Het sterkste startveld ooit? In Challenge Daytona ontbreken er weinig – WTJ 1679

DONDERDAG – Ook zonder Jan Frodeno, Daniela Ryf, Flora Duffy, Georgia Taylor-Brown en Kristian Blummenfelt blijft Challenge Daytona een indrukwekkend veld op de been brengen. Die prijzenpot van 1 miljoen dollar… tja daar zou ik als topatleet ook alles voor opzij zetten om er bij te kunnen zijn. Toch zijn er ook topatleten, die vanwege de pandemie het risico niet nemen. En ook daarvoor is alom begrip, want Florida staat nog wel in de top tien van Amerikaanse Staten waar de meeste besmettingen zijn.

Er komen ruim 2000 triatleten bijeen volgende week op het Daytona International Speedway. De PTO houdt er het wereldkampioenschap, maar er zijn ook volop andere wedstrijden voor agegroupers. Een normale triathlon dus, zoals een paar weken geleden ook Ironman Florida. Nou ja, normaal. Met de hoogste prijzenpot ooit (1.15 miljoen Amerikaanse dollars) is het toch wel meer dan bijzonder. PTO van oprichter Mike Moritz (Welshman; journalist, die zich opwerkte van krantenjongen tot multimiljonair in de mediawereld) maakt binnen triathlon het onmogelijke mogelijk. Zijn organisatie investeert tussen de 10 en 20 miljoen dollar om de sport bij het grote publiek te brengen.

Zoals gezegd, het kan triatleten wel aan het twijfelen brengen. ,,Het is een ethische beslissing, die we allen maken’’, zegt bijvoorbeeld Sarah True, de nummer vier van de Spelen in Londen en ook vierde op Hawaii 2018. Wereldwijd stelt het IOC dat van alle Olympische sporten de triathlons het meest gecanceld zijn dit jaar. Grootste slachtoffers: Tokyo Olympische Spelen, Hawaii Ironman, WK Multisports Almere en de Grand Final in Edmonton, uiteindelijk nog vervangen door een WK in Hamburg.

In Amerika komen de triathlons langzaam weer op gang. Florida heeft bovendien goed meedenkende overheidsinstanties ook al nadert het aantal coronabesmettingen daar de 1 miljoen. ,,We weten dat we in vergelijking met andere evenementen een veilige triathlon kunnen organiseren’’, zegt Bill Christy CEO van Challenge Noord-Amerika en als zodanig dus verbonden met het hoofdkantoor van Challenge in Almere.

Wild Cards

Daytona ontvangt volgende week 100 professionals op uitnodiging – 40 mannen/40 vrouwen en 20 wild cards. Anders dan de amateurs hoeven de pro’s niet in quarantaine trouwens. De pro’s worden thuis getest en ook zodra ze arriveren in Daytona. Daarmee is er het bewijs dat ze het virus hebben kunnen weerstaan. Mary Jo Trepka is de Jaap van Dissel van Florida. Zij zegt dat het in haar staat op zich beter gaat dan in juli/augustus. ,,Maar december kan compleet anders zijn. Als ik organisator was van het evenement, zou ik zo flexibel mogelijk blijven en voorbereid zijn op het ergste.’’

De organisatoren zijn overtuigd dat omdat alles zich afspeelt binnen de Speedway Arenda het eenvoudiger is om risico’s te mijden. Er zijn veel tenten met medisch personeel, mondkapjes worden volop gebruikt, de temperatuur van atleten wordt steeds opgemeten etc. etc. In de Speedway Arena draagt iedereen mondmaskers en blijft iedereen ver genoeg uit elkaar. Er zijn 15000 mondkapjes en 8000 flessen ontsmettingsmiddel voor de handen. Binnen het stadion kunnen 2000 mensen (inclusief atleten) terecht.

Zwemmen gebeurt in Lake Lloyd binnen het Speedway complex. Zoals gezegd, veel triatleten maken hun eigen afweging. Neem de Amerikaan John Tan, die in maart corona kreeg en er nog altijd last van heeft. ,,Ik zou me niet veilig voelen om hier te sporten, zeker omdat de aanpak van het coronavirus in Florida anders dan anders is. Het was de zwaarste ziekte die ik ooit had. Meedoen is voor mij nu geen optie temeer omdat ik het risico loop nog eens door die ellende te moeten of vrienden of bekenden ter plaatse te infecteren.’’

Deelnemersveld is werelds

Hoe het ook zij, er staat een wereldveld aan de start. Kijk hieronder maar, alle deelnemers op een rijtje.

Bij de mannen voeren tweevoudig Olympisch kampioen Alistair Brownlee en de Franse wereldkampioen Vincent Luis de Daytona-lijst aan. Zevenvoudig wereldkampioen Javier Gomez daagt hen nog steeds graag uit. Dat doet ook de Noorse wereldkampioen 70.3 IM Gustav Iden. Duitsland kan rekenen op Sebastian Kienle, Andreas Dreitz, Maurice Clavel, Florian Angert, Boris Stein, Frederic Funk, Nils Frommhold en Andi Boecherer. Alistair brengt nog wat Britten mee: zijn broer Jonathan bijvoorbeeld, debuterend op het langere werk. Verder: George Goodwin, Adam Bowden, Tim Don, Thomas Davis en Kieran Lindars. De Canadese titelverdediger Lionel Sanders is er uiteraard ook. En ook zijn landgenoten Jackson Laundry en Cody Beals zijn van de partij. De Amerikaanse troeven zijn Ben Hoffman, Rudy von Berg, Timothy O’Donnell, Matt Hanson, Ben Kanute, Andy Potts, Matthew Russell, Chris Leiferman, Eric Lagerstrom, Sam Long, Justin Metzler, Jason West, Andre Lopes, Morgan Pearson, Matt McElroy en…Andrew Starykowicz. We schreven gisteren dat Starky bij Ironman tot 1 januari 2021 geschorst blijft, maar die sanctie geldt mogelijk niet bij Challenge. Van een intensief wielerseizoen naar toch nog een triathlon: Cameron Wurf schakelt moeiteloos over. Een oersterk Belgisch duo: Bart Aernouts en Pieter Heemeryck. Oostenrijker Michael Weiss doet uiteraard ook mee net als landgenoot Thomas Steger en de Zwitsers Philipp Koutny, Andrea Salvisberg en Ruedi Wild. Van Down Under komen naast Wurf ook Sam Appelton en Joe Gambles. De Denen Daniel Baekkegard, Kristian Hogenhaug en Magnus Elbaek Ditlev, de Zweed Jesper Svensson, de Braziliaan Igor Amorelli en de Zuidafrikanen Henri Schoeman, Bradley Weiss en Joe Gambles. Nog een Spanjaard: Eneko Llanos. De Sloveen David Plese.

Zestien Amerikanen, acht Duitsers en zeven Britten, zij zijn het best vertegenwoordigd als we naar landen kijken.

Topfavoriet is Hawaii-winnares Anne Haug. De Duitse krijgt gezelschap van landgenote Laura Philipp, Carolin Lehrieder en Kristin Liepold. Uit Australië doen Sarah Crowley, Carrie Lester en Renee Kiley mee. De Britse vrouwen zijn vertegenwoordigd door Holly Lawrence, Lucy Hall, Emma Pallant, Kimberley Morrison, Jodie Stimpson, Ruth Astle, India Lee, Katrina Matthews, Nikki Bartlett en Fenella Langridge. Thuisfavorieten zijn Heather Jackson,  Skye Moench, Meredith Kessler, Lisa Roberts, Lesley Smith, Kelsey Withrow, Lauren Brandon, Jennifer Spieldenner, Danielle Lewis, Alissa Doehla, Jackie Hering en Lisa Becharas. Spanje heeft een duo met Gurutze Frades en Judith Corachan. Canada met het kwartet Paula Findlay, Rachel McBride, Angela Naeth en Amelie Kretz. Nieuw-Zeeland met Amelia Watkinson en Anneke Jenkins (mrs. Gomez), Zuid-Afrika met Jeanni Seymour, Zweden met Sara Svensk, Polen met Agnieszka Jerzyk, Frankrijk met Manon Genet, Denemarken met Michelle Vesterby en Brazilië met Pamella Oliveira. De Italianen sturen Elisabetta Curridori, Olympisch goud en zilver van Londen zijn er ook: Nicola Spirig uit Zwitserland en Lisa Norden uit Zweden. Emma Bilham tenslotte is de tweede Zwitserse.

Numeriek zijn de Amerikanen met twaalf en Britten met tien dus het sterkst.

Het wordt een megaspannende race, het absolute hoogtepunt van het volkomen uit de hand gelopen seizoen 2020. Met 1 aantekening: er doet geen enkele Nederlander mee. En dat is eigenlijk geen goede ontwikkeling natuurlijk….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.