Nieuwe doelen voor Chris Nikic: buikspieren als een ‘eight-pack’ en een lieve vrouw! – WTJ 1664

ZONDAG – De volgende stap in de integratie van sporters met een verstandelijke handicap zou wat ons betreft introductie van triathlon op de Special Olympics moeten zijn. Dat heeft de Amerikaanse held Chris Nikic zaterdag feitelijk wel bereikt met het volbrengen van de Ironman Florida.

De 21-jarige Chris (volgens veel media was ie zelfs pas 20) uit Maitland bereikte hetzelfde als Dick en Ricky Hoyt ruim twintig jaar eerder. Team Hoyt voltooide destijds samen voor de tweede keer de Ironman Hawaii. Ze zouden een inspiratiebron voor velen zijn. Dat effect kan Chris Nikic weer wel eens teweeg brengen. In een race vol hindernissen gaf deze doorzetter met het Syndroom van Down niet op. Het doel: steeds binnen de limieten aan het volgende onderdeel te beginnen en uiteindelijk binnen de 17 uur. Missie geslaagd.

 

Zaterdagavond namen we nog mee dat hij 1.54 uur nodig had voor het zwemonderdeel. En dat er 8.12 uur bij kwamen tijdens een fietsonderdeel. Dat was inclusief val (met bebloede knie), inclusief insectenplaag. Hij had voor zijn marathon dus nog ruim zes uur teneinde zijn droom te verwezenlijken: naar bed te kunnen als een Ironman.

 

De eerste

Met 46.000 volgers op Instagram was Chris in de aanloop naar zijn Ironman al razend populair. Daar zijn er dit weekend duizenden bij gekomen. Zeker toen de Amerikaanse en wereldpers lucht kreeg van deze uitzonderlijke prestatie. De eerste Ironman met het Downsyndroom! Zelf vind ik de term ‘de eerste’ altijd wat lastig in te schatten. Inmiddels zijn er in zeshonderd Ironmans (Florida was de 600e) een slordige 725.000 keer mensen over de Magic Carpet/finishlijn gelopen. Maar laten we daar niet over dubben. Gelukkig zijn er op steeds meer fronten G-sporten te beoefenen. Met veel genoegen ga ik in het zuiden regelmatig naar het G-wielrennen kijken. Op de Special Olympics is open water zwemmen, wielrennen en atletiek al ingevoerd. Maar zelfs met een triathlon erbij, hebben we het nog niet over een Ironman.

Openhartoperatie

Want bijzonder blijft het. Chris speelde eerder golf en basketbal en vertelt zijn verhaal ook op podia op scholen, bedrijven en iedereen die het maar horen wil. En dat zijn er veel. Vijf maanden jong moest Chris al een openhartoperatie ondergaan, op zijn derde moest hij via een rollator leren lopen. Leren fietsen kostte hem veel kracht en doorzettingsvermogen. Nou dat heeft ie natuurlijk. Anders ga je geen 16.46.09 uur aan één stuk zwemmen, fietsen en lopen.

Anything is possible, woorden die al zo vaak vielen binnen de duursport. Ironman Chris is daar weer zo’n super voorbeeld van. Hij zegt: ,,laat je niet tegenhouden door iets wat je niet kunt, maar door hard te werken en met de juiste begeleiding elke dag 1 procent te groeien. Door te blijven geloven in wat je kunt en jezelf te blijven verbeteren lukt het mij de finish te halen.’’

USA Triathlon was lyrisch over zijn prestatie: ‘hij schrijft geschiedenis’. En elders lazen we dat de speech van Joe Biden en de finish van Chris Nikic met afstand de best bekeken filmpjes. Overigens heeft Chris zelf al weer nieuwe doelen: ‘een eight-pack als buikspieren en….een lieve vrouw.’ Ik denk dat de dames voor deze super-hero inmiddels in de rij staan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.