Geen Police Games volgend jaar; IM Texas was laat; Ben Shaw; Zwift; Jonas – WTJ 1674

ZATERDAG – De temperatuur kroop de afgelopen dagen voor het eerst sinds 226 (!) dagen overdag onder de tien graden. Schaatsen uit het vet natuurlijk, de eerste natuurijs wintertriathlons komen eraan. Maar hoe hard de vorst ook moge toeslaan de komende winter, een Elfstedentocht komt er niet. De Friesche Elfstedenvereniging weet nu al dat het massale ijsfeest onder de huidige corona-omstandigheden geen schijn van kans heeft.

Rotterdam wacht jaartje met World Police & Fire Games

Nog een groot evenement in de zomer van 2021 wat nu al wordt gecanceld zijn de World Police & Fire Games. Ze waren toegewezen aan Nederland, meer specifiek Rotterdam/Rijnmond, maar de Games worden uitgesteld tot 2022. De wereldwijde sportorganisatie voor politie- en brandweermensen zegt meer tijd nodig te hebben op de vraag hoe deze Spelen verantwoord te organiseren zijn in relatie tot de pandemie. ,,De onzekerheid over een vaccin, de gezondheidsrisico’s en de te nemen maatregelen maken dat wij het onverantwoord achten om onze mensen wereldwijd op te roepen naar dit grootse sportevenement te sturen.’’

Bovendien vindt de internationale sportorganisatie voor politie/brandweer dat zowel de sporters als de organisatie bemoeilijkt wordt in de voorbereiding op de Games. De organisatie van de WPFG Rotterdam blijft onvermoeibaar werken aan het evenement op dat er in 2022 iets fantastisch staat. De Games zijn in 2022 van 22 tot en met 31 juli. De triathlon wordt gehouden in Spijkenisse. De organisatoren van de vorig jaar voor het laatst gehouden politietriathlon gaan nog één keer alles op alles zetten om er een werelds evenement van te houden. De kans is groot dat speaker Ruud de Haan zijn broer Richard mag binnen praten.

Galveston stuurt triatleten huiswaarts

Het is zuur al die afgelaste evenementen, maar de meeste atleten tonen begrip mits ze het maar bijtijds weten. Dat was in Texas wel even anders deze week. Drie dagen voor de 70.3 Ironman in Galveston, Texas moesten de 1600 (!) triatleten vernemen dat ze de puntjes niet langer op de i hoefden te zetten. Het evenement van 22 november kon vanwege de drastische stijging van het aantal coronabesmettingen in heel Amerika, dus ook in Texas, toch geen doorgang vinden. Dat een aantal atleten van zich afbeet op social media is verklaarbaar. Anderzijds moet je ook de organisatie prijzen dat ze tot het allerlaatste moment geprobeerd hebben de race door te laten gaan. Het verhaal dat Ironman in zulke situaties solt met haar atleten, onderschrijven wij niet. Het is overmacht, iets wat elke organisatie kan overkomen in deze nog steeds barre tijden. Nu gebeurt het met Texas, maar wie weet welke organisatie er ook nog voor komt te staan dat het echt niet lukt. Ik vrees vooral voor de grote internationale evenementen, waar atleten haast twee weken tevoren moeten neerstrijken om vanuit een quarantaine-situatie mee te kunnen doen.

Wel Ironman Cozumel; nieuwe race in Hulst

Zondag gaat de Ironman in het Mexicaanse Cozumel wel door. Zeven Belgen doen mee, geen Nederlanders helaas. Verder resteren nog Challenge Daytona op 6 december en de 70.3 Ironman Florida op 12 december. Ook de Belgische sportkalender krijgt meer vorm. Daar wel een aantal nieuwe wedstrijden zelfs voor 2021 (dus optimisme overheerst). De T3-series komen zelfs op Nederlands grondgebied, want 26 september is de finale in het Zeeuws-Vlaamse Hulst-Hengstdijk. De organisatie Bro.Go garandeert zelfs het mooist fietsparcours van alle Vlaamse wedstrijden komend jaar: het voert langs de Schelde. Meer informatie volgt. Ook over de Tri Nations Cup kunnen we binnenkort meer melden. Zoals bekend heeft Bonn volgend jaar geen wedstrijd, dus de openingswedstrijd in Duitsland komt te vervallen. De andere twee organisaties Oud Gastel en Aarschot zijn druk doende om de Nations Cup toch weer een vervolg te geven.

Het Belgische sportprogramma Sporza zocht Frederik van Lierde op, twee maanden na zijn afscheidswedstrijd in Menen. Wij interviewden hem in de week na zijn thuiszege tevens einde carrière. Het deed ons deugd om bij Sporza te zien dat Fré niet in een gat is gevallen. Hadden we trouwens ook niet verwacht hoor.

Geen Ben Shaw meer

Ooit won Ben Shaw de juniorenwereldtitel op de aquathlon. Maar dat is wel tien jaar geleden. De Ierse triatleet is niet per se een wereldtopper. Zijn beste resultaat op een World Cup was 13e in Yokohama in 2013. Hij won een paar Asian Cup-races. Op het EK werd hij op zijn best een keer 24e. Op het WK in Rotterdam stapte hij uit. Wellicht logisch dat Ben Shaw het langs andere wegen probeerde. Bijvoorbeeld met Ligandrol, waarop hij deze zomer tijdens een controle aan huis in Dublin werd gepakt. Een schorsing van vier jaar wachtte hem. Ben onderging zijn lot gelaten, maar verbond er wel meteen de consequentie aan dat zijn sportcarrière voorbij is. Dat snappen we. Eén coronajaartje zonder wedstrijden valt nog wel te overzien, maar vier. Bye bye Ben.

Zwift weer voor Costes

De tweede Zwift pro-series deze week gingen wederom naar Antony Costes en naar Amelia Rose Watkinson. Ultratriatleet Jonas Deichmann is bijna klaar met zwemmen. Zijn monstertocht in het water van de Adriatische Zee duurde 456 kilometer. In Dubrovnik – de stad van Game of Thrones – mag de Duitser eindelijk aan wal om verder te gaan fietsen richting Azië. Of het redelijk is dat Jonas in tijden van een pandemie zijn triathlon over de aardbol voortzet? Tja, daar mogen jullie zelf een oordeel over vellen.

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.