Rijm; Frysman; Dirk/Carla; Shirin thuis; PTO versus Ironman; Heftig verhaal Stijn Jansen – WTJ 1684

VRIJDAG/ZATERDAG – Sint piekert zich suf op zijn rijm voor Trikipedia. Behalve Wikipedia en Media rijmt er niets op Trikipedia. Daar zouden we dus gauw mee klaar zijn. Gelukkig voor de mensen achter triathlonorganisatie Oud Gastel kwamen dit weekend sint en piet even langs. Met een presentje en een rijm, die wel van toepassing was op dit nare jaar. Een paar strofes daaruit:

Geen feest, festival of ander (triathlon-)evenement;
We hopen maar dat je hier nooit aan went.
Gelukkig is het eind in zicht.
En schijnt achterin de tunnel al wat licht.
Volgend jaar gaan we er dan ook samen iets moois van maken
Nu nog even niet, maar lat dan in ieder geval deze letter je smaken.

Frysman; over Dirk en Carla

 

 Vanavond is pakjesavond voor de kandidaat Frysmannen in elk geval een spannende. Vanaf 20.21 uur kan er ingeschreven worden voor de editie 2021 . De inschrijvingen van 2020 gaan automatisch mee naar volgend jaar. Op 3 juli maakt Friesland (en eigenlijk het hele land) zich weer op voor een hele triathlon in z’n puurste vorm. Wij volgen vanavond de inschrijvingen op de voet. Ik ben heel benieuwd wie de potentiële opvolgers van Dirk Wijnalda en Carla van Rooijen zijn.

Beide atleten kwamen dit jaar weinig in actie. Dirk benut de coronatijd om via social media zijn prachtige herinneringen aan zijn hele triathlons. Aangezien er dat 45 zijn, kunnen we daar nog best een tijdje plezier aan beleven. Het zijn prachtige verhalen vanuit de atleet zelf. Zijn vierde hele won ie. Daar schrijft Dirk het volgende over:

Schlosstriahlon Moritzburg in juni 2003 en 2004 waren mijn 4e en 6e hele triathlon. En met succes, een eerste plaats in 2003 en 2e in 2004. Voor het eerst op het podium bij een triathlon en voor het eerst prijzengeld, ik geloof dat het 250 euro was of zoiets. Ik kreeg ook nog een lauwerkrans op mijn hoofd na de overwinning, cool.

Moeilijk jaar voor Carla

We kijken al uit naar de volgende stories. Tja en Carla had best een moeilijk jaar. Zelf loopt ze daar niet zo mee te koop, maar haar vriend/triateet/oud-voetballer André Gieling kan niet zo heel lang zonder Facebook. Hij noemt zich niet voor niets de Facebook-held. Maar tussen alle gein- en voetbalverhalen door was André wel degelijk bezorgd over de gezondheidsituatie van zijn Sporty. Inmiddels gaat het weer beter met Carla en konden ze weer ieder hun eigen ding doen. In het geval van Carla is dat rustig de trainingen weer oppakken, in het geval van André hetzelfde maar dan vanaf zijn overwinter-adres in Spanje. Zijn berichten maken mij vrolijk, hopelijk Carla ook. Al zal ze wel eens zuchten bij al die jongensachtige streken van vriend Gieling.

 

Shirin is thuis; schijfrem-discussies

Shirin van Anrooij haalde afgelopen week bijna wekelijks de krant. Dat blijft toch het verschil tussen triatleet zijn of wielrenner. Het zou aardig zijn als met het WK Challenge Daytona in de maandagkranten hetzelfde gebeurt, maar ik vrees van niet. Sneller dan verwacht mocht Shirin het ziekenhuis in Tsjechië weer verlaten. De val in de World Cup Tabor was het gesprek van de dag. Ze zei tegen de Zeeuwse media wel in paniek geraakt te zijn bij het zien van haar verwondingen en de ernstige bloeding. Eerst rende ze nog de verkeerde kant op, daarna kwam ze bij de EHBO-post waar ze ook niet precies wisten wat te doen. Met spoed werd ze naar het ziekenhuis gebracht waar ze een armoperatie onderging. Met 25 hechtingen is ze – via een controle in het ziekenhuis van Herentals – terug thuis. Corona geeft haar de tijd om in alle rust te herstellen.

Met de zware valpartij kwam de discussie over hoe veilig schijfremmen zijn weer op gang. Teamcoach Sven Nijs was er duidelijk in: ,,Ik vind koersen zonder gevaarlijker dan met.’’

Nasleep Starykowicz zet PTO en Ironman lijnrecht tegenover elkaar

Dat de kijk van Andrew Starykowicz op zijn eigen dopingaffaire tot reacties zou leiden was wel duidelijk. We gaan niet alle details naar boven halen, heeft niet zo veel zin. Alle partijen hebben zo hun eigen standpunt ingenomen in deze zaak. Wat wel opvalt en dat is betreurenswaardig:
Professional Triathletes Organisation (waar Challenge dan weer aan verbonden is) neemt het op voor de atleet en veroordeelt daarmee Ironman, waar de straf van de Amerikaan vanwege het gebruik van vilanterol nog even doorloopt. Daarmee lijkt het of de rivaliteit tussen Challenge/PTO en Ironman weer zal toenemen c.q. dat ze wederom lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Een spanningsveld wat ik overigens in Nederland niet snel zie gebeuren. Tussen Challenge Almere en Extra Leisure (Ironman Maastricht/Westfriesland) zijn de verhoudingen best goed.

 

Daytona again

Dat Ironman enigszins van zich afbijt, snappen we. In deze week draait werkelijk alles op het officieuze wereldkampioenschap in Daytona. En daar kon Ironman in dit rampjaar maar bitter weinig tegenover stellen. De triatleten staan op scherp, uiteraard veel informatie over de race bij onze collega’s van 3athlon.nl. Maar evengoed zullen ook wij genieten van topsport van de bovenste plank. Onze voorbeschouwing stond vorige week al hier. Vorig jaar bestond het podium uit Lionel Sanders-Pablo Dapena Gonzalez-Jason West en bij de vrouwen uit Paula Findlay-Lucy Charles en Lisa Norden. Dat gaat er ongetwijfeld anders uitzien morgen. Pieter Heemeryck, winnaar van de eerste editie in 2018 is onze troef wat betreft de Lage Landen. Zijn fiets is er, het interview met Bob Babbitt gedaan; kortom Pieter staat op scherp om zijn titel te heroveren en daarmee ook een eerste wereldtitel te grijpen. Maar vanzelf zal dat niet gaan.

 

De moeilijke jeugdjaren van Stijn Jansen

Een meer dan aangrijpend interview vandaag van collega Ralph Blijlevens in Tubantia (DPG-Media, waar onze site ook onder valt). Hij sprak uitgebreid met Stijn Jansen, het 23-jarige triathlontalent uit Enschede. Stijn liep al heel lang met een groot geheim rond, waar hij in de sportwereld amper weg mee kon. Met de journalist gaat Stijn terug naar zijn jeugd, waarin hij de diagnose ADHD, PDD-NOS en McDD kreeg. Stoornissen waardoor hij van de basisschool geplukt werd en met een busje naar het speciaal onderwijs in Borculo en later Almelo moest. ,,Zou je me nu testen, dan heb ik helemaal niets.’’

Triest genoeg gingen daar wel tien jaar van speciaal onderwijs, pesterijen, een depressie en zowaar zelfmoordgedachten aan vooraf. ,,Ik was kansloos als zesjarige in dat busje naar Borculo’’, zegt Stijn nu. ,,Slaan en schoppen als de stoppen weer eens doorsloegen bij de scholieren, die ook meereden naar de school.’’ Eenmaal op het Johan Cruyff College kreeg Stijn de grootste moeite zich aan te passen aan een totaal andere schoolomgeving. Uit alles blijkt hoe moeilijk de sportman van nu het toen moet hebben gehad. ,,Triathlon bood uitkomst. Niet praten, maar lekker bezig zijn met het lichaam. Niets aan je kop.’’ Dat astma hem soms verhinderd om op topniveau te presteren, weerhoudt hem niet van zijn ultieme doel namelijk Nederlands kampioen worden. Stijn is ook weer gaan studeren, tweedejaars hogeschool Saxion: commerciële economie.

Corona brengt Twentse triatleet terug naar zijn jeugdtijd vol pesterijen, een depressie en zelfmoordgedachten | Sport regionaal | tubantia.nl

Stijn wil met zijn verhaal anderen helpen

Het was corona en de beperkingen die zo’n jaar met zich meebrengen waardoor Stijn weer terugdacht aan alle ellende van toen. Maar ook daar komt weer veel goeds uit voort, want nu de TC Twente-triatleet zijn verhaal eenmaal heeft durven vertellen, wil hij het met zoveel mogelijk mensen delen. ,,Andere jongeren, die mijn verhaal lezen herkennen wellicht zaken waar ze ook tegenaan lopen. Hen wil ik aanmoedigen. Als je echt iets wilt, dan lukt het.’’

Met deze mooie woorden van de ook nog eens bijzonder sterke triatleet, sluiten we deze WTJ af. Iedereen een heerlijk avondje gewenst.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.