Avontuurlijke triatleet roeit de oceaan over; Ron van der Pol is terug; MAC Holterberg – WTJ 1670

MAANDAG – Dat triatleten geen avontuur uit de weg gaan dat wisten we al. Wekelijks zien we Tom Oosterdijk en Marjolein van Loenen zwoegen op de Westbrabantse heide en de Roosendaalse commandokazerne in het kijkcijferkanon Kamp van Koningsbrugge. Nog een voorbeeld van uitdagingen aangaan is Kai Wiedmer. De 25-jarige Rotterdamse triatleet gaat samen met Wassenaarder Mark Slats meedoen aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, een roeirace van bijna 5000 over de de Atlantische Oceaan. Van de Canarische Eilanden naar de kleine Antillen. Zoals in elke zware sport heeft ook dit evenement een ‘strijdkreet’. In dit geval ‘Be stronger than you excuse.’

Dagelijks 12 tot 16 uur roeien

De TWAC gaat 12 december van start. Dagelijks zal het duo zo’n 12 tot 16 uur per dag roeien en ze zullen zo’n 30 tot 40 dagen op zee zijn. Kai en Mark dagen iedereen uit om zoveel mogelijk mee te roeien op een ergometer en daarmee te doneren voor de Maarten van der Weijden Foundation (onderzoek naar kinderkanker). Daarmee is de triathloncirkel helemaal rond. Het avontuur is te volgen op het Instagram-account van Kai te weten @k.wiedmer

Ron van der Pol is back en wil naar Hawaii

We waren hem een beetje uit het oog verloren. Ron van der Pol, triathlontopper in de jaren negentig en onder meer Nederlands kampioen indoor-triathlon en aantal keer Nederlands studentenkampioen en won SPC-triathlon in onder meer Rosmalen, Waalwijk, Schijndel, Weesp, Vlissingen en Westkapelle. Zo’n twintig jaar geleden kwamen we Ron voor het laatst in wedstrijden tegen. Een professioneel bestaan zat er niet in, maar sporten bleef de geboren Vughtenaar doen. Nu is hij 52, woonachtig in Maren-Kessel en klaar voor zijn volgende triathloncarrière, die hem moet brengen naar Hawaii. Hij is lid geworden van Trioss in Oss en trainde voor de Ironman Cascais.

Die ging helaas niet door, dus zette Ron zelf maar een hele triathlon uit. In Oss. Op 7 november trok hij zijn baantjes in het golfbad in Oss, dat speciaal voor hem open ging. Na die 3800 meter ging hij bij Fitnezzplaza voor 180 kilometer op de Tacx en daarna volgde de 42 kilometer lopen op een rondje van bijna 6 kilometer door Oss. Het nieuwe doel was niet Hawaii, maar zoveel mogelijk geld inzamelen voor de Stichting Spieren voor Spieren. ,,Ik weet als geen ander wat sport met je kan doen en hoe gelukkig het je kan maken.’’

Solo-triathlon in Oss in 10,5 uur

Hawaii stond trouwens in 2019 al op zijn verlanglijstje. Toen wilde hij via Ironman Emilia-Romagna het slot bemachtigen, maar veertien dagen voor de race, werd de Brabander geschept door een auto. De verwondingen bij die val zetten een streep door zijn deelname. De herkansing in Cascais ging vanwege corona niet door, maar toen was het alternatieve plan al bedacht. Zijn solo-race kon door supporters en donateurs via livestream gevolgd worden.

Het werd een zware beproeving. De inschatting van 9,5 uur werd uiteindelijk ruim 10.30 uur. Mentaal en fysiek was ‘Jeronneke’, zoals de krachtmens in zijn topjaren wel eens genoemd werd, gesloopt. Vooral het fietsen bleek een beproeving omdat in de squash hal waar de Tacx stond de temperatuur slecht te regelen viel. Ron kreeg het koud, deed handschoenen aan. Maar het was afzien. Het lopen met veel bekenden langs de kant hielpen hem over het dode punt. Het ging weer crescendo, maar zijn gezicht aan de finish sprak boekdelen. Het was loodzwaar geweest. De voldoening was groot toen bleek dat hij met zijn inspanning liefst 3500 euro opgehaald had voor Stichting Spieren voor Spieren. En nu maar hopen dat we Ron volgend jaar weer vaker in wedstrijden tegen komen en hij zijn Hawaii-droom kan gaan waarmaken.

Motorclub gooit de Holtense tapkraan al 35 jaar open

Tot slot feliciteren we motorclub M.A.C. Holterberg met haar 75-jarig bestaan. Zonder de motorclub geen horeca op de Kalfstermansweide ten tijde van de triathlon. En dat is bij dit evenement werkelijk van enorm belang. Wat ik niet wist, is dat de club maar liefst 600 leden telt. En allemaal even actief op die paar dagen in juli, maar uiteraard ook volop bij haar eigen activiteiten. Proficiat met het jubileum.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.