Ironman haalt stekker uit resterende evenementen 2020; Laguna Phuket – WTJ 1676

MAANDAG – Laten we het maar gewoon toegeven. Het is dit jaar wel heel erg zoeken naar dagelijks tri-nieuws. Wie met droge ogen durft te verkondigen dat ie de sportberichten zo uit zijn of haar mouw schudt, leeft in een andere wereld. Nog geen vijf procent van alle wedstrijden is doorgegaan. Natuurlijk spreken we de atleten wat vaker dan normaal, bespreken we de andere kanten van de sportmedaille. Maar toch. Zie nog maar eens origineel te blijven. We proberen bovendien de positieve flow erin te houden, er is al genoeg ellende op dit aardklootje. Gelukkig worstelen we vaak, maar komen toch altijd weer…..zoals bijgaande foto laat zien.

PANAMA CITY BEACH, FL – NOVEMBER 04: Athletes compete in tthe swim portion of the IRONMAN Florida competition on November 4, 2017 in Panama City Beach, Florida. (Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN)

WK Taupo stond op de rol

Dus speuren we naar de spaarzame wedstrijden die nog wel doorgaan. Voor Ironman is het korte hoofdstuk 2020 overigens uit. Na het nog doorgaan van Ironman Cozumel had de hele wereldtop zich komend weekend willen verzamelen in Taupo, Nieuw-Zeeland voor een ongetwijfeld magnifiek wereldkampioenschap. Het heeft niet zo mogen zijn. De race staat over exact 365 dagen nog eens op de kalender. Ook de Amerikaanse 70.3 Ironmans in Inidian Wells en Haines City Florida gaan niet door. En met ook de al eerder afgeblazen Ironman Busselton zeggen ze bij Ironman: ‘let’s call it a year’.

Daytona staat gelukkig nog overeind

Blijft nog als enige race voor 2020 over Challenge PTO World Championship Daytona, USA. Het selecte gezelschap van de pro-race in een goed af te sluiten race-circuit lijkt wel kans van slagen te hebben. Of dat ook voor de agegroupers geldt, zal de komende dagen blijken. Texas, Florida en Arizona zijn de staten, waar momenteel de besmettingsgraad het hardst groeit. Laten we in elk geval hopen op een uitsmijter, die z’n weerga niet kent.

Thaise klassieker Laguna Phuket met veel Nederlanders

In Laguna Phuket ging de Thaise triathlonklassieker in afgeslankte vorm wel door. Geen lange afstand, maar kwart en sprint. En 750 deelnemers in plaats van de 3000, die normaal gesproken de populaire badplaats in november aandoen voor deze driekamp. Sinds 1994 staat de wedstrijd op de kalender en alleen maar grote namen (Mike Pigg, Simon Lessing, Craig Alexander, Jan Frodeno om er een paar te noemen) op de erelijst. De grote vedetten ontbraken, maar het evenement kon doorgaan.

Winst Ron Gerrits

De kwart afstand werd gewonnen door de Pool Krzysztof Hadas. De Thaise kampioen Jaray Jearanai had het nakijken, met name op de tien kilometer lopen was Hadas een klasse apart. 41.11 minuten in de verlammende Thaise hitte is al heel snel. Jearanai deed er beduidend langer over en volgde aan de eindstreep op negen minuten. Maar het was wel zijn elfde nationale titel op rij! Het brons ging naar de Brit Christopher Mascarenhas Keyes. Beste Nederlander was Leonardus Coolen op een negentiende plaats, tevens tweede M50. Op de 38e plaats kwam onze Azië-correspondent Ron Gerrits binnen. Het was genoeg om de Aziatische olifant-trofee in de wacht te slepen bij de M60.

,,Ondanks de restricties was het een prachtig evenement met de fameuze Naithong Hills in het fietsparcours. Stijgingspercentage 20 procent. Zware wedstrijd, ik wilde een nieuw pr op het parcours zetten, maar afgelopen maandag tijdens een speed-test verzwikte ik mijn voet zwaar. Ik kon niet langer hardlopen in de tussenliggende dagen. In de wedstrijd ging het nog goed, maar het was niet mijn dag. Wel een pr met 3.15.53 op dit loodzware parcours, maar ik kan beter. Volgend jaar dan maar. Het was prettig om vele vrienden mee te zien doen in dezelfde wedstrijd.’’

Herman Hoven was derde Nederlander op een 43e plaats. Volker Geertsen volgde als 62e en Joost van Elzakker kwam als 70e over de meet. De Indonesische Inge Prasetyo won de vrouwenrace. Elf en dertien minuten later maakten de Thaise triatletes Vansa Chatikavanaij en Pareeya Sonsem het podium volledig. De Amerikaanse favoriete Lindsey Nickel moest kort voor de finish opgeven.

De sprintwinnaar was de Thai Tanadol Witsarutsin. Hij bleef de Fransman Romeo Perthuis precies 1 tel voor. De derde plaats ging naar Pornchinrat Jamroon, die drie minuten na de close finish aankwam. Beste vrouw was Sarah Virginia Costeira. Haar voorsprong op de nummer twee – Patcharaphan Kongsamut was twee driekwart minuut. Het podium was compleet met Kamolchanok Kornkaew. Goed dat ze een speaker uit Thailand hebben daar. Op de vijfde plaats eindigde de Nederlandse expat Elize Meijknecht, elf minuten na de winnares. Een minuut later volgde Annechien de Groot als zesde. De derde Nederlandse vrouw, Mirella Coolen, eindigde als twaalfde. Bij de mannen was er een 54e plaats voor Erik Verspui.

Lake Phuket trekt ook ieder jaar een aantal prominente deelnemers. Dit jaar was dat voormalig K1 Wereldkampioen Buakaw Banchamek. Zijn debuut eindigde in een teleurstelling toen zijn fiets brak.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.