Sione Jongstra: vrouwen gaan anders met teleurstellingen in coronatijd om dan mannen

Eind vorige week ontvang ik een messengerbericht van Wim: “We hebben weer een vrouwenweek op Trikepedia volgende week. Mocht je nog een leuke bijdrage weten, altijd welkom he!” Genoeg onderwerpen te bedenken natuurlijk, maar, dacht ik: ik draai het eens om. “Heb je zelf nog een idee/suggestie?”

Zelf dacht ik iets te gaan schrijven over mijn zwangerschapsbegeleiding. Ik heb nu een aantal (met name triatleten) begeleid tijdens de laatste maanden van de zwangerschap en de eerste maanden na de zwangerschap. Een aantal vrouwen die hun tweede kindje kregen, hadden na de tweede beduidend minder klachten en/of konden makkelijker weer opbouwen na de zwangerschap.

Een grote fout die veel vrouwen maken is dat ze zich vergelijken met andere sportende vrouwen (vaak professionals). Maar daarbij niet rekening houden met dat elke zwangerschap en bevalling anders is, hoe vaak je kindje aan de melkbar/fles wil, hoeveel rust en slaap je kan krijgen, etc. Daarnaast hebben veel professionals geen baan ernaast en wel een nanny. Er zijn helaas genoeg voorbeelden van atleten die klachten blijven houden. Maar gelukkig ook genoeg vrouwen die er net zo sterk of zelfs sterker uitkomen. Zelf probeer ik zoveel mogelijk vrouwen te begeleiden om dit laatste doel – er sterker uitkomen – te halen. Wellicht een leuk onderwerp voor een volgende vrouwenweek 😉 Voorbeelden genoeg!

Hormonen en hun invloed op sportieve prestaties

Ook een mooi ‘vrouwenonderwerp’: de overgang. In de afgelopen periode heb ik verschillende boeken en artikelen gelezen op het gebied van vrouwelijke hormonen. Dus niet alleen rondom zwangerschap of ‘gewone’ cyclus, maar ook de periode van overgang. Misschien moeten we geen vrouwenweek doen maar een vrouwenmaand Wim!

Maar toen kwam het antwoord van Wim:

Ik las vandaag dat Mathieu vd Poel 20.000 euro verdiende aan de Ronde van Vlaanderen en dat Chantal vd Broek het met 1356 euro moest stellen. Iets wat gelukkig in triathlon ondenkbaar is, maar misschien is dat een leuke invalshoek. Verder vraag ik me wel eens af of mannen in een lange rustperiode (lees: corona) eerder opgeven dan vrouwen. Zij zijn langer te motiveren, denk ik.

“In bv België nog steeds niet ondenkbaar Wim. Eupen: In 2002 kreeg eerste man 125% meer dan de eerste vrouw. En helaas is dit bij meerdere triathlons in België nog steeds het geval.”  Niet zo’n enorm verschil als in het wielrennen, maar ook een groot en naar mijn mening onterecht verschil. Genetisch zullen we op de kortere afstanden nooit tippen aan de mannen.

“Triest”, bericht Wim. Ja inderdaad en momenteel is al veel triest, dus laat ik mijn ervaringen over de verschillen tussen mijn vrouwelijke en mannelijke atleten in de afgelopen coronamaanden dan maar eens beschrijven. Want deze waren er wel degelijk. Nog wel even een kanttekening: of mijn groep atleten een representatief voorbeeld is om dit als algemeen te kunnen concluderen, dat durf ik niet volle stelligheid te beweren. Maar ook in mijn omgeving en via posts op social media werd dit toch vaak bevestigd.

Hoe gaan de Siosport-atleten om met de coronacrisis?

Over het algemeen raakten de mannen iedere keer wat verder in de put. Eerste evenementen afgelast, maar het was nog niet zeker voor hoe lang. En de hoop bleef er nog wel dat het seizoen wat later zou starten, maar dat we in ieder geval nog een seizoen zouden krijgen. De vrouwen keken er wat anders tegen aan en begonnen al wat kanttekeningen te zetten.

Om de motivatie er wat in te houden én gelijk aan wat puntjes te werken, waar de coach wat aan heeft (twee vliegen in één klap nietwaar?) bedacht ik een aantal challenges-op-afstand voor de Siosportatleten. Omdat er een groot niveauverschil is in mijn groep, wilde ik het wel zo inrichten dat iedereen evenveel kans heeft op de winst. Dus een variatie van core-stability challenges (één van de belangrijkste trainingen die helaas ook vaak het eerst geskipt wordt) en wat snelheid-challenges op eigen niveau/snelheid. Dit laatste om o.a. het testosterongehalte van de mannen te bedaren en het voor hen ook aantrekkelijk te maken.

Helaas was dit nog niet genoeg om de deelname van mannen te prikkelen. Ik begon met een wellicht te uitdagende core-stability challenge, waardoor de mannen al gauw afhaakten voor opdracht 1. Maar ook de meeste dames hielden het snel voor gezien. Leermomentje voor de coach ;-).

De snelheid-challenges vonden de mannen leuk. Echter de coach had hier wel een moeilijkheidsgraad aan toegepast dat de 3 herhalingen over bepaalde afstand slechts 2 sec verschil in tijd mochten hebben. Dit om zowel het juiste lappen als ook de verdeling (het kunnen aanvoelen wat je kan) te laten ervaren. De mannen gingen hard maar de dames waren veel nauwkeuriger in de tijdsverschillen.

Bloedfanatiek

Uiteindelijk waren er 2 mannen over in de challenge, samen met nog een aantal vrouwelijke Siosport-atleten, waarvan er 1 nog voor de eindoverwinning kon gaan. Toen deze laatste tussenstand er kwam, werd hij opeens bloedfanatiek, zo vertelde hij achteraf. Er viel iets te winnen, dus de laatste core-stability challenge werd met vlag en wimpel afgewerkt. Over het algemeen lijken mannen sowieso meer hun prestaties en vorm te willen laten zien in wedstrijden/uitslagen dan vrouwen. Strava alleen is niet genoeg blijkbaar ;-). Het werd uiteindelijk een gedeelde eerste plek, voor zowel een mannelijke atleet als een vrouwelijke!

Tijdens de periode van de Siosport challenges werd duidelijk dat de Teamcompetitie en andere grote wedstrijden werden afgelast. Dit gaf bij de mannen opnieuw een grote klap en was daardoor de motivatie langere tijd ver te zoeken in vergelijking met de vrouwen. Er was over het algemeen meer/veel rood (overgeslagen trainingen in Trainingpeaks) dan bij de vrouwen en de motivatie was vaak ver  te zoeken. Veel van de dames haalden PR’s en/of volbrachten Challenges die ze niet voor mogelijk hielden en/of niet in een seizoen pasten.

Levensfase

Zelf denk ik ook wel dat het een groot verschil is, in welke levensfase je zit. Ben je jong en op weg naar de top, dan is het anders dan als sportende moeder die op recreatief niveau af en toe een wedstrijdje doet. Ook al kan je dan naar hoge doelen streven, je zit in een andere levensfase en hebt andere drukte om je “zorgen” over te maken.

Vervolgens werd het duidelijk dat er geen echt seizoen 2020 meer zou komen. Ik gaf de keuze om eigen doelen op te stellen om naar toe te werken. Dit kon een PR op de 5 km oid zijn, maar ook technische of mentale doelen. Ook hier merkte ik een groot verschil. De mannen hadden hier niet zo’n behoefte aan en hadden overal niet zoveel zin in. Toen er toch weer een paar wedstrijden op het programma kwamen, stonden de meeste mannen vooraan in de rij om toch nog een wedstrijd te kunnen starten. De meeste dames hadden hier minder behoefte aan. Wel hopen zowel de mannen als vrouwen dat we in 2021 wel weer wedstrijden kunnen doen. En als coach én triatleet hoop ik dat natuurlijk ook!

Age-Groupers en teleurstellingen

In mijn vrijwilligersrol als Age-Group Manager van de NTB, merkte ik ook het verschil tussen mannen en vrouwen. Omdat het WK Almere nog lange tijd op de kalender bleef staan, kreeg ik heel veel (lange) mails van mannen, die dit als laatste hoop zagen voor dit seizoen. Eén die me bijgebleven is, is van een wielrenner die naarstig op zoek was naar wedstrijden. Al zijn wielerwedstrijden waren afgelast en hij zag dat Almere nog op de kalender stond. Hij had wel eens een triathlonwedstrijd gedaan en of hij alsjeblieft nog kon starten. Op dat moment had ik er al een hard hoofd in dat een WK zou doorgaan, maar de mails bleven komen. Ook na mijn mail dat het helaas afgelast was, zag ik een verschil in de reacties. De vrouwen die reageerden hadden dit al een soort van ingecalculeerd, maar voor veel mannen kwam dit als een “mokerslag” binnen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.