Rodolphe en Anne winnen TriGames Mandelieu; Tim zesde; Special Forces Tom; Mathieu vlijmscherp in Vlaanderen – WTJ 1650

ZONDAG – De TriGames in het Franse Mandelieu hebben normaal gesproken geen topbezetting. De wedstrijd aan de Cote d’Azur bestaat sinds 2016 en was vooral een Franse aangelegenheid met subtoppers als Kevin Maurel en Arnaud Guilloux als winnaars.

Gevaarlijk parcours, veel verkeer

Maar nu de Professional Triathlon Organisation (PTO) zich over de race ontfermt, krijgt de wedstrijd een grote impuls. Bovendien waren de Skoda Tri Games in Mandelieu één van de weinige wedstrijden, die dit weekend door konden gaan. Een topper zoekt dan al gauw startgelegenheid. Toch mogen we qua veiligheid vraagtekens zetten bij de wedstrijd, want het fietsparcours was verre van verkeersvrij. Het is leuk om je wedstrijd naar een hoger level te tillen, dankzij een fors prijzengeld en startbewijzen later voor de Championship Challenge in Daytona, toch mag ook wel gekeken worden naar de plaatselijke omstandigheden en zeker naar de veiligheid.

Het is allemaal goed afgelopen, maar deelnemer Tim van Hemel zei na afloop dat het vrij riskant was en dat zijn ATB-skills hem hier en daar goed van pas kwamen. Tim debuteerde op de langere afstand met een zesde plaats overigens. En Pieter Heemeryck belandde bijna twee keer in een ravijn door de voorbijrazende auto’s. Nee, leuk is anders.

Rudy doet een ‘Diederentje’

Rudy von Berg (ook wel Rudolph von Berg jr.) was de snelste van allemaal. Daar zag het misschien aanvankelijk niet naar uit, want hij deed ‘een Diederentje’. Voor de niet insiders: Bas reed de eerste Ironman Maastricht door zijn versnellingsapparaat heen en moest elke Cauberg-klim in zijn zwaarste verzet doen. Dat overkwam dus ook Rudy, die in de heuvels van het achterland van Mandelieu veel krachten moest aanspreken op de fiets. Desondanks was hij toch twee minuten sneller dan de Duitse militair wereldkampioen Justus Nieschlag. Een tweede Duitser, Boris Stein, werd derde.

Bij het fietsonderdeel mengde Pieter Heemeryck zich nog in de tweestrijd. Toen de Belg uitstapte, bleef het duel Von Berg-Nieschlag over. De Duitser bereikte een maximale voorsprong van 3,5 minuut op de soms ploeterende Von Berg, maar die herpakte zich (net als Bas trouwens in 2015) en in de wisselzone was het verschil nog maar een minuutje. Dat poetste de op deze afstanden meer ervaren Belgische Amerikaan (uit het adellijk geslacht Von Berg) eenvoudige weg op de halve marathon. Von Berg junior won al twee keer het open Europees kampioenschap 70.3 Ironman in het Deense Elsinore. Maar omdat zijn paspoort geen Europees land bevat, is de titel nooit voor hem. Ook in de Nice 70.3 IM was hij al eens de sterkste. Volgend jaar wil Rudy/Rodolphe de overstap naar de hele maken.

Adellijke familie Von Berg

Zijn vader was begin jaren tachtig een van de eerste Belgen, die op Hawaii meedeed. In latere masters klassen was ‘baron Von Berg’ al verschillende malen wereldkampioen. De familie Von Berg woonde jaren lang in het Franse Grasse, maar week begin deze eeuw uit naar California. Zoon Rudy is professioneel triatleet. Na Dylan Magnien en Romain Guillaume volgde als zesde Tim van Hemel. We spraken de kampioen uit Balen na afloop.

,,Het zwemmen was wat aftasten, gezien het mijn eerste triathlon is van 2020. Eens op de fiets was het een kwestie van goed indelen. Hard op de steile stukken en recupereren in de technische afdalingen. Lopen was ook weer wat aftasten, aangezien ik nooit eerder een 21 kilometer in race heb gelopen. Gewoon op het vooropgestelde paceplan gebleven. De laatste paar kilometer kon er nog een versnelling af. Zesde tussen een stevig veld pro’s, da’s wel OK. Ik sluit de race dan ook af met een goed gevoel en wetende waaraan te werken richting 2021.’’

Voor Anne Haug was titelprolongatie op Hawaii het hoofddoel voor 2020. Toen die kansen verkeken waren, ging ze vooral hardloopwedstrijden doen, maakte een uitstapje naar Rotterdam voor de Super League Triahlon maar dat was toch te explosief, te kort vooral. Vandaag in Zuid-Frankrijk was ze in haar element. Ze stapte als eerste uit de Middellandse Zee, maar vergiste zich toch lelijk in Emma Bilham, de voor Zwitserland uitkomende Australische. Emma trok brutaal ten aanval op de fiets en even was echt stuivertje wisselen aan de kop.

In de tweede wisselzone waren de toppers al weer samen. Lopend kent de wereldkampioene haar gelijken niet. Ze glorieerde met elf minuten voorsprong op Emma Bilham, die als troostprijs een ticket Challenge Daytona in ontvangst mocht nemen. Dat gold trouwens ook voor Justus Nieschlag, omdat de dagwinnaars al verzekerd waren van deelname aan de race in Florida. De derde plaats bij de vrouwen ging naar Justine Mathieux, die al eeder indruk maakte met winst in de 70.3 IM  Les Sables d’Olonnes. Geen Nederlandse deelnemers, vorig jaar was het Tilburgs paar Frank van Laere en Monique Haans er nog wel van de partij.

Treedt Tom toe tot de Special Forces?

Nog iemand, die een andere uitdaging zocht toen Hawaii niet doorging, is Tom Oosterdijk. De Hagenees had best al eens in het tv-programma ‘From fat to fast’ kunnen figureren, maar maakt Leuk dat we Tom Oosterdijk straks in een andere hoedanigheid tegen gaan komen in het nieuwe tv-programma Kamp van Koningsbrugge. Jeroen van Koningsbrugge (zat samen met ondergetekende op dezelfde middelbare school) heeft 15 rekruten gevonden, die denken mentaal en fysiek sterk genoeg te zijn voor de zwaarste opleiding van defensie: die tot Special Forces. Hoe Tom het er vanaf brengt, zien we vanaf 31 oktober.

In de beginjaren hadden we Axel Koenders en Thea Sybesma als deelnemers aan het Avro-programma Superstars. Ondanks hun veelzijdigheid kwamen ze op sommige korte onderdelen tekort. Later deed bijvoorbeeld Diederik Scheltinga mee aan de krachtmeting Hollandse Krijgers, twee maanden bij een Afrikaanse stam. Daarover zei hij toen: ,,De sporten die we moesten doen vielen mee, maar dat eten was afzien. Overal die meelballen. Ze waren niet lekker en we kregen maar een beetje. Ik heb er geleerd wat honger met je doet. Je kunt helemaal niets meer, alleen maar liggen. Daar word je niet blij van.’’

Weer later kwamen er tv-programma’s als Rennen voor Twee. Ouders met een gehandicapte zoon of dochter volbrachten een Olympische afstand triathlon, in dit geval in Oud Gastel. En daarna volgde ook nog het RTL-programma Real Men, waarin Beau van Erven Dorens (zelf finisher in 70.3 IM) vier letterlijk zwaargewichten liet klaarstomen voor een triathlon. Die race was uiteindelijk in Portugal. En nu dus weer een triatleet in een tv-programma. Kijken dus.

Genieten van Mathieu

Gekeken en genoten hebben we ook van de Ronde van Vlaanderen. De Hoogmis van het Vlaamse wielrennen, maar toch mooi gewonnen door ‘onze Mathieu van der Poel’. Een prachtsprint met zijn eeuwige rivaal Wouter van Aert in het voordeel beslecht. En dat 34 jaar na zijn vader Adrie van der Poel. Hoewel we mondjesmaat aandacht schenken aan wielrennen, toch altijd weer trots om te melden dat Mathieu op z’n dertiende nog eens mee deed in een team op de trio-triathlon van Oud Gastel. Toen al had ie een van de snelste fietstijden. Dat Chantal (getrouwd met neef Lars!) van den Broek-Blaak dan ook nog bij de vrouwen wint, maakt deze lockdown-zondag helemaal compleet!

 

 

 

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: