Marisol Casado herkozen; Martin Breedijk in paratriathlon comité; Shirins val – WTJ 1680

ZONDAG – Het was een spannende zondag voor met name de bestuurders uit de triathlonwereld (vaak zijn dat ook nog actieve triatleten trouwens). De grootste spanning was er bij de presidentsverkiezingen.  Ondervond Marisol Casado in voorgaande verkiezingen nauwelijks tegenstand, dit keer voerde de Deen Mads Freund geducht campagne. Dat ging soms hard tegen hard, want ook voor Marisol heeft een herverkiezing verregaande consequenties. Ze zou dan ook haar IOC-zetel in moeten leveren namelijk.

Zo ver kwam het zondag allemaal. De Spaanse preses kreeg meer dan voldoende steun van de nationale federaties. In totaal 136 landen waren stemgerechtigd. Daarvan gingen er 86 naar Casado en 43 naar Freund. Overweldigende support dus voor Marisol op het 33e World Triathlon Congress. Het congres werd voor het eerste virtueel gehouden.

Solidariteit en integriteit

,,Ik ben verheugd het vertrouwen van onze leden te hebben mogen ontvangen. Het is de bevestiging van het harde werk wat we in de meest populaire en snelst groeiende sport in de wereld stoppen. De afgelopen week toonde aan dat de solidariteit en integriteit van World Triathlon, de Nationale Federaties onze commissieleden en onze atleten bepalend zijn.’’

Voor haar tegenkandidaat Mads Freund had ze ook een woordje klaar. ,,Ik weet dat hij mijn passie voor onze sport deelt en ik beloof in het hoofdbestuur de punten die hij in zijn kandidatuur inbracht mee te nemen. Het nieuwe  hoofdbestuur zal World Triathlon nog sterker maken. Mijn felicitaties gaan naar iedereen, die vandaag gekozen is. En dank je wel staf om dit virtuele congres mogelijk te maken. Ik kijk uit naar een historische 2021, samen met jullie allemaal.’’

Negenkoppig hoofdbestuur

Als vice-presidenten zijn uit zeven kandidaten de Japanner Shin Otsuka. Debbie Alexander (RSA), Ian Howard (GB) en Antonio Alvarez (Mexico) verkozen. In het Executive Board (hoofdbestuur) nemen naast president en vice-president ook zitting de Amerikaanse Gabriela Gallegos, de Fransman Bernard Saint-Jean, de Australiër Miles Stewart en de Canadese Leslie Buchanan gekozen. Een negenkoppig hoofdbestuur dus.

Martin ook bestuurder in World Triathlon

Goed nieuws ook voor Martin Breedijk. De Nederlander is verkozen in het Paratriathlon Comité. Verder nog de Belgen Johan Druwe in het Legal & Constitution Comité en Monique Houten in het World Triathlon Tribunaal. Veel succes allemaal.

Historische uitslagen ook dankzij Trikipedia

Goed nieuws is ook dat World Triathlon en meer specifiek het Sports Results Team werk gaat maken van het updaten van de uitslagenlijsten. Met name de historische uitslagen uit de beginjaren ontbreken op de site, maar een team rondom Enrique Casada werkt hard om de hiaten op te vullen. Als Trikipedia zijn we trouwens al benaderd door de Spanjaard, die menigeen van jullie ongetwijfeld kent van de startprocedures bij internationale triathlons.

World Cup kalender sterk Aziatisch

Tenslotte is ook de World Triathlon kalender weer iets completers. De World Cups bijvoorbeeld, waarvan er maar liefst zes in Azië (drie in Japan) zijn en slechts twee in Europa. Het begint om 20 maart in Miyazaki en eindigt eind oktober in Zuid-Korea. De Europese wedstrijden zijn in Arzachena, Italië op 29 en 30 mei en Karlovy Vary op 11/12 september. Opvallend is bijvoorbeeld dat Madrid geen race heeft, omdat ook volgend jaar het coronavirus nog niet is geweken.

De paratriatleten kunnen zich laten zien in 10 World Cups met in Europa: Milaan op 8 mei, Leeds op 5 juni, Besancon op 12 juni, A Coruna op 20 juni en Alhandra op 30 oktober.

Shirin komt ten val in Tabor

Op sportgebied vandaag nauwelijks wedstrijden (al hebben we er toch weer een paar gevonden hoor, komende dagen meer daarover). Flinke pech voor Shirin van Anrooij, die in de World Cup veldrit in Tabor bij een fikse valpartij onder meer haar arm brak. De coureurs reden toen nog op het asfalt. Teammanager Sven Nijs van PlaySports zegt hevig geschrokken te zijn van de wond, die Shirin trouwens zelf ook meteen zag. ,,Verschillende botbreuken, een heupblessure en bloedverlies.’’

We duimen en wensen Shirin uiteraard een voorspoedig herstel toe. De familie Van Anrooij is bij haar in het Tsjechische ziekenhuis. Eerder in de week was ze 16e geworden in de cross te Merksplas. Hoe lang haar herstel zal duren, is nog niet te zeggen. Gelukkig waren de berichten in de avonduren al wat positiever.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.