Josta Bolhuis – Trispiration ; waarom alleen voor vrouwen?

 

Trispiration, triathlon coaching voor vrouwen en waarom alleen vrouwen? Dat is een hele goede vraag.

Het antwoord is vrij simpel, ondanks dat we graag iedereen gelijk behandelen en iedereen evenveel kansen willen bieden, kunnen we er niet onderuit dat vrouwen fysiologisch en ook anatomisch anders in elkaar zitten dan mannen. Wij vrouwen zijn immers in staat om kinderen op de wereld te zetten, iets wat een man niet kan. En dit valt samen met een andere fysiologie en anatomie, naast een compleet andere hormoonhuishouding. Deze factoren hebben effect op trainingen. De uitkomst van bepaalde vormen van trainingen is anders dan bij de man. Om een voorbeeld te geven, het bindweefsel van vrouwen is iets minder sterk dan bij mannen, dus als wij vrouwen een intensieve interval training doen bij hardlopen hebben we iets langer herstel nodig dan de mannen om blessures te voorkomen en de progressie te blijven maken.

Wanneer we deze intensieve intervaltraining doen in de maand is ook een factor, want er zijn dagen in de maand, binnen onze cyclus dat het minder verstandig is om ons lichaam intensief uit te dagen, mede door onze hormonen. En daarom is het ontzettend interessant om de volle focus op vrouwen te leggen.

Nog los van het fysiologische en anatomische verschil met mannen, vind ik dat vrouwen het verdienen om meer te leren over hun eigen lichaam. Er zijn de laatste paar jaar eindelijk  onderzoeken specifiek gericht op de vrouw en langzaam stap voor stap gaan we steeds meer begrijpen. Ik vind het als coach dan dus ook belangrijk deze kennis naar buiten te brengen. Niet alleen over training, maar ook het effect van voeding en hoe je alles in balans kan krijgen. Training, werk, gezin, relatie, sociale leven en je voeding.

De missie van Trispiration is om meer vrouwen aan de start te krijgen van een triathlon of duursportwedstrijd en het liefst ook op de lange afstanden.

Toen ik begon met triathlon waren we echt in de minderheid, slechts een tiental vrouwen dat aan de start stond van de hele triathlon ipv honderden. En toen ik zelf begon was ik echt geen topsporter; ik was die recreant die gewoon genoot van zwemmen, fietsen en lopen en aan alles voelde dat de lange afstand voor mij geschikter was dan de korte, snelle wedstrijden. Ik stond dan vaak tussen vrouwen die prof of semi-prof waren en was de vreemde eend.

Ik dacht toen, als ik het kan waarom doen al die andere vrouwen dan niet met mij mee? Ik ben niet snel, maar wel van de lange adem. Ik werkte destijds ook al in de sport als trainster, coach en opleidster in de fitness branche. Werkte veel met vrouwen en ging vaak op onderzoek uit hoe wij als vrouwen het beste konden gaan trainen in de krachtsport, maar ook de duursport. Erachter komend dat we gemaakt zijn voor het lange werk, zeker naarmate we ouder worden.

Naast deze ontdekkingen ging ik zelf steeds langer en extremer in de triathlon, de Norseman en ook de Celtman heb ik mogen doen als recreant/amateur. Ik werd steeds sterker en met name ook op het mentale stuk, leerde ontzettend veel over mezelf en durfde daardoor meer en meer lef te tonen en keuzes te maken in het leven. Ik denk dat dit het effect is als je ook het lef hebt om voor jezelf te kiezen en bv een hele triathlon te gaan doen.

Mannen doen dit sneller dan vrouwen, vrouwen hebben de neiging om sneller een stap opzij te doen voor anderen om diverse redenen. Maar hoe gaaf zou het zijn als we als vrouwen meer aan ons zelf denken, daardoor sterker en blijer in het leven gaan staan. Daardoor meer energie hebben, positiever zijn, wat weer een positief effect heeft op onze partners en/of gezin. Ook in je werk sta je dan positiever en je hebt er meer zin in. Dat je als vrouw letterlijk en figuurlijk niet goed maar heerlijk in je vel gaat staan. Je mooier wordt, door een mooiere uitstraling, omdat jij er echt staat zoals je bent in volle kracht.

Dat is wat triathlon kan doen voor je en ik ,als coach voor vrouwen, vind dit een fantastisch proces. Vrouwen verder helpen om gezond en effectief te gaan trainen, helpen met de juiste voeding en in dit alles samen in balans kan brengen met alle factoren in het leven, hoe mooi is dat?

Meer weten check www.trispiration.eu of volg trispiration op instagram https://www.instagram.com/trispiration.eu/

Of word gratis lid van de Trispiration Women community https://www.facebook.com/groups/trispiration.eu

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.