Triathlonnen op Curaçao: schildpadden, rolling hills en koelboxen – WTJ 1671

DINSDAG – Een negatief reisadvies is er niet voor de Antillen. Dus hup, wij de koffers gepakt en naar Curaçao. Is er toevallig nog een triathlon over de lange afstand ook….

Alle gekheid op een stokje. Jolinda Bokhorst stuurde ons weer een verslagje en foto’s van de ‘bijzondere training’, die zij met nog vier triatleten afgelopen weekend deed. Jolinda deed eerder dit jaar solo een hele op het eiland. Nu een verhaal over meezwemmende schildpadden, rollende heuvels en een koelbox als keerpunt bij het lopen.

Afgelopen zaterdag werd er bij het gebrek aan officiële races, een 112,9 kilometer training gehouden op Curaçao. 112,9 kilometer staat gelijk aan 70.3 mijl ofwel, een halve ironman. Ook op Curaçao zijn het rare tijden en er wordt rekening gehouden met social distancing. Alle evenementen zijn afgelast maar er mag nog wel in groepen tot 25 personen getraind worden.

Vijf triatleten; Osvaldo marchena, Casper Camps, Deborah van Grootveld, Michel Jourdain en Jolinda Bokhorst begonnen hun training met 1900 meter zwemmen bij playa Piskado. Met een watertemperatuur van 28 graden was het aangenaam warm. Vergezeld door een groep schildpadden, die in het helderblauwe water met de triatleten meezwommen, werd het zwemonderdeel door iedereen goed afgesloten. Het regenseizoen is in volle gang op Curaçao en ondanks de temperatuur van 31 graden, regende het op het moment dat de triatleten begonnen aan hun 90 kilometer op de fiets. Gelukkig duren buien hier nooit lang en klaarde het snel op.

 

Dankzij de felle zon waren de wegen snel droog en kon er harder gereden worden. Het fietsparcours bestond uit twee rondes van 45 kilometer. De ‘rolling hills’ waren goed voor bijna 700 hoogtemeters. Op het hoogste punt van het fietsparcours werden de atleten getrakteerd op een prachtig uitzicht over de Noorkant van het eiland, waar de golven kapotslaan op de rotsen, een uitzicht dat nooit verveelt! De gezamenlijke 112.9 training werd afgesloten met het looponderdeel. Het loopparcours bestond uit 5 ronden van 4 kilometer en een laatste kleine ronde van 1.1 kilometer om op een totaal van 21.1 kilometer te komen.

Inmiddels liep de temperatuur op tot 33 graden en was de hemel strakblauw, voor de atleten die dit klimaat gewend zijn, vormde dit geen enkel probleem. Startend bij de kerk op Westpunt liep de route 2 kilometer lang over rollende heuvels richting knip. Hier stond een koelbox met bidons, die de atleten er vooraf ingestopt hadden. Dit was tevens het keerpunt van het loopparcours. Op deze manier liep iedereen afzonderlijk van elkaar, maar zag men elkaar toch regelmatig voorbijkomen. Als aandenken aan deze bijzondere training, in deze bijzondere tijd, ontvingen alle deelnemers een finishers medaille!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.