Even voorstellen: Amé Venter, de nieuwe mediamanager van Europe Triathlon

De Europese Triathlon Unie (nu: Europe Triathlon) zocht een nieuwe mediamanager en kwam terecht bij Amé Venter, woonachtig in Eindhoven. We kenden Amé nog niet, daarom zochten we contact voor een interviewtje. Past ook mooi in de Vrouwenweek van Trikipedia.

De eerste vraag ligt voor de hand: wie is Amé Venter en hoe spreek je jouw voornaam uit?
,,Ik ben iemand met een passie voor sport, vooral wielrennen en triatlon. Dit komt door het feit dat deze sporten mentaal en fysiek heel veel van je vragen, en ik vind een uitdaging altijd leuk! Dat blijkt eigenlijk ook uit het feit dat ik Zuid-Afrikaanse ben, maar iets minder dan 7 jaar geleden naar Nederland verhuisde.
Het uitspreken van mijn naam? Haha, je kan het enigszins vergelijken met het Vlaamse woord ‘Amai’, maar ook weer niet helemaal.”

 

Geboren in Zuid-Afrika en nu dus in de Lichtstad Eindhoven neergestreken. Wat bracht je naar Europa, naar Nederland?
,,In 2013 was ik met een groep Zuid Afrikaanse wielrenners voor 11 weken naar Nederland gekomen. Mijn ouders kwamen ook voor een kort tijdje in Augustus, en wij vonden het gewoon geweldig. Wij verstonden een heel klein beetje als wij iets lazen, iets minder als iemand tegen ons praatte en wij konden helemaal niet terug communiceren op dat moment, maar wij zagen de potentie om de taal te leren en ons aan te passen aan de Nederlandse gemeenschap. Op 28 Februari 2014 stonden wij op Schiphol, geen huis, geen auto en geen bankrekening, niet hier of in Zuid-Afrika, maar wij had het vertrouwen dat het goed ging komen, en dat is ook gelukt met de hulp van veel mensen.”

Je spreekt Afrikaans, Engels en inmiddels komt daar Nederlands bij. Ze zeggen altijd dat onze taal vergelijkbaar is met die van jullie? Jij als ervaringsdeskundige kunt dat het beste zeggen?
,,Haha ervaringsdeskundige… Met Nederlands is het soms nog proberen, als een ander persoon mij een tijdlang aankijkt en geen reactie geeft, weet ik dat ik iets te veel in het Afrikaans bezig ben. Het is vergelijkbaar maar aan de andere kant ook weer heel anders, vooral zinsopbouw en tegenwoordige en verleden tijd. Schrijven is ook nog lastig.”

Wat waren je eerste stappen in de sport. Welke sportachtergrond heb je en hoe kwam je bij triathlon?
,,Ik ben eigenlijk begonnen met fietsen. Ik heb in Zuid-Afrika bij de nieuwelingen en junioren op een hoog niveau gefietst, maar ik ben in 2015 gestopt vanwege een valpartij waar ik 3 gebroken botten had in mijn rechterhand. Artsen voorspelden dat er een kans was dat ik niet de volledige beweging terug zou krijgen en dat het herstelproces na de operatie redelijk lang kon duren. Ik was echter sneller dan verwacht hersteld en dertien maanden na de val en een paar maanden nadat ik  gestopt was met fysio ging ik op zoek naar mijn volgende uitdaging. Ik kon me nog het magische gevoel herinneren van mijn vader toen hij in 2007 zijn eerste Ironman in Port Elisabeth deed. Dat wilde ik ook! Dus ik trainde een half jaar voor mijn eerste Ironman 70.3.

Inmiddels deed je onder meer Alpe d’Huez-triathlon en 70.3 Ironman Zell am See. Hoe waren die ervaringen op sportief gebied? Heb je in Zuid-Afrika ook nog wedstrijden gedaan?
,,Ik heb in Zuid-Afrika alleen gefietst, en een hele korte afstand triatlon toen ik 9 was of zo. Ik vond zwemmen heel eng, ik heb een vrees voor open water. Daarom dacht ik dat het een goede uitdaging was om mee te doen met een triatlon. Ik heb inmiddels een grote passie voor de sport.”

De Zuid-Afrikaanse triathlonsport groeit sterk. Henri Schoeman en de in ons land zeer bekende Richard Murray zijn er sprekende voorbeelden van. Het WK 70.3 IM was in Port Elizabeth, er zijn World Cups in Kaapstad enzovoorts. En dan zijn er nog twee sterke Zuidafrikaanse speakers Paul Kaye en Gordan Graham. Heb je enig idee hoe triathlon zich in je geboorteland verder ontwikkeld?
,,Omdat ik nauwelijks met triatlon in aanraking kwam, voordat ik naar Nederland verhuisde, heb ik dat ook niet echt gevolgd. Ik ken de namen wel maar de ontwikkeling van de sport heb ik niet zo veel inzicht op. Maar met atleten als Richard Murray en Henri Schoeman alsook speakers zoals Paul Kaye en
Gordan Graham is het alleen maar positief voor de promotie van de sport in Zuid-Afrika.”

Dit voorjaar heb je een half jaartje meegedraaid bij Extra Leisure, het team van de Ironmans West-Friesland en Maastricht. Hoe kwam je met hen in aanraking en wat deed je in die periode zoal?
,,Tijdens mijn studie was het mijn droom om bij Ironman te werken. Ik was mijn stage bij Shimano aan het afronden toen ik in contact kwam met Extra Leisure. Via hun website en een LinkedIn kennis kwam ik hier terecht en daar ben ik echt dankbaar voor. Het was echt een voorrecht om voor een tijdje deel uit te maken van deze organisatie en dan ook nog tijdens COVID-19. Ik kon echt geen betere afstudeerstageplek hebben dan bij Extra Leisure. Ik deed een beetje van alles: vertalen, ‘one pagers’ voor evenementen, helpen met de kids’ events, maar mijn grootste project was mijn onderzoek, waarvoor ik 1700 enquêtes verzamelde en ook 22
interviews heb gedaan.”

Je hebt inmiddels je bachelor Sport Management en Business. Wat kunnen we van jou leren als het gaat om triathlon nog beter op de kaart zetten oftewel: meer media-aandacht?
,,Media-aandacht en bekendheid is natuurlijk het belangrijkste, maar ik denk dat wij meer moeten focussen op specifieke groepen. Wij moeten specifiek kijken naar de jonge atleten en voor hun passende rolmodellen gebruiken. Bijvoorbeeld een professional, maar we moeten ook kijken naar de ‘average Joe’ die op z’n veertigste pas begint met triatlon en niet door een prof gemotiveerd worden, maar juist door een ‘ambassador’ in dezelfde levensfase als hij. Iemand die kan uitleggen hoe je met triatlon kunt beginnen later in je leven en wat je allemaal nodig heb.”

Van ExtraLeisure stapte je over op de ETU, inmiddels Europe Triathlon geheten. Hoe is dat contact tot stand gekomen en wat zijn je taken en plannen binnen de Europese organisatie?
,,Tijdens mijn studie kreeg ik constant te horen aan ‘networking’ te doen. Ze hadden gelijk, want via mijn netwerk was ik in contact gekomen met de ETU. Hier krijg ik de verantwoordelijkheid voor sociale media alsook stukjes aanpassen en schrijven voor de website. Daarbij heb ik ook communicatie met LOC’s over de media voor hun evenementen.”

Vrouwen in bestuursfuncties komen gelukkig bij triathlon in voldoende mate voor. President Marisol Casado is daar het goede voorbeeld van. Hoe zie jij de rol van de vrouw in internationale sportbonden en vind je dat er voldoende gelijke behandeling is tussen mannen en vrouwen bij triathlon?
,,De rol van vrouwen wordt meer en meer belangrijk, maar ik vind het belangrijker dat iemand bij de functie past, ongeacht het geslacht. Marisol Casado is hier ook een goed voorbeeld van, zij past heel goed in deze rol en kan ook een goed voorbeeld creëren voor vrouwen. Ik vind dat er bij triatlon beslist een gelijke behandeling is tussen mannen en vrouwen.”

Waar gaan we Amé Venter de komende jaren allemaal zien in triathlonverband?
,,Hopelijk kan ik in de komende maanden weer mijn fiets uit de kast halen en weer deelnemen aan een evenement. Ik hoop ook om meer van mij te laten zien aan de organisatorische kant van evenementen, want daar ligt mijn passie.”

Tot slot: heb je nog tips voor onze website Trikipedia?
,,Keep up doing the great work! Ik heb jullie niet zo heel lang geleden voor het eerst gezien en bezocht en zou gewild hebben dat ik jullie site al in 2016 had ontdekt tijdens mijn eerste triathlon. Wat een geweldige informatiebron!”

Dank je Ame, voor dit kennismakingsgesprek. Succes met je werkzaamheden in en buiten triathlon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.