Zwift Series; Ronald gaat verder onder TriathlonWorld.nl; Holten en Special Olympics – WTJ 1667

VRIJDAG – De Zwift Pro Series zijn weer begonnen. Zou het dan standaard de winterse overbrugging worden voor veel triatleten? Anderzijds heb je in normale seizoenen gewoon 12/12-races al zijn december/januari in principe iets rustiger. Hoe dan ook we zagen de topatleten weer trappen op hun hometrainers thuis met de beelden van parcoursen in niet bestaande plaatsen (het lijkt de intocht van sinterklaas wel!) als Crit City en een klimrit langs de fictieve vulkaan Watopia, maar ook een vlak parcours in de Britse hoofdstad Londen doet mee.

Costes en Pallant winnen Zwift pro races

Aan het eind van de drie ritjes hardfietsen was het de Zwift-specialist Antony Costes, die de zaak naar zich toetrok. Lionel Sanders werd tweede, James Cunnama derde. Geen Nederlanders, wel Pieter Heemeryck op een 16e en Marten van Riel op een 19e plaats. Bij de vrouwen trok Emma Pallant aan het langste eind. De Zwitserse ‘klimgeit’ Melanie Maurer finishte tweede en Amelia Rose Watkinson werd derde. Het commentaar bij de beelden was van Matt Lieto en Sarah True. Naar verluid kijken er veel mensen naar. Op die momenten blijk ik van een andere generatie te zijn. Zoals die koters van Van den Broek geobsedeerd een videogame spelen, een vlogger volgen of – in het meer serieuze geval – een Podcast beluisteren…daar ga ik niet meer helemaal in mee.

Daarmee bewonder ik mensen die al die ontwikkelingen nog wel bijbenen overigens niet minder. En ook bedrijfsinnovaties waardeer ik zeer. Mensen, die zichzelf steeds opnieuw vernieuwen, het blijft knap.

Van FusionWorld naar TriathlonWorld.nl

Neem Ronald de Graaf. Sterk duursporter in tri- en duathlon en ook wintertriathlon. Hij is de grote man achter FusionWorld.nl, maar die bedrijfsnaam verdween begin maart. Ronald en zijn mensen ging verder onder de naam TriathlonWorld.nl. Twee weken na de naamswijziging brak corona in Nederland uit.

Ronald vertelt hoe spannen de eerste weken waren. ,,We stonden voor enorme uitdagingen. Flexibiliteit is het codewoord gebleven voor ons team. Door de nieuwe naam kregen we de mogelijkheid het assortiment te verbreden. We moesten scherp blijven en constant bijsturen. Met een fantastisch team hebben we mooie stappen weten te maken.’’

Normaal ligt bij zijn bedrijf de focus op maart, het begin van het triathlonseizoen. Nu kwam die bij 3 onderwerpen te liggen: indoor training, hardlopen en fietsen. ,,Met onze partners Fusion, 226ERS, BlackRoll, Wahoo en Garmin hebben we op deze onderdelen kun kunnen spelen. Een nieuwe samenwerking, snel schakelen en daardoor in deze bizarre periode toch een vliegende start kunnen maken.’’

De doelgroep wordt verbreed. Ronald: ,,Triathlon is niets anders dan multisport. Dus elke fietser, hardloper of duursporters is bij ons aan het juiste adres.’’ Sinds dit jaar is TriathlonWorld.nl ook de samenwerking aan gegaan met Olympische surfers Kiran Badloe en Lilian de Geus. Daar gaan we nog veel van horen, verklapt Ronald alvast. En wij van zijn bedrijf, zoveel is zeker. Ontzettend veel succes en fijn om de samenwerking met Trikipedia aan te gaan. En daar blijft het niet bij, binnenkort kunnen we nog een paar bedrijfsnamen noemen van nieuwe adverteerders op onze snelgroeiende website. Laat het vooral een mooi podium worden voor jullie om je producten nóg beter in de markt te kunnen zetten.

Special Olympics 2022 in Twente met ook triathlon!

Nog meer leuk nieuws. Dit keer uit Holten. Want behalve dat het weer de enige ETU-Cup race in Nederland volgend jaar is (en dus weer de sterkste bezetting van ons land), tekent Holten in 2022 voor de triathlonwedstrijden van de Special Olympics Nederland. Deze sportdriedaagse voor G-sporters is van 10 tot en met 12 juni 2022 in heel Twente. Het gaat om 24 verschillende toernooien. Rijssen-Holten mag de triathlon, die voor het eerst op het programma staat organiseren. Het betreft dus Nederlanders G-sporters, want even dachten we dat we Chris Nikic mochten verwelkomen straks in Twente. Maar het is geen internationaal gebeuren. Evengoed ontzettend belangrijk voor sporters met een verstandelijke beperking en zeker ook voor de triathlonsport.

Foto: RTV Oost/Arjan Staal

Er zijn meer dan dertig verschillende Special Olympics sporten, waaronder atletiek, hockey, judo, paardrijden, tennis en zielen. Triathlon dus voor het eerst. Voorzitter Claudio Bruggink van de Special Olympics is enthousiast. ,,Samen met triathlon Holten wordt de handschoen opgepakt om dit te kunnen realiseren. Ook is de ambitie uitgesproken om de G-triathlon blijvend te adopteren tijdens het internationale triathlonweekend Holten.”

XTerra Ameland gelijk met WK Almere

De XTerra-kalender voor 2021 krijgt ook al beetje vorm. Grootste verschil ten opzichte van dit mislukte jaar: Ameland gaat weer een week naar voren. Op 11 september strijken de wereldtoppers op het gebied van crosstriathlon neer op het Waddeneiland. Dat is min of meer een week na het WK crosstriatleten in Almere. Ongetwijfeld zullen veel crosstriatleten de combi aan gaan.

Brownlee en de Noren

Nog wat buitenlandse nieuwtjes: Alistair Brownlee hoopt met z’n tweede plaats in de World Cup Valencia meer zekerheid te krijgen over zijn derde deelname aan de Olympische Spelen. Hij wil maar wat graag een gooi doen naar een derde gouden plak, maar de Britse Triathlon Federatie heeft alleen zijn broer Jonathan nog maar geselecteerd. Ali is op de weg terug nar de top, maar staat in de ranking nog lang zo hoog niet als bijvoorbeeld Alex Yee. Met Brownlee erbij is ook Marten van Riel (de nummer zes van Rio) in zijn nopjes. Het zijn immers twee aanvallende triatleten.

Dan de Noren. Zowel Gustav Iden als Kristian Blummenfelt wagen zich van tijd tot tijd al aan 70.3 Ironmans of halves in combinatie met het World Triathlon-circuit. Die combi wordt volgend jaar nog gekker, want zowel Gustav als Kristian willen naar Tokyo, maar ook naar…Kona. Dat hadden ze voor dit jaar al in de Noorse kop, dat blijft ook volgend jaar hoofddoel. Iden mag trouwens al, Blummenfelt wilde via IM Kopenhagen kwalificatie afdwingen. Waar dat in 2021 gaat gebeuren, laten de Scandinaviërs nog even in het midden. Het moet gepland worden rondom de Spelen in Tokyo, da’s nog best ingewikkeld.

WK sprint apart in Bermuda

Steeds meer wedstrijden schuiven trouwens op naar het najaar. De Rotterdam marathon gaat van april naar 24 oktober, het WK sprint en relay naar 15/17 oktober op Bermuda. In Hamilton is dit eerste separate WK sinds jaren. Aanvankelijk was het WK sprint onderdeel van de Grand Final van de World Triathlon Series, in Edmonton dus. Maar de World Triathlon heeft de evenementen losgekoppeld. Junioren en agegroupers reizen ook af naar Bermuda voor hun WK.

Chris en z’n ‘hot blonde from Minnesota’

Tot slot: een geweldig interview van Mike Reilly met Chris Nikic. Vooral het antwoord op Mike’s vraag of Chris een voorbeeld kan zijn voor velen. Daarop zegt Chris dat ie zijn dromen in vervulling kan laten gaan. En dat somt hij op: ik kan mijn eigen auto kopen, mijn eigen huis. En ook: marry a smokin’ hot blonde from Minnesota! Briljant Chris, we zijn nu al jaloers op hem…

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.