Diede Diederiks wint halve triathlon Sevilla, Cornelis Scheltinga knap twaalfde in elite-veld.

“Het was de laatste wanhopige poging om dit seizoen nog een wedstrijd te kunnen doen”, aldus Diede Diederiks. “In mijn aanvankelijke programma stond IM 70.3 Lanzarote rood omcirkelt, maar die werd afgelast. De atleten kregen de keuze om te starten in Cascais, maar ook die race kon niet doorgaan. Er bleven twee opties voor me open; IM 70.3 Turkije of deze race in Sevilla. Gezien de protocollen heb ik voor de laatste gekozen. Ik was niet de enige Nederlander, ook Cornelis Scheltinga had voor deze wedstrijd gekozen”.

Cornelis wilde dit jaar debuteren op een hele, Corona gooide roet in het eten en dus koos ook hij aan het einde van dit seizoen  voor Sevilla.

De weersovergang was wel heftig; in Nederland trainend in regen en wind, Sevilla 30 graden, dus daar moest ik wel even aan wennen.
Er waren enorm veel protocollen en regels, het was prima geregeld, (alleen alles in het Spaans en laat ik nu geen Spaans spreken). Zo werd er gestart in groepjes van vijf en mocht er ook niet “in de voeten” gezwommen worden. De organisatie had werkelijk heel veel maatregelen genomen om een COVIDvrije wedstrijd te garanderen.

Een kwartier voor de start moesten we klaarstaan, in wetsuit, met badmuts op en mondkapje voor. Ik had de pech in de volle zon te staan, Cornelis de mazzel in de schaduw terecht te komen. Het werd een heel lang kwartier. Zwemmen in een rivier, het fietsen nog steeds op een geleende fiets (dank Edo) en lopen door een volledig afgesloten stadspark. Een fantastische ervaring. Ik voelde me als een jong kalfje dat voor het eerst de wei in mocht.

Het nadeel van een rolling start is dat je geen idee hebt waar je in de wedstrijd zit. Pas tijdens het lopen werd het me duidelijk dat ik op een tweede positie lag. Plots was er daar een Spaanse meneer die me uiteindelijk in gebrekkig Engels duidelijk wist te maken dat ik op een tweede positie in de wedstrijd lag. Door me goed en constant te koelen wist ik goed te blijven lopen en was ik in staat naar de eerste positie te lopen.

Cornelis Scheltinga finishte zeer tevreden als twaalfde, wist een 5e fietstijd te realiseren. Vandaag reizen beide atleten op weg naar huis en hun quarantaine, maar dat was het meer dan waard , aldus Diede.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

One thought on “Diede Diederiks wint halve triathlon Sevilla, Cornelis Scheltinga knap twaalfde in elite-veld.

  • 02/11/2020 om 17:28
    Permalink

    Over historische overzichten en heden: In een ver verleden hadden de furieuze Spanjaarden ook al wat te stellen met eigengereide Hollanders. Nu laten ze het gelaten toe dat een Hollandse op het ereschavot primacia staat. Een heel vredig gezicht!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.