Lezersonderzoek loopt lekker; Podcasts; Gdansk Challenge; Lucy Charles; Daytona – WTJ 1683

DONDERDAG – Het lezersonderzoek wat Roely Graman van Almere Marktonderzoek Advies (AMA) voor Trikipedia/ons uitvoert, is na een paar dagen al van grote waarde. Niet alleen is de respons enorm, we krijgen echt een goed beeld van jullie verwachtingspatroon.

We lopen nog niet te veel vooruit op de resultaten – daar gaat immers Roely straks mee aan komen – maar dat 75 procent van de respondenten nu al als waarderingscijfers een 9 of 8 uitdeelt, doet ons deugd. Verder zijn ruim 80 procent van de reacties afkomstig van actieve triatleten. En over een eventuele Podcast zijn jullie heel uitgesproken: niet aan beginnen!

Spraakmakend

We waren het – geloof ik – ook niet van plan. Misschien als we allebei nog twintig jaar jonger waren, dan had het wel iets. Misschien ook wel omdat Ruud en ik ons verbaal genoeg kunnen uiten als speakers. De extra uitlaatklep van een Podcast – hoe hip ook – hebben we niet zo sterk nodig. Ik las vorige week een artikel dat er in Nederland zo’n 6000 verschillende Podcasts in de lucht zijn. Slechts 5 procent ervan mag op een trouwe en grote schare luisteraars rekenen, de rest stopt ongetwijfeld veel tijd en energie in de ‘op-elk-moment-van-de-dag-radio’. Om echt mee te tellen moet het bovendien spraakmakend zijn, de spanning moet opgebouwd worden en volgens een strak schema of script. Het kan natuurlijk ook uit de losse pols, maar in mijn beleving verdwijnt de originaliteit dan al snel. Dus ja, misschien 1 keer een Podcast. Bijvoorbeeld bij 40 jaar triathlon in Nederland. Maar dan ook echt als document. Grondig voorbereid en zorgvuldig gepresenteerd. Geen half werk.

Gdansk Challenge

Terwijl in Daytona de meeste pro’s zich opmaken voor een sport- en cashdagje triathlon kwamen er weer nieuwe races bij voor volgend jaar. Challenge opende met Gdansk, de Poolse stad van schrijver Günter Grass. Daar komen op 20 juni triatleten bijeen voor een halve of kwart triathlon volgens de Challenge-formule. Het is de eerste keer dat de kuststad een triathlon houdt. Tot dusverre werden er vooral crossduathlons gehouden. De race is het passende antwoord op Ironman wat onlangs de wedstrijden in Warschau en Gdynia aankondigde.

O ja, en ook in Frankfort (let op de O), Michigan krijgt Ironman een nieuwe 70.3 IM-race. Op 12 september.

Corona bij Lucy

Niet alle pro’s zijn in Daytona, dat schreven we al eerder. Een aantal ontbreekt door blessures en een enkeling besloot het vreemde jaar 2020 maar te laten voor wat het is, ondanks de dollartekens die ongetwijfeld iedereen in de ogen kreeg bij het horen van de prijzenpot dankzij PTO. Lucy Charles liet zich er niet door verleiden. Achteraf zou ze er toch niet heen gekund hebben, want een recente coronatest viel positief uit. (gek eigenlijk: het woord ‘positief’ valt in deze context altijd negatief uit). De klachten zijn mild, symptomen heeft de Britse niet. Maar toch, ze is voor twee weken aan huis gebonden, in quarantaine dus.

Lucy Charles at the 2017 Ironman European Championship in Frankfurt am Main (Germany)

Zondag is de race te volgen via de volgende PTO livestream:  https://championship.protriathletes.org/live-broadcast/ Het commentaar is zondag van Belinda Granger, Alicia Kayes en Kevin McKinnon. De Nederlandse inbreng is weliswaar niet op sportief vlak, maar uiteraard zijn de headquarters van Challenge uit Almere neergestreken in Florida. De start is zondagmorgen 9.30 uur Amerikaanse tijd, dan is het bij ons 15.30 uur in de middag. Want hoe je het ook wendt  of keert. Het immer boeiende duel Ironman versus Challenge wordt dit weekend absoluut in het voordeel van de laatste beslecht. Challenge trekt de wereldtop, met een record aan prijzengeld en met uitzendingen van de races in meer dan 100 landen wereldwijd. Daar mag het publiek ter plaatse best een keer voor wijken.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.