Uitzien naar Maastricht; Menen heeft Wurf; Triathlonkalender; Tom, Victor en Zwift – WTJ 1677

WOENSDAG – Het moet gezegd: de veerkracht bij onze Limburgse vrienden is groot. Na een jaar vol tegenslag (geen 70.3 IM West-Friesland, geen Groene Loper Run en veel minder deelnemers op het LCW Beesel en Multisports Festival Maastricht) zijn ze bij Extra Leisure niet bij de pakken neer gaan zitten.

Het is Extra Leisure gegund om een mooi 2021 te krijgen

Boordevol plannen duiken ze het nieuwe jaar in. Wat heet, de Maastrichtse wedstrijd komt weer goed in beeld in de Ironman-wereld. Nog niet de volledige afstand, maar wel drie jaar op rij Ironman 70.3 IM Maastricht-Limburg. Te beginnen op de eerste augustusdag 2021. ,,Eindelijk weer iets om naar uit te kijken’’, was mijn eerste reactie richting organisator Vincent van der Stouwe en wedstrijddirecteur Rob Frambach. Daar sta ik niet alleen in. Ons bericht werd veelvuldig gelezen en de reacties waren enorm. Tom Oosterdijk ziet er het ideale NK-parcours liggen. Het wordt weer een Limburgs weekend wat z’n weerga niet kent. Met ook de IM 5150, met de IM 4:18:4, met de Ironkids enzovoorts.

Hartje Maastricht wordt weer het decor van de race. Eijsden-Margraten heeft een uitgekiend fietsparcours met beklimmingen van de Mescherberg en Bundersberg. Valkenburg wordt aangedaan, Meerssen ook. En zelfs de Slingerberg, die we natuurlijk allemaal kennen uit Triathlon Stein komt in het Maastrichtse parcours voor. Lopen gaat door binnenstad en Sint Pietersberg. Dus André Rieu kan zijn rode loper voor de atleten weer uitrollen. Schitterend!

We zeiden het al eens eerder. Ironman mag zich in de handjes knijpen met een organisatie als Extra Leisure. Hun vasthoudendheid loont, zelfs in deze vreemde tijden. Nederland staat meer dan ooit op de triathlonkaart. O ja. En vanaf 2 december kan er ingeschreven worden. Voor alle Extra Leisure-evenementen.

Open BK Menen 2021 met Cameron Wurf

Maastricht is overigens nog geen NK halve afstand, waar dat wel is wordt binnenkort bekend gemaakt. Nieuwkoop zou het dit jaar organiseren, maar we weten hoe dat gegaan is. De Zuiderburen zijn al verder met de toekenning van kampioenschappen.  Menen mag daar het BK halve afstand op 22 augustus inrichten. Na de succesvolle afscheidswedstrijd van Frederik van Lierde, stapte Fré zelf in de organisatie. De Ironman-kampioen van 2013 liet er geen gras over groeien. Het wordt een groots evenement met sowieso de Australische tri/wielertopper Cameron Wurf aan de start. De nummer 95 van de laatste Vuelta is als eerste pro vastgelegd. Van een leien dakje ging de Ronde van Spanje niet voor de nummer vijf van Hawaii vorig jaar. Maar binnen Ineos was hij dan ook als meesterknecht ingehuurd. Zijn beste uitslag was 56e in de 15e etappe. In het eindklassement moest hij 3,5 uur toestaan op Vuelta-winnaar Primoz Roglic.

We gaan verder met Triathlonkalender.nl

Hadden we vorige week al een beetje eigenhandig de voorlopige Nederlandse kalender via allerlei websites bijeen gesprokkeld, het goede nieuws is dat we ook volgend jaar weer een mooie samenwerkingsovereenkomst hebben met Triathlonkalender.nl  Op de banner van de kalender kom je alle informatie over het komende wedstrijdseizoen tegen en uiteraard wordt die agenda voortdurend aangevuld.

Tom O. is overal

Over Tom Oosterdijk gesproken. Hij is wel de man, die het meest in de publiciteit is geweest de afgelopen jaren. We riepen hem al uit tot agegrouper van het jaar. Een titel, die hij uiteraard dankt aan zijn overwinning op de Ironman Nieuw-Zeeland. Eerst was hij de bierdrinkende student met 23 kilo te veel aan zijn lijf, daarna de man van de zebrasokken, de revelatie van de Ironman Maastricht, flauwvallend op Hawaii, de revanche een jaar later. Tom werd van agegrouper in oktober officieel prof. En vervolgens brak het najaar aan en zien we hem week in, week uit in Kamp van Koningsbrugge.

Daarvan zegt de Hagenaar, dat hij vooral moest wennen aan de cultuur van de commando’s. ,,Je weet niet of je iets goed doet of fout, bovendien slaap je heel weinig. En eten moest heel snel. Met 22 uur per dag in beweging krijg je wel honger.’’ Boksen vond Tom van alle onderdelen tot dusverre het ergst. ,,Drie minuten alles geven, mijn ribben waren gekneusd. Dat voelde ik wel even.’’ Toch prijst Tom de sfeer, waarin iedereen het voor elkaar opneemt. ,,Met sommigen heb ik echt een goede band opgebouwd.’’ Naast Tom is ook triatlete Marjolein van Loenen nog in de race. Haar belevenissen staan elke maandag in BNDeStem, de krant van West-Brabant waar ze woont.

Victor Goené: topsporter met twee universitaire studies

Mooi verhaal in onze AD-kranten met Victor Goené, het zoveelste talent uit Veenendaal. Dat laatste is wel verklaarbaar als je weet dat ook hij door Rob Barel getraind wordt. ,,Zelfs de aangepaste trainingsschema’s vanwege de coronacrisis betalen zich uit.’’ Buitengewoon knap is dat Victor topsport (volgend jaar World Cups en in de jaren erna World TriathlonSeries) combineert met twee universitaire opleidingen. Bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam en aansluitend begint hij op de TU met biomedical engineering. Nuchtere reactie van Victor: ,,Veel gaat online, dus het is prima te combineren.’’ Als het om een goed voedingspatroon gaat, wijst Victor echter naar z’n jongere broer Lucas. ,,Die is daar beter in dan ik, zijn bed kan beter in de keuken staan.’’

Finale Zwift Pro Series

De laatste virtuele ritjes van triatleten onder de Zwift Pro Series waren woensdagavond ook. Na de drie dagraces was de Zwitserse Melanie Maurer te sterk voor Paula Findlay uit Canada en de verrassend sterke Britse Ruth Astle. Maurer is ook over de drie dagen Zwift-series de sterkste. Emma Pallant eindigde tweede en Paula Findlay klom naar brons in de eindstand. Bij de mannen bleef Antony Costes onklopbaar. De Fransman won alle drie de wedstrijdjes, James Cunnama was een goede tweede en Jackson Laundry derde. Marten van Riel was een goede vierde. In het totaalklassement veranderd niets: Costes-Cunnama-Laundry. Marten van Riel scoorde matig op de eerst Zwift-avond en zag zich in de einduitslag als negende terug.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.