Een tweede vrouwenweek moest er wel komen en voilà!

Deze week wordt Ruud en mij het zwijgen opgelegd. Het woord is aan de vrouw, de dame, het meisje, de triatlete, de Ironwoman, de Powergirl enzovoorts. Vorig jaar kregen we aan het eind van het (toen nog zo overzichtelijke) seizoen het idee om een Vrouwenweek te introduceren bij onze lezers.

Beetje raar woord: vrouwenweek. Zeker voor een uit twee mannen bestaande website-redactie. Maar we bedoelden het goed en vanaf de eerste bijdrage wisten we dat we er goed aan deden. Die eerste bijdrage kwam van Yvonne van Vlerken, die ons ook nu weer bij de les brengt met een indrukwekkend verhaal.

Het zijn verhalen, die recht uit het hart komen. Verhalen, die ook mannen raken. Gaandeweg de week kwamen er nog bijdrages bij van atletes, die ook achter de laptop gekropen waren. Om hun verhaal te doen, hart te luchten maar ook trots uitstralend. ‘Vrouwendingen’ als zwangerschap of maandelijkse periodes kwamen aan bod, maar ook gewone wedstrijdverhalen. Afijn, ze zijn allemaal nog terug te lezen in het Trikipedia-archief.

In de dagen na de Vrouwenweek kwamen er nog tal van reacties en zelfs verhalen, die op de plank kwamen te liggen. Het was voor Ruud en mij direct duidelijk: een tweede Vrouwenweek komt er, zelfs nu de wereld in brand staat door corona.

De spotprent in dit artikel, de ongelijkheid in prijzenschema’s in bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen (Mathieu van der Poel 20.000 euro, Chantal van den Broek-Blaak 1395 euro), drie procent van de sportjournalisten is vrouw, elf procent is hoofdcoach, achttien procent vervult een bestuursfunctie.

Moraal: er is nog een hele wereld te winnen op de gelijkheid van vrouwen en mannen. We spreken hierbij af dat we net zo lang doorgaan met jaarlijks een Vrouwenweek tot de balans gevonden is. Overigens kunnen veel sporten/sportbonden een voorbeeld nemen aan triathlon.

In dat verband is het ons een grote eer om de Vrouwenweek te kunnen openen met een voorwoord van de president van de World Triathlon tevens IOC-lid, Marisol Casado. Als iemand de gelijkheid van vrouwen en mannen hoog op de agenda heeft gezet, dan is het wel de Spaanse sportbestuurder, die zich kandideert voor een volgende periode als president van onze sport. Van ons mag ze.

We zijn trouwens minstens zo trots op alle vrouwen, die deze week invulling gaan geven aan de Trikipedia-pagina’s. Wat hebben jullie ons weer verrast, verwonderd en blij gemaakt met ontroerende, hartverwarmende, betrokken verhalen, interviews en columns. Wat een genot om ook eens een weekje lezer in plaats van schrijver te mogen zijn.

Last but not least: dank aan onze trouwe partner Triathlonwinkel.nl (Onko Drent en zijn mensen) die deze hele week speciale ‘Vrouwenweek aanbiedingen’ heeft. Te lezen op de banner onder elk artikel en op de site van Triathlonwinkel.nl

Wim en Ruud

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.