OPINIE: Trial by media: hondenkillers en de verkeerde sportman beschuldigen

 

DINSDAG – Gisteren aangegeven dat we op Trikipedia het liefst zo dicht mogelijk bij de sportbeoefening blijven, terwijl we weten dat onthutsende berichten over crimineel gedrag tijdens het sporten nu eenmaal eerder de krant halen dan de winst van Ron Gerrits in de triathlon Thailand.

Hier dus iets minder vaak rammende renners, trappende trimmers of soppende zwemmers. De Telegraaf is er groot mee geworden, laat ons dan maar klein blijven. We maken 1 uitzondering, want in de hetze (al dan niet door media ontstaan) komen dreigementen ook wel eens op het verkeerde adres terecht. Een ultraloper uit België zou op straat een hondje met messteken hebben gedood. Bij dierenleed gaan alle remmen op social media al snel los en het is natuurlijk ook te gruwelijk voor woorden.

De hondenhater zou een zekere A.V. uit Lokeren zijn. Voor een beetje nieuwsgaarder is die informatie te mager. Hij blijkt een klimaatexpert te zijn, lid van een natuurvereniging. Vreemde daad dus. De heksenjacht op de man kan beginnen. Maar ja, A.V. en topsporter? Dan komt Angelo Vandecasteele ook in beeld. De vermaarde Vlaamse duatleet kreeg de afgelopen dagen tal van haatberichten op zijn social media (gewone media doen trouwens volop mee in hetzes) Na alle roddel en achterklap nam Angelo zelf het heft in handen: ,,Ik kreeg al verschillende berichten met de beschuldiging dat ik de jogger zou zijn. Dat gaat niet over mij. Gelieve dan ook onmiddellijk deze roddel te stoppen. Ik ben trouwens geen ultraloper. Ik beoefen duatlon.’’

Daarna werd Angelo gelukkig met rust gelaten. Bij het lezen van zijn actie, heb je de neiging de echte naam van de hondenkiller te vermelden. Die weten we inmiddels heus wel, maar laten we maar niet mee doen aan dat onaangename ‘Trial by media’. Het is al treurig genoeg dat de eerste drie letters (TRI) verwant zijn aan onze sport.

 

Wim van den Broek (alias W.v.d.B.)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.