De korte nacht van Hawaii; Marit in Frankrijk; Preview Arzachena; Kleine Diede; Chippy – WTJ 1645

VRIJDAG – De vrijdag voor Hawaii dook ik bij hoge uitzondering altijd al om een uur of acht in bed teneinde de lange zaterdagnacht door te kunnen halen. Maar hoeveel slaap je ook tevoren neemt, het bleef elke keer weer pittig om het na vieren zondagochtend nog lang vol te houden. De vrouwen waren dan ongeveer net binnen. Toch nog even wachten op Yvonne. En dan zzzzzzz.

Deze vrijdag dus gewoon de late avondfilm bekeken en begonnen aan alweer de 1645e aflevering van het Tri Journaal. Het doet goed om vele posts te zien van mensen, die ooit op Hawaii waren al dan niet actief in de Ironman. Het evenement blijft tot de verbeelding spreken en samen met de Olympische triathlons in Tokyo is het toch het grootste gemis dit seizoen. Op een goede derde plaats het WK multisports in Almere en nationaal toch ook wel de vorige week afgeblazen 70.3 Ironman West-Friesland.

Groene Loper Run kleurt rood

Extra Leisure kreeg deze week bovendien nog een extra tik te verduren toen duidelijk werd dat de Groene Loper Run Maastricht met onder meer een marathon erin verwerkt alsnog het sein op rood gezet werd door de Veiligheidsregio. We snappen het allemaal, de besmettingscijfers schieten omhoog. Maar toch, als er één organisatie is geweest dit jaar die in staat was om volledig coronaproof wedstrijden neer te zetten, dan was het wel Extra Leisure. Het Long Course Weekend Beesel en de Ironman Maastricht hebben dat bewezen.

In hun eigen woorden:

Tegen deze cultuur van angst en tegen dit soort maatregelen kun je je als organisator van sportevenementen niet meer wapenen. Onze coronaproof-evenementen hebben dit jaar heel veel extra tijd, energie en geld gekost. Vorig weekend hebben we met het IRONMAN weekend in Maastricht, dat volgens overheden en veiligheidsregio goed en coronaproof is verlopen, nog laten zien dat het kan. We hebben nog geen 24 uur kunnen nagenieten van deze prestatie en toen begon de strijd al weer voor de Groene Loper Run.

Erg zonde. Tel daarbij op de lagere deelnemersaantallen van de twee evenementen, die wel doorgingen en het is duidelijk dat Extra Leisure volgend jaar alle steun verdiend.

Marit in finale GP Triathlon Les Herbiers

Voordat we gaan previewen op de World Cup van dit weekend in het Italiaanse Archazena, nog even terug naar vorig weekend. Want Marit van den Berg maakte een uitstapje naar Frankrijk (waar dit weekend overigens ook alles op slot zit) en deed mee aan de laatste Grand Priox triathlon van het korte seizoen. Ze deed dat met haar Franse team Les Tritons Meldois en wel in Les Herbiers. Hieronder haar verslag:

Afgelopen weekend was ik in Frankrijk voor de laatste Grand Prix Triathlon van dit seizoen in Les Herbiers met Les Tritons Meldois. Ondanks alle corona ontwikkelingen was het toch nog mogelijk om naar deze race af te reizen.

Ruim vantevoren wisten we dat het water koud was, het veel zou gaan regen en ook de buitentemperatuur laag zou zijn. Dit alles was waar en helaas werd het fietsen 2 uur voor de start afgelast en werd het een aquatlon (1km zwemmen, 5km lopen). Het was een team wedstrijd, dus 3 van de 5 atleten moesten samen over de finish komen. Wij startten met 4 atleten.

Voor de start was er veel onduidelijkheid en er werd ons verteld dat de start een half uur werd uitgesteld. 20 minuten voor de start kwamen we erachter dat dit toch niet zo was. Geen stress, maar we moesten nog naar de wisselzone, wetsuit aan en het zwemparcours bekijken. Niet helemaal optimaal voorbereid stonden we aan de start maar wel vol adrenaline. Met een goed gemotiveerd team!

Het zwemwater was weer erg koud (13 graden), maar ik had geleerd van vorige week en het zwemmen ging heel goed! Onze zwemtactiek was goed, met de snelste zwemmer voorop en een zwemmer om gaten dicht te zwemmen. Met een 4e zwemtijd, 34 sec achter het snelste team kwamen wij op de kant. Het loopparcours was een grote uitdaging aangezien het al de hele dag hard regende. Een groot deel was gravel met plassen maar er was ook een deel door een soppig, modderig stuk grasland waar je tot je enkels in de modder stond. Bij het keerpunt moesten we volledig stilstaan en omdraaien om niet uit te glijden in de modder.Na ruim 2km moest ik mijn teamgenootjes laten gaan, wat waren ze sterk. Wel blijven pushen tot de finishen, mocht er nog iemand uitglijden in de modder en ik wilde alsnog zo goed mogelijk finishen. Uiteindelijke finishte mijn team als vierde, het beste resultaat voor het team tot nu toe, slechts dertig seconden van het podium. Ik kwam 45 sec later over de streep na een sterke race.

In het algemeen klassement finishte het team als zesde in hun eerste jaar in de D1 competitie. In het combi klassement met de mannen in de Coupe de France werden we ook 4e. Al met al een geslaagd en gezellig weekend ondanks de regen, modder, koud en het geannuleerde fietsen!

Preview World Cup Arzachena

Previewen op Hawaii hoeven we helaas niet. Al gaan we morgenavond toch wel wat virtuele Kona-momentjes opzoeken hoor. Maar vooruitblikken op de World Cup in het Italiaanse Cannigione, Arzachena, Sardinië. Rachel Klamer is onze vaandeldraagster aldaar. De kersverse ‘dertiger’ (nog van harte Rachel) heeft het mooie startnummer 2 gekregen met Katie Zaferes nog een nummertje lager. Maar of het realistisch is om tweede te worden in dit topveld, valt moeilijk te voorspellen. Flora Duffy is er immers ook, de Italiaanse Alice Betto, Claire Michel en de Japanse Ai Ueda met wie Rachel al ontelbare duels uitvocht. Verder Europees kampioene Beth Potter, Antwerpen/Holten-winnares Lisa Tertsch en ook de Zwitserse Jasmin Weber, het liefje van Youri Keulen is van de partij.

Oh, over liefde gesproken. De kleine Diede is geboren, dochter van Danne en Bram. Voor hen bracht het coronajaar 2020 juist veel geluk. Ze trouwden en deze week is de kleine Diede (waar kennen we die naam van?) geboren. Trikipedia wenst het Maastrichtse gezinnetje een hele mooie toekomst!

Terug naar Arzachena op het noordelijkste puntje van Sardinië. De mannenwedstrijd liegt er immers ook niet om. Wereldkampioen Vincent Luis krijgt het niet cadeau. Hij neemt het op tegen een andere wereldkampioen Gustav Iden (70.3 IM), de bronzen medaillewinnaar van Rio Henri Schoeman, nog zo’n sterke Noor Kristian Blummenfelt, Belgisch wonder Jelle Geens, Matthew McElroy, Jonas Schomburg en zijn landgenoten Pierre le Corre, Leo Bergère en Dorian Coninx. Tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee wil naar Tokyo dus is er werk aan de winkel voor de Brit. Onze hoop is gevestigd op een puike prestatie van Richard Murray en natuurlijk Donald Hillebregt. Zwaar is het altijd, maar dat weet Donald als geen ander. Om half elf zaterdagochtend gaan de vrouwen van start, om half vier ’s middags de mannen. Beiden voor de sprint afstand. Ik zet in op een mooie verjaardagscadeau voor Rachel!

De andere World Triathlon evenementen gaan dit weekend helaas niet door. Dus geen EK clubs in Portugal en ook geen Asian Cup in Osaka.

Chippy Slater werd Chippy van Halen

Tot sot. Wat heeft de dood van rockgitarist Eddie van Halen nu weer triathlon te maken? Op het eerste gezicht niets, al hield Eddie zijn conditie wel op peil met hardlopen in de jaren dat hij met Van Halen toerde. Nee, de link ligt bij een Australische man, die in de jaren negentig vorige eeuw onder de naam Chippy Slater nog vijfde werd in de World Cup Bermuda een tijdje uit beeld was en vervolgens in 2003 en 2004 in Nederland verbleef en wedstrijden (Holten/Zundert) deed, maar toen ineens Chippy van Halen heette. Inderdaad: naar de Amerikaans/Nederlandse band. Ik vroeg hem destijds naar het waarom van de naamswijziging en zijn antwoord was dat hij enorm fan was van de band bekend van de megahits Running with the devil en Jump. Zo, weer wat geleerd!

Foto: John Lillie

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.