Barcelona voor Kristian en Mathilde; Pim en Marijke op avontuur in Portugal – WTJ 1657

ZONDAG – Terwijl we vanavond onze Tweede Vrouwenweek lanceren, kijken we nog even terug naar wat deze zondag ons te bieden had. In het zuiden was het de laatste dag van de herfstvakantie en dat was in de bossen goed te merken.

In Spanje werd de noodtoestand voor het komende half jaar (!) afgekondigd vanwege Covid-19. Dat lijkt fors, maar is feitelijk een vrijbrief voor de regionale overheden om zelf regionale maatregelen te nemen indien nodig. Branden moet je bij de brandhaard blussen, zo weet elke brandweerman. De Catalaanse kust zit met 37.000 besmettingen aan de hoge kant, desondanks kreeg de organisatie van de ETU Cup in Barcelona groen licht.

Barcelona moest 29 jaar wachten op volgende ETU Cup

Het was voor het eerst in 29 jaar dat de Olympische stad uit 1992 een ETU-Cup race hield. Toen waren het Francesco Godoy Contreras en Catherine Davies, die wonnen. Nu gingen de zeges naar de Noor Kristian Blummenfelt en de française Mathilde Gautier. Zij klopte trouwens Anna Godoy Contreras. Jawel de dochter van Francesco.

Gautier en Godoy zwommen mee in een kopgroep van zeven triatletes, die met voorsprong uit het water kwamen. De Australische Natalie van Coevorden – met voorvaderen uit ons land – kwam als eerste aan de kant. Een Hongaarse en Spaanse triatlete moesten de rol vooraan al spoedig lossen, zodat een quintet de tweede wisselzone in stormde. Gautier beschikte over de beste loopbenen al moest er fotofinish-apparatuur aan te pas komen om het verschil tussen Mathilde en Anna Godoy te duiden. Mathilde Gautier was vorig jaar nog derde in Holten en bewees met een tiende plaats in de World Cup van Arzachena al dat ze in een goede vorm stak. Achter het spurtende duo behaalde de Michelle Flipo – oorspronkelijk uit Frankrijk, maar sinds een paar jaar uitkomend voor Mexico – het brons. Natalie van Coevorden verloor stukje bij beetje de snellere loopsters uit het zicht. De Australische eindigde als vierde.

Javier tussen de Noren in naar zilver

Anna’s zes jaar oudere broer Francesco Godoy kon haar prestatie niet evenaren. De Spanjaard miste de slag bij het zwemmen, kreeg materiaalpech en eindigde uiteindelijk veertigste. Aan de top meedraaien was hem waarschijnlijk toch niet gelukt, want drie matadoren van de driekamp waren in Barcelona om elkaars krachten te meten. De Noren Krsitian Blummenfelt en Gustav Iden namen de topfavoriet en Spaanse held Javier Gomez in de tang. Dat wil zeggen: Kristian fietste harder dan wie dan ook en zag zijn aanvalslust beloond met de overwinning, Gustav liep juist harder dan wie dan ook en zo kwam het brons bij de wereldkampioen 70.3 IM terecht. Daartussen rende Javier beheerst naar de tweede plaats. Hij leek er wel genoegen mee te nemen. Er staat dit jaar relatief weinig op het spel. In de top vijf verder de Spanjaarden Genis Grau en Roberto Sanchez Mantecon. Het was dus een onvervalste tweestrijd Noorwegen-Spanje. Zonder Nederlandse inbreng/deelname dus. Onze landgenoten nemen even geen risico’s met reizen en wedstrijden over de grens. Wel met twee Belgen. Peter Denteneer finishte als 16e, Tuur Lemmens werd 41e.

Halve triathlon in Portugal voor Ferreira en Verissimo

In Setúbal, de vierde stad van Portugal was zondag ook een triathlon over de halve afstand. De wedstrijd werd gewonnen door de Portugees Joao Ferreira. Samen met de Spanjaard Alberto Garcia bleef hij onder de vier uur. Onderling verschil: 1.20 minuut. De Braziliaan Danilo Pimentel werd derde in 4.01 uur. Lino Barruncho, ooit de nummer twee van de wereld in de duathlonsport is als master ook nog steeds actief. De Portugees werd negentiende in deze wedstrijd en vijfde master.

Winst Marijke met tiende plaats overall

Pim Veeger en Marijke Zeekant zijn dit korte seizoen blijven zoeken naar mogelijkheden om in elk geval hun sport te kunnen bedrijven. In combinatie met vakantie – dolfijnen spotten bijvoorbeeld – waren ze in Portugal en lieten ze de wedstrijd in Setúbal niet schieten. Het had voor Pim nog wat voeten in aarde omdat zijn 2spoke-wielen door de officials werd afgekeurd. Uiteindelijk mocht hij op geleende wielen toch starten. Pim finishte in 5.03 uur, ruim een uurtje van de winnaar. Het leverde hem de 78e plaats totaal en de vierde bij de M55 op. Marijke was de tiende vrouw over de finishlijn in een tijd van precies vijfeneenhalf uur. Daarmee verloor ze op de winnares drie kwartier, maar was De Dolfijn-atlete uiteraard superieur in de masters 60-klasse. Portugees kampioene lange afstand Liliana Verissimo won in 4.43 uur. Susana Mateus was tien minuten later de nummer twee en Mariana Marques de bronzen medaillewinnares.

We spraken Marijke zondagavond. ,,Het was heel heftige wedstrijd! Zwemmen was ingekort vanwege harde wind en stroming. In de eerste wissel begon het al te regenen, maar het waren steeds korte buien. Door de goede temperatuur en de wind droogde de weg ook weer snel op, was wel lekker voor de afdalingen! Toch nog best wat valpartijen en lekke banden. Wij gelukkig niet. Ook tijdens lopen af en toe fikse bui, maar ik heb het niet koud gehad. Konden we twee weken onze fietsen en spullen schoon houden, nu is alles nat en vies. Maar ja, thuis tien dagen in quarantaine, dus alle tijd om alles weer te poetsen.”
Succes met de quarantaine Pim en Marijke!

Tot slot nog een mooie top drie foto van zaterdag. The Great Floridian met brons voor Lenny Ramsey. Well done!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.