Cathelijne Huis in ’t Veld : triatlete en personal trainer, gespecialiseerd in trainen tijdens en na zwangerschap en sportend voor een doel.

Cathelijne Huis in ’t Veld, moeder van drie jongens van 6,8 en 10 jaar oud. Woonachtig met het gezin in  Rotterdam.  Werkzaam als personal trainer, gespecialiseerd in trainen tijdens en na zwangerschap.

Ik ben in 2015 begonnen met triathlon. We woonden op dat moment in the Woodlands, Texas in de USA. Hier wordt ieder jaar IM Texas georganiseerd en zodoende is het een triathlon walhalla. Om te herstellen na de geboorte van onze jongste zoon die in Amerika geboren is, begon ik spinning lessen te volgen en te zwemmen. Ik heb tot die tijd gedacht dat ik niet gemaakt was voor hardlopen omdat ik altijd blessures kreeg, maar met de juiste begeleiding lukte het toch. Ik was al super geïnteresseerd in triathlon door de wedstrijden en trainingen die bij ons in de buurt werden georganiseerd, dus heb ik in 2016 mijn eerste lokale olympische afstand gedaan. Daarna IM70.3 in Galveston en toen verhuisden we terug naar Nederland.

Uiteraard stond IM Texas toen bovenaan mijn bucket list, dus eerst in 2017 IM Maastricht volbracht en vervolgens zijn we in 2018 op vakantie gegaan naar Amerika om IM Texas te doen, wat echt een geweldige ervaring was. Mijn volgende hele wordt Lanzarote, maar daar moet ik door corona helaas een jaar mee wachten.

Triathlon past bij mij, omdat ik hou van trainen en mijn grenzen verleggen. Het is te combineren met gezin en werk omdat ik bijna altijd alleen train en alles hierop heb afgestemd. Ik heb mijn hele jeugd fanatiek gezeild, dus ik ben gewend om veel bezig te zijn met sport en dat past gewoon goed bij me. Verder vind ik het reuze interessant hoe het lichaam zich aanpast en om me te verdiepen in de trainingsleer.  Daarom heb ik me omgeschoold tot Personal trainer na onze terugkomst in Nederland. Het eerste jaar in Nederland heeft mijn Amerikaanse coach mij nog gecoached op afstand, maar toen ik hoorde dat Yvonne van Vlerken ging coachen heb ik heel snel contact met haar opgenomen.

Team Sirius Europe
Het leek me leuk om een Nederlandse coach te hebben en een team en van Yvonne wist ik natuurlijk dat ze een top coach zou zijn en dat is ze absoluut. Ik kan heel veel van haar leren en het is ook heel motiverend en gewoon leuk om Yvonne als coach te hebben. Sinds ik met Yvonne train (nu meer dan een jaar) heb ik al mijn pb’s gebroken en uiteraard wil ik nog grote stappen zetten. Het is super interessant dat Yvonne zich ook verdiept in trainingsleer gericht op vrouwen. We doen bijvoorbeeld beide de opleiding van Stacy Sims ‘Women are not small men’ over trainen met de vrouwelijk fysiologie. Ik hoop het met Yvonne als coach te schoppen tot Kona. Het is mijn ultieme doel om me als age grouper te kwalificeren. In ieder geval is het dit jaar al gelukt om me te plaatsen voor het WK 70.3 in Taupo dus een klein beginnetje is er al.

Sporten voor een goed doel
Verder is het natuurlijk fantastisch dat Team Sirius Europe zich nu ook inzet voor Macheo Children’s Organization in Kenya. Met mijn eerdere wedstrijden (o.a. 3 marathons, two oceans ultra run, ironman Maastricht, Ironman Texas) heb ik ongeveer 9000 euro ingezameld voor deze stichting, die mijn broer meer dan 15 jaar geleden is begonnen in Kenya. In die tijd is het uitgegroeid tot een hele grote NGO met heel veel positieve lokale impact. Met team Sirius zetten we ons in om schoolgelden te sponsoren voor kinderen, die anders niet naar school zouden kunnen gaan en we doen sponsoracties voor gelden voor maaltijden op scholen in kansarme gebieden. Ik ben zelf een aantal keer in Kenia geweest en de impact van deze programma’s is enorm. Wanneer je een meisje de kans geeft op een opleiding, verklein je bijvoorbeeld de kans op een tienerzwangerschap aanzienlijk. Maaltijden op school zorgen ervoor dat kinderen überhaupt naar school komen, met alle positieve gevolgen van dien. Macheo doet zoveel goed werk, ook nu weer tijdens de Corona crisis, waar ook nog een sprinkhanenplaag en overstromingen overheen kwamen. Ik ben heel blij dat ik nu niet alleen sport voor Macheo maar heel team Sirius Europe.

Over haar werk als personal trainer, gespecialiseerd in trainen tijdens en na de zwangerschap:
Ik heb zelf ervaren hoeveel impact zwangerschap heeft en hoe lang het duurt om goed te herstellen, voordat er weer op 100% getraind kan worden. Het goede nieuws is dat dit zeker kan, maar het is slim te zorgen dat je zelf voldoende kennis hebt over dit onderwerp of een trainer zoekt , die dit heeft. Tijdens een zwangerschap verandert er zo veel, onder invloed van hormonen, die nog lang in het lichaam blijven en door veranderingen van de verhoudingen in de romp.
Neem tijd om te herstellen en zorg dat je dat doet met een doordacht plan, dan zou alles op termijn weer moeten kunnen. Ik heb verschillende studies en opleidingen gedaan, specifiek over trainen tijdens en na de zwangerschap en ben altijd bereikbaar mee te denken, als er vrouwen zijn die vragen hebben.

Natuurlijk spraken we ook even over Cathelijne met haar coach Yvonne van Vlerken:
Cathelijne is voor mij het absolute voorbeeld van een mega powermama, heb ik het eens druk, of denk ik stres te hebben, dan denk ik gewoon aan Cathelijne en weet dat zij het nog tig keer drukker heeft. Ik heb zo enorm veel respekt voor hoe zij alles weet te combineren. Ze is echt iemand die af en toe afgeremd moet worden, rust en herstel heeft ook nog een plekje nodig en die plekjes zijn moeilijk te vinden. We zetten bij Cathelijne op zeer qualitatives training,ik kan er altijd zeker van zijn dat ze er alles aan zal doen om het voor elkaar te krijgen. Ik vond het geweldig om haar vorig jaar bij haar Marathon in Spijkenisse te begeleiden, zulke momenten zijn speciaal en vergeet je niet. Even afspreken als ik in NL ben, samen even zwemmen, terwijl ze op vakantie is met haar “4 mannen”, samen een loopje doen, Cathelijne is voor alles in. Mega trots op haar en super leuk om haar te mogen coachen.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.