Vier Nederlanders in 70.3 IM Turkije; Reacties Derk en Lenny op IM Florida – WTJ 1665

MAANDAG/DINSDAG – Weliswaar geen pro-race, maar een week geleden streden wel vier Nederlanders mee in de 70.3 Ironman van Turkije. De badplaats Belek bij Antalya achtte het verantwoord om voor ruim 800 triatleten uit liefst 41 landen de halve triathlon door te laten gaan.

Het was de zesde editie van de Turkse wedstrijd uit de Ironma-cyclus. Slechts de eerste twee edities waren de pro’s welkom. En toen kwamen er dus ook fameuze winnaars als Frederik van Lierde, Jonas Schomburg en Alexandra Tondeur tevoorschijn. Daarna werden de podia door agegroupers bezet, hetgeen een race niet per definitie minder aantrekkelijk maakt.

Dubbele Britse victorie in Turkse Ironman

In de coronaproof jaargang 2020 bijvoorbeeld was het een Roemeen (Toma Alexandru) die het snelste zwom, kwam een Brit (Matthew Brooke) sterk opzetten tijdens het fietsen, maar was het toch een andere Brit (Ashley Hurdman), die met de winst aan de haal ging. Hurdman was dan ook veruit de beste loper op de halve marathon: 1.13 uur versus 1.18 voor de nummer twee Matthew Brooke. Na de Double British volgden twee Oekraïners: Yulian Demianov greep brons en zijn landgenoot Andrii Kuzminskyi bleef ook nog binnen de vier uur. Hurdman was trouwens klaar in 3.51.40 uur.

Sera Sayar is sterke Turkse atlete

Bij de vrouwen won Sera Sayar, nadat ze vorig jaar nog tweede was achter de Russin Inna Tutukina. Een historische overwinning, want het was voor het eerst dat een triatleet uit Turkije een (70.3) Ironman won. We tellen bij de mannen Jonas Schomburg even niet mee, hij kwam een korte periode uit voor Turkije maar staat nu weer als Duitser te boek. Sera verloor vier minuten bij het zwemmen op Russin Kristina Kochetkova, maar dat maakte ze weer goed bij het fietsen en op het lopen werden de verschillen alleen maar groter. Winst dus voor Sera Sayar, talent waar we mogelijk nog meer van horen. We hadden haar al willen opzoeken in de World Cup-race in Alanya, maar u kent het verhaal: ook de jubileumeditie van deze triathlonklassieker ooit in het leven geroepen door enkele Nederlanders ging niet door. Eindtijd van Sera: 4.23 uur. Zeven minuten later volgde Kochetkova en het podium was volmaakt met de Maltese triatlete Danica Bonello Spiteri, al enkele keren Europees kampioene van de ‘kleine landen’.

Sera Sayar

Erwin van den Bosch beste Nederlander

Belek kreeg zelfs vier Nederlanders over de vloer. Van het was de Zeeuw Erwin van den Bosch de beste. De man uit Burgh-Haamstede deed er ruim een uur langer over dan de winnaar namelijk 4.53.55, goed voor een 196e plaats. Vijftig minuten later volgde Maarten van de Heuvel op een 474e plaats. En vooruit, omdat er zo weinig wedstrijden zijn, noemen we ook Erik Klomp en Pieter Basten goed voor de posities 561 en 571 met allebei tijden net boven de zes uur. Zo, dan hebben we toch het hele kwartet genoemd. Maar het is al zeldzaam genoeg om 2020 aan een wedstrijd mee te kunnen doen.

Romar Arendsz sterk in de 70.3 IM Gulf Coast

En temidden van alle euforie rondom superhero Chris Nikic was er in Florida ook nog de 70.3 Ironman van de Gulf Coast. Op deze halve afstand speelde Arubaan Romar Arendsz een prominente rol. Een paar jaar geleden toen Aruba nog een Challenge had, was hij al twee keer de beste van zijn eiland. Internationaal brak Romar nog niet helemaal door. Tot zaterdag toen hij tweede uit het water kwam, lang op een vierde plaats fietste, maar op de halve marathon toch weer terugknokte naar het podium. Romar finishte 4.40.44 uur en kwam daarmee nog heel dichtbij de Amerikaan Chris Thomas die zilver haalde. Buiten schot bleef de Braziliaanse winnaar William Martin, die vier minuten rapper was dan genoemd duo. Good-old Jeff Cuddeback finishte als achtste.

Grace Alexander had weinig moeite met haar landgenotes Laura Heckroth en Anna Wile. Feitelijk was het pleit al beslecht in het woelige water, waar de 27-jarige triatlete uit Atlanta reeds afstand nam van de concurrentie. Lang verhaal, kort: ze won met met twaalf minuten voorsprong op Laura. Vooraleer Anna als derde de finishlijn passeerde, waren er al 38 minuten verstreken. Mijn streekgenote Aline Roks uit Rijen zou ook meedoen, maar het is in deze coronatijd nog niet zo eenvoudig om met je hele sportuitrusting de Oceaan over te steken. Aline was er dus jammer genoeg niet bij.

Reacties Derk en Lenny op hun Ironman Florida

Nog een laatste keer Florida, maar dan met Derk de Korver. Zoals we al melden was hij de twaalfde man in het sterke pro-veld, keurige middenmoter dus. Derks eerste reactie: ,,Heel tevreden. De competitie was sterk. Zwemmen was non wetsuit wat voor mij zeer ongustig is. Maar heb goed gefietst en heel sterk gelopen. Daar wist ik mijn positie te verbeteren.’’

Lenny Ramsey was superblij weer te kunnen race. ,,Al had ik gewoon mijn dag niet zaterdag, dus een beetje teleurgesteld ben ik wel.’’ Ze wist wel waar het aan lag. ,,De vorm was niet ideaal, na een achillespeesblessure deze zomer had ik nog niet de afstanden getraind voor het hardlopen. Wat ik wel had gelopen in de training voelde goed. Zaterdag zat ik al niet bij de juiste groep bij het zwemmen, maar voornamelijk bij het fietsen zat ik er gewoon niet goed in. Bij de start van het hardlopen merkte ik al gauw dat ook daar de snelheid ontbrak. Dus ja, gewoon mijn dag niet. Beetje balen.’’

Foto: Scott Flathouse

Hoewel over haar eigen prestatie niet tevreden, was het toch superfijn om te kunnen racens. ,,Zowel het wedstrijdgevoel als het zien van de andere pro’s. Dat is dit jaar toch wel even raar geweest.’’

Een wedstrijd doen in coronatijd voelde volgens Lenny niet anders dan normaal. ,,Wel voor aanvang. De check in, de virtuele meetings, de mondkapjes overal. Maar toen we eenmaal van start waren, was het gewoon een wedstrijd. Bij het hardlopen waren er misschien minder supporters, meer verspreid over het parcours. Maar ze waren er wel.’’

En we sluiten toch weer af met Chris Nikic, waar wij en ook andere media maar geen genoeg van kunnen krijgen. Want het verhaal van Chris is nog lang niet over. De 21-jarige Ironman wil namelijk meedoen aan de eerstvolgende Paralympische Spelen. Of dat ook in triathlon is, is niet bekend. Maar dat Chris vastberaden is om ook die probleem te realiseren, zoveel is zeker!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.