uitdaging de 2 ronden met de nodige hoogtemeters en klauterpartijen af te leggen. Toch bleek het op m’n lijf geschreven en kon ik veel atleten inhalen. Met 6:24u op de klok finishte ik (wat later bleek) als 3e in categorie. Ook Bert en Welmoed kwamen met een big smile over de streep,

Een dik compliment voor de organisatie die een dijk van een wedstrijd hier neerzet in dit bizarre jaar.Heel blij dat ik dit heb mogen meemaken!!

Masterzege Gerrit ten Brinke 

De negende editie van de Natureman VAR werd gewonnen door Thomas Huwiler in 4.31.02 uur. Het was een duel tussen de Thomassen, want lange tijd lag Thomas Navarro op kop. Pas in de laatste kilometers werd hij gepasseerd. Derde man was Charles Bouin. De Europees juniorenkampioen Paul Georgenthum (vorig jaar in Weert) debuteerde op de halve met een zevende plaats. Beste Nederlander bij de mannen was Bert Vrieze. Als enige van de acht Nederlanders bleef hij onder de zes uur: 5.53 uur, goed voor een 174e plaats totaal en zevende M55. Robert van Ilpenburg finishte als tweede Nederlander in 6.46 uur op een 489e plaats. Een Nederlandse overwinning was er bij de masters 65 voor Gerrit ten Brinke in 7.21 uur (611e totaal). Zelfs een neef van me deed mee: Alban van den Broek was de nummer 513 in 6.51 uur. Hij studeerde in Parijs en bleef daarna in Frankrijk hangen, maar nooit verwacht dat hij nog eens zo sportief zou geraken.

Beste vrouw was Charlotte Morel in 5.08 uur. Een kwartier later volgde Carla Dahan als tweede. De derde francaise was Alizee Paties. De Belgische Charlene Ottevaere finishte als zevende. Dorothe was 31e en derde in haar mastersgroep F50, zoals ze al schreef. Vlak voor haar eindigde een vrouw uit Frankrijk, luisterend naar de naam Nicole Bierenbroodspot… Voor Welmoed Meindertsma was eveneens brons weg gelegd, maar dan bij de F45. Ze finishte als 53e in 6.42 uur. Dik duizend deelnemers in deze Franse wedstrijd trouwens.

Morgen hebben we een leuk bericht voor alle trouwe Trikipedia-lezers. Maar tussendoor komt nog een WTJ, want ik loop er eentje achter….

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Nog wat Ouderkerk; Alexis Krug; Jonas Deichmann; Natureman Frankrijk – WTJ 1642

  • 07/10/2020 om 13:13
    Permalink

    Ik ben nog lang niet oud maar toch al ruim de 70 voorbij. Mijn overwinning in de Natureman was in de categorie 70+.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.