Richards megasnelle 10 k; Almere haalt halve terug; Lenny brons in Great Floridian – WTJ 1656

ZATERDAG – Had Wilco Kelderman vandaag maar de energie en kracht van Richard Murray. De echtgenoot van Rachel Klamer perste er aan het slot van een raar wedstrijdseizoen in zijn woonomgeving Beuningen, pal onder de Waal, een razendsnelle tien kilometer uit.

Na 10.000 meter langs lanen en dreven stond de klok stil bij een onwaarschijnlijk snelle 28.04 minuten. Was Richard Murray Nederlander, dan had hij het nationaal record nu in handen. Dat staat op naam van Richard Douma, die begin dit jaar in Valencia tot 28.08 minuten kwam. In diezelfde Spaanse wedstrijd kwam de Keniaan Rhonex Kipruto tot 26.24 minuten. Sneller ging een mens nog nooit.

Triatleten kunnen van alles heel veel

Maar wat de toptriatleet vanochtend even na tienen liet zien, mag er ook wezen. Schreven we gisteren bij de topprestatie van Lionel Sanders over het allang achterhaalde fabeltje ‘dat triatleten van-alles-een-beetje-kunnen’, met Richards vliegensvlugge tien kilometer wordt dat eens te meer bewezen. De slogan van zijn hoofdsponsor is Wherever you go, go Texaco. In dit geval kunnen we stellen Wherever you run, run Texaco. Richard gaf na afloop toe dat het zowel hard ging als ook pijnlijk. Vooral het laatste kwart van z’n wedstrijd moest Murray al zijn reserves aanboren om het moordend tempo vol te houden. Het lukte: 28.04 minuten. Welke triatleet doet hem dat na? Ik weet dat Alistair Brownlee ooit 28.32 liep en dat Javier Gomez nipt onder de 29 minuten kwam. Maar da’s nog geen 28.04. Fenomenaal.

Zo hard hoeft Richard in Almere volgend jaar niet te lopen. Al zou het best leuk zijn om hem na de Olympische Spelen in de Flevopolder op het langere werk in actie te zien. Hij kan dan kiezen uit het WK lange afstand op zondag of de open race over de halve afstand op vrijdag.

Almere plaatst WK lang naar de zondag, vrijdag ruimte voor een halve

De organisatoren van de Wereldkampioenschappen Multisports 2021, zijnde Challenge Almere-Amsterdam, kondigden zaterdag aan dat gehoor kan worden gegeven aan de grote wens van veel atleten om de halve afstand in het weekprogramma op te nemen. Dat lukte feitelijk dit jaar niet, maar toen ging het hele WK uiteraard niet door. World Triathlon (voorheen ITU) gunde Almere een nieuwe kans in 2021.

Door het programma op een aantal punten te wijzigen, slaagt Almere erin om het wedstrijdaanbod nog aantrekkelijker te maken in die septemberweek. Belangrijkste aanpassing is dus de halve triathlon/middle distance op vrijdagmiddag 10 september. Het WK lange afstand/aquabike en de open serie over de hele triathlon verhuizen daarmee wel van de zaterdag naar zondag 12 september.

Foto: Challenge Almere-Amsterdam

WK Multisports van 3 t/m 12 september

Duizend triatleten kunnen op deze manier deel uit maken van deze unieke sportweek. Het programma opent op 3 september en daarna volgen WK sprint run-bike-run op de vierde, WK standaard RBR de vijfde, WK crosstriathlon de zevende en WK aquathlon de negende september. Bijzonder is wel dat de zaterdag – traditiegetrouw de hoogtepunt dag van de Almeerder triathlon – nu dus wedstrijdloos wordt. Het is wel de dag van de atletenbriefings, bike check-ins voor de WK gangers. De zondag wordt dus de ‘Hoogmis van de triathlonweek’ met het WK lang.

Winst voor Lieferman en Seymour in Great Floridian

Nog meer hoopvol nieuws voor met name Challenge Family en PTO. Want Amerika mag dan zwaarder dan welk land dan ook gebukt gaan onder Covid-19, de eerste wedstrijden gingen vandaag toch weer door. Bovendien in Florida (straks bij de verkiezingen weer een cruciale staat). Challenge Daytona is immers ook in Florida. Vandaag was het de Great Floridian. Het is voor elk wat wils daar. Van sprint-triathlons tot de volledige afstand (ooit gewonnen door Dirk Wijnalda trouwens). De pro’s deden een 1/3e triathlon (bekende afstand in Bonn, Aarschot en Oud Gastel, zoals jullie weten).

De Great Floridian Multisport Festival (zo’n titel valt steeds vaker) werd gewonnen door Chris Leiferman. De atleet uit Longmont besliste het duel met Bradley Weiss in zijn voordeel. Benjamin Kanute was de snelste zwemmer, zag bij het fietsen Leiferman en Weiss aansluiten en moest zich toen gewonnen geven bij de 14 kilometer lopen. Andere favorieten als Justin Metzler (6e), Matthew Russell (7e) en Tim O’Donnell (10e) speelden in het spel om de knikkers niet mee. Daarover gesproken: de PTO ondersteunde ook deze race. Daarmee 20.000 doller extra prijzengeld. Een smet op de 30e jubileumuitgave was dat er vrij veel verkeer op het fietsparcours rondreed en twee triatletes zijn aangereden op de route.

 

Lenny keurig derde

De vrouw van Justin Metlzer had in de Great Floridian meer succes. Jeanni Seymour dus, won deze eerste Amerikaanse wedstrijden sinds maanden. Jeanni is geboren Zuidafrikaanse maar woont met Justin in het atletenoord Boulder. Ze klopte zaterdag Lisa Becharas met drie minuten. Nederlands succes was er ook, want Lenny Ramsey finishte dankzij de snelste looptijd als derde. Lenny woont al heel wat jaartjes in Fayetteville, maar sport nog altijd op haar Nederlands paspoort.

Enigszins vergelijkbaar met Tamara Kozulina trouwens, die negende werd. De voormalig Oekraïnse woont al weer heel wat jaartjes in Clermont, Florida. Thuiswedstrijd voor haar dus. Tamara maakt het cirkeltje met Almere rond, want zij won achttien (!) jaar terug de Holland Triathlon in de Flevopolder.

De hele triathlon werd gewonnen door Daniel Reyes. Hij was klaar na 10.01.20 uur. Bijna ene uur later finishte Alexander Williams als tweede. Op anderhalf uur van de winnaar kon ook het brons worden uitgereikt aan Tom Egan. Kristin Martin was in 11.29 uur snelste vrouw.

 

Tweede generatie in tweede ETU Cup Barcelona

Zondag de Europe Triathlon Cup in Barcelona. Het is sinds 1991 geleden dat de Catalaanse hoofdstad een ETU Cup-race had. Richard van Diesen werd toen tweede achter de Spanjaard Francisco Godoy. Zondag doen zijn zoon Francesco Godoy junior en dochter Anna mee. Trouwens Carlos Santamaria haalde brons in 1991 en wat denk je? Diens dochter Cecilia is morgen ook van de partij. Hadden we al eens gezegd dat de appel in niet ver van de triathlonboom valt?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.