Het filmpje met Jorik is op zich al vreselijk, maar Dumpert-reacties zijn tenenkrommend – WTJ 1654

DONDERDAG – Toen ik begin 1986 bij Brabants Nieuwsblad begon, eindigde de werkdag steevast op het politiebureau. Niet dat ik iets op mijn kerfstok had, maar daar deelde de Officier van Dienst en later de politie persvoorlichter de mutaties van die dag met de pers.

De berichten die wij daar van maakten, waren een beschrijving van de toedracht zoals politie en hulpdiensten het meemaakten. Aangevuld met eigen omgevingsonderzoek kwamen we tot een verhaal waar de feiten de boventoon voerden. Het artikel kon op die manier zowel lezenswaardig als informatief in de juiste proporties gepubliceerd worden.

Tijden veranderen. Anno 2020 heeft ons land die pers niet nodig. Sterker nog: het volk richt haar pijlen niet alleen op de politiek, ook het journaille moet eraan geloven. Burgers schrijven voortaan zelf hun eigen waarheid wel.  Zo hebben we inmiddels 17 miljoen journalisten, maar ook 17 miljoen agenten, 17 miljoen virologen, 17 miljoen juristen en 17 miljoen verkeersdeskundigen.

Dat de lontjes sinds 11 maart almaar korter geworden zijn in ons land, is geen nieuws meer. Waar verveling toeslaat, loert frustratie om de hoek. Frustratie wordt agressie en meer. Sla er de complotdenkers maar op na, de viruswaanzinnigen, de ikdoenietmeermeetjes en andere malloten. Ligt het aan die lockdown, aan die maatregelen die tweespalt zaaien, aan social media? Wie het weet mag het zeggen. Maar soms verlang ik toch wel terug naar die goeie ouwe journalistiek, naar de tijd waarop het nieuws nog op straat besproken werd en niet werd voorzien van allerlei misselijk makende reacties op het wereldwijde web. Begrijp me goed, ik kan vaak ook hartelijk lachen om de invalshoeken van Geen Stijl en de filmpjes van Dumpert. Maar bespaar me daarna de reacties van dolende lezers/volgers, want die gooien alleen maar meer olie op het vuur.

Waarom deze – persoonlijk getinte – aanhef? Welnu, ook wij hebben het filmpje van de wielrenner bij de stoplichten in Ede gezien. De wielrenner, die Jorik van Egdom blijkt te zijn. Bij de stoplichten filmt een afslaande automobilist (waar staat tegenwoordig geen camera meer aan?), die wacht tot het groen wordt rechts van hem vier auto’s die rechtdoor rijden. De vierde, een zilvergrijze Suzuki, krijgt de wielrenner naast zich. Het is Jorik, die in sneltreinvaart (de weg daalt daar) naast de auto rijdt en op het raampje tikt. Dat moet de druppel geweest zijn voor de Suzuki-bestuurder (Dumpert hanteert in zo’n geval altijd de term ‘boosmeneer’), hij zwenkt zijn stuur naar rechts, waarop de onfortuinlijke triatleet een verschrikkelijke tuimeling maakt. Klem gezet tussen wagen en stoeprand naast het fietspad. De chauffeur rijdt door, Jorik krabbelt snel overeind en loopt naar z’n fiets. Daarmee eindigt het filmpje, omdat de filmer groen licht heeft en links afslaat. Wat er dus verder gebeurt, blijft buiten beeld.

Uit de informatie op Dumpert maken we op dat het zich allemaal op 14 oktober afspeelde en wel in Ede, niet ver van Joriks woonplaats dus.

Tot zover hetgeen we in beeld zien. Te afschuwelijk om naar te kijken eigenlijk, ongeacht wat er eventueel eerder is voorgevallen. Maar daar hebben bezoekers/reaguurders van Dumpert met namen als ‘Sjaakie1988’, ‘Yab Yum69’ of ‘Dikpikkie’ schijt aan. Gevolg: de meest walgelijke reacties van deze lieden, die klaarblijkelijk allemaal langs de kant van de weg stonden te kijken. Wielrenners moeten het veelal ontgelden bij dit volkje, waar de buitenwereld alleen nog maar op een donker zolderkamertje binnenkomt. Driewerf bah. Niet het feit dat het gefilmd is en door Dumpert (ongelukken scoren altijd!) wordt overgenomen is fout, ik vind het vooral weerzinwekkend hoe iedereen hier weer z’n gal over spuwt. Wie bij mijn krant zijn gram wil halen, kan een ingezonden brief sturen met controleerbare naam en adres. Wij zijn jaren geleden al gestopt met de veelal laffe anonieme internetreacties. Ik geloof nog steeds in het vrije woord (anders had ik dit vak niet gekozen), maar dan ook met open vizier.

Morgen eens even bellen hoe het met Jorik is gesteld. Onnodig te stellen dat dit alles voor de familie Van Egdom zeer confronterend moet zijn. En het filmpje? Dat delen we hier maar even niet. Er is al genoeg shit overheen gekomen.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.