Plannen maken; nieuwe halve in Maastricht; wintertri Leeuwarden; Poolse triathlons – WTJ 1666

WOENSDAG – Plannen maken voor volgend jaar in de hoop dat het dan beter gaat. Het is waar de meeste organisaties zich momenteel over buigen. Sommige zien het vol vertrouwen tegemoet en hebben er weer zin om zelfs extra uit te pakken. Bij andere organisaties rijzen twijfels of de risico’s toch niet te groot zijn. De verantwoordelijkheid is dan te groot, zelfs al zou er een vaccin zijn.

Onzeker

Het blijven kortom onzekere tijden. Met Oud Gastel zaten we deze week ook bijeen. Altijd best een ambitieuze organisatie geweest en nog. Maar nu ook met realiteitsbesef dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat deelnemersaantallen mogelijk gelimiteerd moeten worden en dat het als publieksevenement (lees: dorpsfeest) waarschijnlijk voor langere tijd onmogelijk wordt. Het maakt het voor sfeergevoelige Brabanders niet leuker op. In dat opzicht is het vergelijkbaar met de Rotterdam marathon, die naar oktober verhuist en ook de Formule 1 Zandvoort kiest het iets meer zekere voor het onzekere en gaat naar het eerste septemberweekend. Toevallig ook het openingsweekend van het WK Multisports. Mooi, dan kan de internationale sportpers nog een weekje langer in Nederland blijven voor het WK lange afstand Almere onder andere.

Maar de positieve blik overheerst. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de evenementenkalender weer te vullen met wedstrijden, daartoe ook gestimuleerd door de paar wedstrijden, die dit jaar wel door konden gaan.

043 Tri Maastricht pakt er een halve triathlon bij

Van onze partners kregen we ook positieve berichten. Zo is Bearsports van Raymond Beeren lekker bezig met volgend jaar. Grootse plannen trouwens voor twee dagen eind mei en op zondag zelfs een spectaculaire en zeer publieksvriendelijke halve triathlon. Hieronder volgt de hele uitleg:

043Triathlon Maastricht-Eijsden
Bij Bearsports in Maastricht zitten ze niet stil voor wat betreft het organiseren van evenementen. Ondanks de corona perikelen blijven we met een positieve blik vooruit kijken en zijn we bezig met het verder door ontwikkelen van de diverse bestaande evenementen maar ook het opzetten van nieuwe evenementen zoals de Limburg Wijn Marathon, die binnen 5 dagen uitverkocht was met 1.000 deelnemers.
Zo wordt er ook gekeken naar de 043Triathlon, eind mei, die zich elk jaar verder ontwikkeld. Zo zal het evenement in 2021 verdeeld worden over twee dagen waarbij de eerste dag in het teken staat van de sprint- en team afstanden: de (Mixed) Team Relay, een Team Time Trial en Ironkids.

De tweede dag zal er voor het eerst een halve triathlon en een OD plaatsvinden. Indien corona het tegen die tijd toelaat zullen beide dagen spectaculair zijn voor zowel deelnemers als toeschouwers. De team relays en de time trail zijn al heel dynamisch en spectaculair door hun korte afstanden. De halve triathlon met 1,9km zwemmen, 80km fietsen en 10km lopen, is normaal gezien niet heel spectaculair maar met een australian exit bij het zwemmen en 6 rondes van 15km bij het fietsen met 12 passages bij start/finish ook voor toeschouwers zeer aantrekkelijk.
Inschrijving voor de vierde editie opent op 1 december via www.043Triathlon.nl

Ook over onze andere organisatie-partner Go-Triathlon Brouwersdam binnenkort meer nieuws. De voorinschrijving opent daar op 1 december.

Nieuwe wintertriathlon Leeuwarden

Nóg positiever is het feit dat er zowaar nieuwe wedstrijden bijkomen. SV Friesland gaat zelfs een wintertriathlon organiseren. Hieronder lezen we hoe dat zo ontstaan is:

Al sinds eind 2015 de 11-stedenhal werd geopend leefde er bij een aantal mensen in Friesland het idee om in onze schaatsprovincie bij uitstek een wintertriathlon (lopen, fietsen en schaatsen) te organiseren. Sportvereniging Friesland heeft al jaren een wintertriathlon op natuurijs op de agenda staan maar aangezien er de laatste decennia geen betrouwbaar natuurijs meer geweest is, hebben we die nog nooit kunnen houden. Nu de 11-stedenhal er is hebben sv Friesland (de grootste loopvereniging Noord-Nederland) en de baancommissie 11-stedenhal (waar een 7-tal schaatsverenigingen onder vallen) de wens voor een wintertriathlon daar opgepakt. 

Nu de wintertriathlon op Flevonice stopt en er dus een geschikte datum op de wedstrijdkalender vrij komt willen we in samenwerking met de 11-stedenhal proberen om een wintertriathlon in Leeuwarden te organiseren. 

Ons uitgangspunt is om op zaterdag 13 februari 2021 een breedtesport evenement op te zetten en zo de wintertriathlon voor iedereen toegankelijk te maken met in eerste instantie ongeveer 200 deelnemers, onderverdeeld in de categorieën Kids, Mini, Sprint en Kwart, waarbij we de komende jaren willen uitgroeien in deelnemers aantallen tot een nationaal topevenement.

In de organisatie zitten naast triatleet Sjouke Venema ook Meine Hoitsma en Jan Kooistra namens SV Friesland en Douwe Hessel Brouwer en Sicco Jellema als bestuursleden van de 11-stedenhal Leeuwarden.

Ook Polen krijgt een Full Distance Ironman: Gdynia uiteraard

De Poolse triathlonscene ontwikkelt zich ook in rap tempo. Olympiërs als Marek Jaskolka, Maria Czesnik en Agnieszka Jerzyk, met lange afstands topper Grzegorz Zgliczynski heeft het Oost-Europese land genoeg kwaliteit in huis. Het Nederlandse talent Dorian Horsten woont in Polen. En qua wedstrijden komt er ook steeds meer bij. De ETU Cup in Olsztyn was dit jaar één van de eerste die weer doorging. Volgend jaar heeft Ironman grote plannen in Polen. Niet alleen wordt de 70.3 Ironman Gdynia bij het eerste lustrum uitgebreid met een full distance Ironman op 8 augustus. Twee maanden eerder krijgt Warschau na Kopenhagen en Tallinn als derde Europese hoofdstad een 70.3 Ironman/5150-series (6 juni). De wedstrijd in de Poolse capital city bestond al en trok vorig jaar liefst 6000 deelnemers.

Gdynia kreeg al wereldtoppers als Jan Frodeno, Patrick Lange, Daniela Ryf en Mirinda Carfrae aan de start. De burgemeester van toeristenstad, Wojciech Szczurek, zegt: ‘Gdynia loves triathlon.’ In Gdynia zijn 30 slots voor Hawaii te verdienen, in Warschau 40 voor het WK Utah.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.