Welke triatleten zien we terug in 2021; NTB-gala; Ab; Daytona en malaise in Roth – WTJ 1649

VRIJDAG – Alles went, dus ook de hernieuwde reeks maatregelen, waar we allemaal mee te kampen hebben. Rekenden we bij de eerste lockdown nog op een snelle terugkeer naar normaal, nu is er meer berusting. Hoewel? 17 miljoen mensen op 1 lijn krijgen? Dat lukt niet in Nederland polderland. Zelfs de koning weet zich niet meer in te houden en probeert de 70.3 Ironman in Griekenland nog te halen. Of zoiets.

Het was trouwens een opluchting toen we onlangs zagen dat Menno Koolhaas meedeed aan de Team Relay in Ouderkerk. In Spijkenisse, in Roermond, in Maastricht. Nergens zagen we Menno aan de start. Maar samen met zijn Oceanus-maatjes kwam de Amstelvener in eigen regio dan toch nog in actie.

Menno is gelukkig nog van de partij

Zonder echt voorbeelden te kunnen noemen, leeft het vermoeden dat er gedurende de lange coronatijd triatleten gestopt zijn. We schreven eerder al eens over motivatieproblemen of de definitieve keuze voor een maatschappelijke carrière boven topsport. Allemaal verklaarbaar overigens. Een maandje of twee pauze overbruggen de meeste atleten wel, maar wat als een heel seizoen naar de knoppen gaat. En voor triatleten, die minder zijn gaan werken of zelfs full-time met de sport bezig zijn, nemen de twijfels ook toe. Doe ik er goed aan door te blijven trainen zonder te weten wanneer we weer aan de bak mogen of moet ik op mijn dertigste toch maar eens gaan nadenken over een reguliere baan? Het zijn grote dilemma’s. Gelukkig nog niet voor Menno.

Het 15e NTB Gala gaat een digitale versie worden. Het is ondoenlijk om de NTB-betrokkenen bijeen te roepen voor de jaarlijkse workshops, lezingen en de verkiezing van de (tri-)atleten van het jaar. Hopelijk worden toch nog wel enkele atleten gekozen. Maya Kingma en Youri Keulen hebben er – wat ons betreft – recht op.

RIP schaatscoach Ab Krook

Schaatscoach Ab Krook is op 76-jarige leeftijd overleden. Ik heb hem maar één keer ontmoet. Dat was bij de triathlon van Holten, waar hij vooral kwam kijken hoe Pien Keulstra het eraf bracht in haar nieuwe sport. Krook zei ooit richting KNSB dat het van belang was ‘dit talent te koesteren en haar in bescherming te nemen’ doelend op de jongste Nederlands schaatskampioene op de 3 en 5 kilometer. Pien werd dat weekend 18 jaar. Het zou daarna toch allemaal anders lopen.

Daytona brengt topveld bijeen

Het worden dus weer rustige weekends. Wereldwijd liggen de triathlons zo goed als stil. Geen World Triathlons (volgende week wel Barcelona World Cup maar zonder Nederlanders), geen Ironmans en Challenge kijkt vooral uit naar 6 december, de dag dat samen de PTO de Championship houdt. Niet in Samorin maar  Daytona, Florida waar het nog altijd dik 25 graden overdag is.

Tal van toppers doen mee en zoals bij Pinkpop het rijtje artiestennamen wekelijks wordt aangevuld (pr-technisch heel slim), zo brengt de Professional Triathletes Organisation elke week weer nieuwe namen van het nu al indrukwekkende startveld. De wereldkampioenen Gustav Iden en Vincent Luis zijn er, Kristian Blummenfelt, Tim Don en ook het vrouwenveld mag er wezen met wereldkampioene Georgia Taylor-Brown, voormalig Olympisch kampioene Nicola Spirig, Flora Duffy en Jessica Learmonth. De laatste won de Super League in Rotterdam. PTO werkt met Wildcards en in de anderhalve maand tot aan de Challenge komen nog twaalf toppers voorbij. Nu maar hopen dat het doorgaat.

Schade loopt op door coronacrisis

Want dat corona zware schade toebrengt aan grote organisaties, blijkt wel uit een artikel in de Duitse media, wat we hier deels overnemen. Een reporter ging afgelopen week naar Roth voor dit verhaal.

Annulering van Challenge Roth veroorzaakt miljoenenverlies.

Het district Roth lijdt zwaar onder de afgelasting van de legendarische triathlon. De grote vraag is hoe gaat het volgend jaar?  Het is oktober. Er is bijna niemand te zien op het marktplein van Roth. De sombere stemming is zo compleet anders dan in de zomers, wanneer de plaats verandert in een triathlonbolwerk. De Challenge Roth trekt normaal zo’n 4000 atleten, 7500 vrijwilligers en meer dan 250.000 toeschouwers langs de route. Bij de opening van het megasportevenement vieren jaarlijks enkele duizenden mensen feest op de markt en ze spoelen allemaal veel geld in de schatkist van middenstanders, standhouders, restaurants, bakkerijen en hotels.

Nu is alles anders. De race van 2020 ging natuurlijk niet door. Terwijl restaurateur Alexander Storl over de Roth-markt loopt, wijst hij naar de locaties waar hij gewoonlijk zijn braadworststalletjes opstelde tijdens de Challenge en de fans te eten gaf. Zo’n 5000 braadworsten tikt hij op zo’n dag gemakkelijk weg. Dit jaar was er geen alternatief. Horeca moest overstappen op werktijdverkorting onder personeel om het hoofd boven water te houden en de ongeveer 4000 logeerbedden in Roth, die normaliter maanden tevoren volgeboekt zijn, bleven nu grotendeels leeg.

Geen foto’s van blije triatleten

Hotelmanager Michelle Lichter treurt. Niet alleen om de economische redenen, maar ook de gezelligheid die de Australische triatleten iedere jaar in haar hotel Dormero brachten. Weemoedig zegt ze: ,,Het was altijd een familiesfeer als de Aussies bij ons logeerden tijdens de triathlonweek.’’ De kamerbezetting is inmiddels gedaald tot tien procent en er zijn dagen dat er niemand komt. Ook al omdat de beurzen zijn afgelast en de nieuwe Duitse reisregels tot verdere annuleringen hebben geleid.  Volgens districtsbestuurder Herbert Eckstein is ook de imagoschade groot. ,,De Challenge triathlon heeft een aantrekkingskracht op vele mensen uit binnen- en buitenland. Alleen dit jaar gaan er geen foto’s van blije triatleten en juichende toeschouwers de wereld rond.’’

Onderzocht is dat de gemiddelde triatleet meer dan 1000 euro aan accommodatie, eten, winkelen enzovoorts spendeert. En ook toeschouwers geven veel geld uit aan drinken en shoppen op de triathlonbeurs. Het levert Roth een economische voordeel van ruim 16 miljoen euro per jaar op.

Ook voor Challenge-organisator Felix Walchshofer heeft een moeilijk jaar. ,,De verliezen zijn zwaar. Het hoofdkantoor is voor de helft gesloten, mijn mensen werken korter. Ik hoop maar dat we dankzij financiële reserves de crisis door kunnen komen zonder ontslagen.’’

Maar hoe wordt het in 2021? Het Challenge Team werkt aan een concept voor het komend jaar met steun van de Duitse Triathlon Unie, de Olympische sportfederatie en een bureau. Er worden speciale voorzorgsmaatregelen uitgezet. Centraal staat daarin de vraag hoe het grote evenement volgend jaar veilig kan plaats vinden. Walchshöfer: ,,De grootste uitdaging is hoe we de vele toeschouwers op de hoogte brengen als er een coronabesmetting aanwezig is.’’ Ook 2021 wordt nog een moeilijk jaar voor de Beierse stad, daar zijn de inwoners van Roth althans wel bang voor.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.