Hawaii-souvenirs; Shirin is profwielrenster; Geen NK duathlon Almere, geen Hel – WTJ 1648

 

DINSDAG – Dat Hawaii-gemis ijlt toch nog wel even na, zo merken we. Maar dat heeft misschien ook met een zweem naar vroeger te maken. Ik denk dat we niet eerder zo’n oogst zouden hebben bij een oproep naar oude foto’s van Hawaii-finishers als nu in de coronaperiode.

De hang naar de goede oude tijd is groot. Tegelijk maken we ons ook op voor de ‘nieuwe tijd’. In dat opzicht zijn we net kameleons, passen ons zo snel mogelijk aan aan de nieuwe omstandigheden. Dat zijn helaas omstandigheden, waarin er beduidend minder kan. Als je besmettingsgraad binnen een week naar recordhoogtes schiet, als de ic’s weer vol raken en er opnieuw mensen dood gaan aan dit hardnekkige virus; dan is er maar één oplossing: beperkende maatregelen.

Bourgondishe evenementen in coronatijd?

Zelf moet ik er niet aan denken om in het doorgaans Bourgondisch Brabant een evenement neer te zetten. Ik kan het hier eigenlijk wel verklappen. Brabanders organiseren vooral uit eigen belang. Dat wil zeggen: ze vinden het heerlijk om zoveel mogelijk atleten wedstrijdgelegenheid te bieden, maar ze willen er ook wat voor terugzien. Lees: potje bier en veel gezelligheid. Dat sociale aspect, voortvloeiende uit bijvoorbeeld het carnaval, is zwaarwegend bij veel organisaties in het zuiden. Mede om die reden is de zeer sfeervolle Kermisloop in mijn dorp Oud Gastel vroegtijdig afgeblazen.

Het evenement is namelijk zoveel meer dan alleen maar hardlopen. Het gaat om de beleving om in een feeëriek dorp in de avonduren te rennen terwijl het publiek geniet van sport en amusement en de kroegen tot in de late uurtjes open zijn. Al die ingrediënten moeten nu weg genomen worden. Sommige organisaties kunnen daarmee leven en zetten een wat kale race neer, waar de atleten in elk geval nog plezier aan beleven. In mijn dorp krijgen we zo’n ‘steriele versie’ van Kermisloop of triathlon niet van de grond. Bovendien filosofeerden we al over een nieuwe naam voor onze triathlon. Het logo was – in samenspraak met de club TOGA – al rond:

Shirin kiest nu voor de fiets

Zien we ze nooit meer op een triathlon of duathlon? Ach, voor haar coach Marc Herremans maakt Shirin van Anrooij vast nog wel eens een uitzondering. Maar verder ligt voor de Kapelse de weg vrij voor een grootse carrière als profwielrenster. En dat gunnen we Shirin van harte. Pas achttien en dan liggen de aanbiedingen al voor haar klaar. Ze koos voor Trek-Segafredo. ,,Trots om te verkondigen dat ik vanaf volgend jaar profwielrenster zal zijn. Dank aan het team voor de geweldige kans.’’

De keuze lag voor de hand nu ze excelleerde in zowel het veld als op de weg met vooral internationale tijdritsuccessen. Daar kom je als duatlete ook een heel eind mee, maar of dat zozeer lonende is als nu binnen de wielerformatie is twijfelachtig. Ze is er oprecht heel trots op dat Trek Segafredo haar deze kans biedt. De afgelopen weken reed Shirin zowel de Brabantse Pijl (2 als was ze in het veld te bewonderen op de Super Prestige van Gieten, waar ze achtste werd.Net als trouwens in de openingscross te Lokeren. Tussendoor reed ze naar een 26e plaats in de Brabantse Pijl.

Annuleringen zijn er: vooral duatleten de dupe

Het kon niet uitblijven dat de strengere maatregelen op sport en evenementen in deze ‘gedeeltelijke lockdown’ wederom tot annuleringen leidt. Er was al veel gecanceld, maar dinsdag kwam daar onder meer de Hel van Kasterlee bij. Over Bourgondische evenementen gesproken. De ambiance in een volgepakte sporthal waar de helbestormers binnen lopen voor het laatste stuk op catwalk…tja, zie dat maar eens coronaproof te krijgen. Geen Hel van Kasterlee dus.

En alsof het voor de duatleten al geen rampjaar genoeg is, werd woensdag ook duidelijk dat het NK duathlon in Almere van de baan is. De wedstrijden van Start2Finish stonden gepland samen met de tijdrit Almere. Ze waren van het voorjaar al naar oktober verhuisd en dat leek de afgelopen weken een redelijke optie. Eerdere wedstrijden van de Almeerse organisatie in de Tri Hard Series (Bosbaan en Ouderkerk) konden wel doorgang vinden. En nu waren dan eindelijk de duatleten aan de beurt….

Foto: Start2Finish

De organisatie betaalt een deel van het inschrijfgeld terug in de vorm van een voucher, te gebruiken volgend jaar. Het inschrijfgeld kan ook gedoneerd worden aan de organisatie, die veel kosten maakt zonder daar veel voor terug te zien. Hoofdsponsor Tri2one (ook verbonden aan onze website Trikipedia trouwens) blijft het NK duathlon de komende twee jaar ondersteunen. Een solo challenge als alternatief kunnen alle tijdrijders en duatleten vanuit eigen omgeving zaterdag wel doen.

Jammer, maar het zat er na de persconferentie van gisteren wel aan te komen. Zijn we toch te snel weer begonnen met normale dingen des levens op te pakken? Wie het weet, mag het zeggen. Feit is dat we de komende maand weer zo goed als op slot gaan. Maar ook deze periode zullen we overleven.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.