Terug naar september: tri Hendrik-Ido Ambacht; Kalender World Triathlon – WTJ 1653

WOENSDAG – Zelfs met de piepkleine kalender van 2020 hebben we toch nog een paar wedstrijduitslagen over het hoofd gezien. Komt waarschijnlijk door het vele geschuif op de kalender. Zo was er een maand geleden naast Roermond en Beesel ook de triathlon van Hendrik-Ido Ambacht. Het betrof de tweede editie van de Lucasoft HI-athlon. De letters HI staan uiteraard voor Hendrik-Ido.

Nick en Danielle snelsten in de HI-triathlon

foto Rob van Efferen

De sprint triathlon was de langste afstand dit jaar. Ze werd gewonnen door Nick van Ingen, die in dit korte seizoen best indruk maakt. De atleet uit Dordrecht laat zien dat hij meer kan dan alleen zwemlopen winnen. Hij kwam met 1.18 minuut voorsprong op Bart Alberts uit het water. Na het fietsen was Nicks voorsprong echter geslonken tot 35 seconden op diezelfde Bart. Martijn Markusse klokte daar de derde tijd en ook de Belg Lennert Vandendriessche leek nog niet kansloos.

Zeker niet omdat de man uit Ruddervoorde de vijf kilometer als snelste aflegde. Toch waren de verschillen in de tweede wisselzone al te groot om nog de kopposite over te nemen. Nick van Ingen boekte zo zijn tweede seizoenszege, Bart Alberts eindigde een minuut later als tweede en Lennert Vandendriessche finishte als derde. Daarna bolden Wout Hendriks en Bart Pinkse over de meet. Martijn Markusse viel bij het lopen nog terug naar een zesde plaats.

Een min of meer thuiszege was er voor Danielle Schneider, die na het zwemmen al een minuut nam, na het fietsen drie minuten en na het lopen bijna vier op plaatsgenote Veerle Verhees. De Rotterdamse Dominique Frerichs zorgde ervoor dat de top drie niet geheel uit HI-Ambacht atleten bestond, want de nummer vier streed ook al voor eigen publiek. Nou ja, publiek. Het mocht er niet echt bij op die 19e september, toen zaten we nog vóór de tweede lockdown. Overigens woont Danielle in Geldermalsen tegenwoordig.

Jesse en Maaike snelsten in duathlon

De mini-afstand ging naar Jeroen van Kralingen, op de voet gevolgd door zijn dochter Inte. Zij was dus de beste onder de triatletes. Good-old Michel Siep werd derde overall. Meerdere Belgen hadden de weg naar HI-Ambacht gevonden, want de run-bike-run werd gewonnen door Jesse van Nieuwenhuyse uit het Vlaamse Kortenberg. RDG-triatleet Stehouwer finishte tweede, Maarten Drenth uit Zwijndrecht derde. Twee vrouwen op de duathlon: Brabantse Maaike Frijters was negen minuten rapper dan Annemiek Nusteling.

De organisatoren leverden een prima evenementje af. 130 deelnemers, maar het hoeft niet overal even massaal te zijn.Coronaproof, deelnemers in startvakken, geen publiek in finishgebied. En ze moesten ook de blauwalg parereren, maar dat gevaar bleek op het laatste moment geweken. Mooi dus dat het doorging. Klein, maar fijn. Bovendien voor het goede doel: het Roparunteam Sterk Staaltje en dus indirect voor de goede doelen van Roparun.

Van de triathlon van Hendrik-Ido Ambacht naar de kalender van World Triathlon is maar een kleine stap. Het World Triathlon bestuur vergadert uiteraard vooral digitaal en eigenlijk is dat wel zo praktisch, lijkt me. Met alle respect voor de luchtvaartmaatschappijen overigens.

ITU geeft Andorra het WK wintertriathlon

Op haar meeting van 15 oktober zijn alvast enkele internationale evenementen vastgelegd. Mooi dat de sport steeds mondialer wordt en het dwergstaatje Andorra gastheer is van het WK wintertriathlon. Het gebeurt allemaal in de hoofdstad Sant Julia de Loria, middenin de Pyreneeën. World Triathlon Series zijn er in Montreal (24-27 juni). Eerder in juni is al de WTS Leeds. De World Cups dienen zich ook al aan: Huatulco op 17/18 april, Arzachena (onlangs gehouden) op 29/30 mei en Karlovy Vary op 11/12 september. Europese en andere continentale kampioenschappen maken volgend jaar nog geen deel uit van de World Triathlon Series. Het plan was om die wedstrijden volgend jaar te implementeren in de WTS, maar vanwege de uitgestelde Olympische kwalificaties wordt dat 2022. Op het eerstvolgende World Triathlon congres worden waarschijnlijk twee nieuwe landen toegevoegd: Kosovo en Saudi Arabië.

Europe Triathlon

Trouwens behalve de naamswijziging ITU in World Triathlon is nu ook de ETU om en heet voortaan Europe Triathlon. ITU wordt WT en ETU wordt ET. Die kennen we nog uit de film van Steven Spielberg. Komend weekend komt de ET in actie met de ET-cup in Barcelona, Spanje.

Weer volop Trinatura-races

Op nationaal niveau heeft ook Sportevents.be haar kalender klaar. De wedstrijden zijn veelal in de Ardense natuur met naast het gewonnen zwemmen, fietsen en lopen ook trails en kajakken. Feit is dat ze bij veel Nederlanders enorm populair zijn, juist ook omdat wij niet over zo’n stuk natuur met flinke heuvels etc. beschikken. Het seizoen begint traditiegetrouw met de triathlon Herderen op 21 maart. Een week later is de Grand Raid, dan op 23 mei triathlon 111 Bilzen, op 29 mei Houffaraid, op 20 juni de Cavetriathlon eveneens 11. Dan 30 juni de City triathlon Dendermonde, 25 juli de Nisraman, 11 augustus Trinatura La Roche en 29 augsutus city triathlon Deinze. Negen sterke trekpleisters op de Belgische duursportkalender.

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.