Soldate/triatlete Marjolein; Presidenten; IM Florida met Derk, Lenny en Chris Nikic – WTJ 1661

VRIJDAG – Best wel eens lekker om de content voor Trikipedia een week aan anderen over te laten. Het was zelfs nog langer door dat andere virus, waardoor we een weekendje verstoken waren het updaten van onze site. Dat laatste was minder fijn natuurlijk. Omdat elk nadeel z’n voordeel heeft, geldt dat ook hier: Ruud en ik hebben heel wat opgestoken op het gebied van firewalls, secret accounts en virusscanners. Maar ja, zoals het coronavirus nog lastig te bestrijden valt, zo biedt ook
het sterkste antivirusprogramma geen garantie dat het nooit meer gebeurt.

Prachtige Vrouwenweek, dank daarvoor

Genoeg daarover. We kijken met veel genoegen terug op de tweede Vrouwenweek. Bijzonder lezenswaardige verhalen, die ook veelvuldig aangeklikt zijn. Om dat laatste is het ons overigens nooit te doen. Hits, likes, kijk- en luistercijfers: het zal wel. Zal wel met de leeftijd te maken hebben, wat overigens niet betekent dat we ons nog altijd verwonderen. Over jullie prestaties, jullie verhalen, jullie avonturen. Daarin mee te mogen reizen, is een weelde die we nog niet graag missen. Zeker in
deze wat minder avontuurlijke coronatijd niet.

Daarom duizendmaal dank aan Marisol, Yvonne, Jony, Cathelijne, Roely, Daisy, Sarissa, Josta, Janien, Maartje, Angela, Alida, Kim, Sione, Amé en Marloes. Een indrukwekkend rijtje bijzondere vrouwen.
Sterke vrouwen, die tegelijkertijd ook hun kwetsbare kanten durfden tonen. Stoere vrouwen ook. In hun sportuitdagingen, in het dagelijks leven en in de omgang met voor- en tegenspoed. Het was echt meer dan bijzonder. Nu al hebben we voor volgend jaar lijntjes uitgezet. We gaan de Olympiërs Rachel en Maya uiteraard vragen in het najaar terug te blikken op een historisch Olympisch jaar.
Sowieso gaan we met het hele TeamNL mooie dingen uitzetten. Alles wat dit jaar niet kon, kan volgend jaar. Laat dat een mooi – en hoopvol – vertrekpunt zijn.

Stoere Marjolein

foto Elvin Boer/AvroTros

 

Over stoere vrouwen gesproken. Tussendoor spraken we Marjolein van Loenen, triatlete uit Schijf. Niet voor deze site, maar voor de AD-kranten. We benoemden haar al in ons eerste verhaal over het tv-programma Kamp van Koningsbrugge. Samen met Tom Oosterdijk en Zuléma Gilliot van Gimst doet ze mee aan de achtdaagse training bij de Special Forces. De opnames waren hier om de hoek: bij het Korps Commando Troepen Roosendaal en de Rucphense Hei. Ik dacht al: wat zagen we Tom toch vaak over het parcours van de triathlon Oud Gastel! Overigens doet Marjolein graat trailruns en triathlons, maar haar zus Dorien is veel fanatieker. ,,Die wil volgend jaar per se de 1/3 e afstand in Oud Gastel doen, ik hou het nog even bij de kwart.’’ Dat er vragen gesteld werden waarom de vrouwen dezelfde oefeningen en bepakking hadden als de mannen, snapt Marjolein niet goed. ,,Dat onderscheid kun je op een missie ook niet maken. In conflictsituaties wordt niemand gespaard: man noch vrouw.’’

Kijkcijferhit Kamp van Koningsbrugge

Veel mensen hebben gekeken, zaterdag om precies te zijn 1.15 miljoen. Van de komende afleveringen mocht ik wat previews zien voor mijn krant, maar daar rust uiteraard een embargo op. Bovendien spraken we Jeroen van Koningsbrugge, die zich nog wel een keer wil wagen aan een triathlon. Dat alles later. Tom houden we uiteraard ook in de smiezen, dat schreven we zondag al. Als het een afvalrace zou zijn, dan gaven de kijkers Tom de meeste kans om het langst in de negen
afleveringen voor te komen. Maar je weet het maar nooit, straks komen de groepsopdrachten. Maar goed, het programma navertellen doen we niet. Het is vooral een kijkspektakel. Intussen heeft AvroTros een kijkcijferhit van jewelste te pakken en zien ook de niet-insiders weer dat triatleten niet voor de poes zijn.

 

Deense tegenkandidaat voor Marisol

We blijven toch nog even bij de vrouwen, want vorige week openden we de Vrouwenweek met niemand minder dan World Triathlon president Marisol Casado. Is het jullie ook opgevallen dat ze al een beetje campagne voerde voor de aanstaande presidentsverkiezingen? Logisch want ze heeft in de Deen Mads Freund misschien in naam wel een vriend, maar hij is toch geducht concurrent om het presidentschap over te nemen. De wereldfederatie kiest op het eerstvolgende congres een nieuwe
president. Freund is nu bondscoach van de Deense triathlonselecite. We zijn van dezelfde leeftijd (56) en in Rotterdam 2017 was er op het WK (waar hij deelnam) nog even kort contact met deze man, die grootse plannen heeft om de sport naar een hoger level te tillen, zodat World Triathlon niet langer in de schaduw staat van merken als Ironman en PTO/Challenge. Zoals het een echte tegenkandidaat (zie de USA) betaamt legt Mads Freund de vinger op gevoelige issues binnen World
Triathlon als gebrek aan transparantie, ondoorzichtige geldstromen en vriendjespolitiek. Tja, hij kan zich moeilijk presenteren als groot bewonderaar van Marisol natuurlijk. Dan is hij bij voorbaat kansloos. Het congres is op 29 november. Ook in de vele commissies zijn nieuwe posten te verdelen.

Valencia; Quarteira met Maaike

Nog twee races heeft World Triathlon op de zeer dunne kalender van 2020 staan. Zaterdag de World Cup Valencia met wereldkampioenen Vincent Luis en Gustav Iden. Met Henri Schoeman en Kristian Blummenfelt. Met Jelle Geens en Alistair Brownlee. En met good-old Ivan Rana. Met z’n 41 lentes is de oud-wereldkampioen veruit de nestor van het veld. Toch leuk dat ie erbij is.
Nestore bij de vrouwen is de 3 jaar jongere Nicola Spirig. De Zwitserse is grootste blikvanger in Valencia, waar veel verwacht wordt van Holten-winnares Lisa Tertsch, van Europees kampioene Weert Beth Potter en de Spaanse Anna Godoy. Niets verwachten we van de Nederlanders, simpelweg omdat ze er niet bij zijn. Dat is op bescheiden schaal wel het geval in de allerlaatste wedstrijd, de uitgesteld ETU Cup in Quarteira, Portugal. Bij de vrouwen maakt Maaike Vooren haar
internationaal debuut in een ETU Cup-race.

Ironman Florida met Derk en Lenny

Ongetwijfeld wel sterke Nederlandse inbreng op de Ironman Florida van komende zaterdag. Want daar starten onze American-Dutchies Derk de Korver en Lenny Ramsey bij de pro’s. In het grote agegroup-veld (Ironman streeft er naar de agegroupers ook in coronatijd startgelegenheid te bieden) staat Fries Edser Kuiper aan de start.

Derk mag het opnemen tegen kleppers als Chris Leiferman, Cody Beals, Matt Hanson, Andreas Dreitz, Joe Gambles, David Plese, Sam Long en de Belg Seppe Odeyn. Lenny treft op haar beurt Heather Jackson, Meredith Kessler, Skye Moench en Kelsey Withrow. Zes pro’s kunnen een Ironman-slot voor het WK Kona 2021 verdienen. Veel aandacht zal ook gaan naar de limiettijden in de wedstrijd, want de 21-jarige Chris Nikic doet mee. En dat dit niet zo maar iemand.

Eerste Ironman-atleet met syndroom van Down

Hij wil de eerste Ironman-finisher worden met het syndroom van Down. Een paar jaar terug kon hij nog een 100 meter lopen of een baantje zwemmen en nu staat hij klaar voor een wedstrijd, die hem bijna 17 uur zal vergen. Chris  Nikic doet al 10 jaar mee aan de Special Olympics. Hij traint nu zes dagen per week vier tot zes uur. De halve van Panama Beach had eerder dit jaar z’n debuut op de halve moeten worden, hij heeft er inmiddels een solo challenge van gemaakt samen met z’n coach Dan
Grieb. Zaterdag staan alle seinen op groen voor zijn Ironman.
,,Als je een kind hebt met speciale noden, krijg je vaak de vraag of hij zich wel zal redden als je er niet meer als ouder voor hem kan zijn.’’ zei z’n vader Nik Nikic in een interview met USA Today. ,,Als Chris een Ironman voltooit is dat voor ons meer dan alleen het behalen van de finishlijn.’’

Chris zelf vindt alle aandacht rond zijn persoontje best prettig. ,,Ik zie het als een kans contact te leggen met andere mensen, ik hou van aandacht, ik hou van mensen.’’ Toen hij vijf maanden oud was onderging Chris een openhartoperatie. Vanaf zijn derde moest hij met een looprek stappen. ,,Ik moet harder werken dan anderen, dat motiveert me om de Ironman te doen.’’ De voorzitter van de Special Olympics denkt dat Chris’ prestatie veel te weeg kan brengen. ,,Hij kon ons uit het stereotiepe beeld van downsyndroom-mensen helpen.’’ Coach Dan Grieb denkt dat het vooral een mentale strijd zal worden, waarin geen ruimte is voor lange pauzes.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.