Gustav Iden is de ware kampioen op de Middle Distance: winnaar PTO-Champs Challenge Daytona – WTJ 1686

ZONDAG – Met nog meer spanning werd uitgekeken naar de mannenrace in Daytona. PTO trok alle registers open om het sterkste triathlonveld ooit op de been te krijgen. Dat het live niet door veel mensen kon worden gade geslagen was een gegeven. We zijn wel benieuwd hoeveel kijkers er wereldwijd naar de twee races gekeken hebben, maar daarover later.

In het water komen de Olympische afstands specialisten het best tot hun recht. Jammer wellicht dat de 51 ‘supermannen’ slechts een kilometer moesten zwemmen. Het waren de Olympisch en wereldkampioen, die in het water al een boeiend duel uitvochten en in de kopgroep de twee rondes Lake Lloyd verhapstukten. Een fractie voor de rest kwam Henri Schoeman, winnaar van Olympisch brons in Rio aan de kant. De Zuidafrikaan heeft met het zwemonderdeel nooit moeite, op de andere onderdelen is hij de laatste jaren beetje blijven steken. Ook in de kopgroep: de Zwitser Andrea Salvisberg. Jonathan Brownlee en Javier Gomez maakten de ‘natte top zes’ compleet.

Na wissel en op het 4 kilometer lange oval was het meteen Alistair Brownlee in poll-position met Vincent Luis in zijn slipstream. Gomez wisselde stuivertje met Schoeman en Jonny Brownlee volgt ook makkelijk. Progressie boeken in het beginstadium van het fietsen Ben Kanute, Florian Angert en Adam Bowden. Na zestien kilometer kwam Pieter Heemeryck als achttiende door op 1.25 minuten.

Een paar rondes verder is de Duitse ‘coming man’ Florian Angert de man die de ene na de andere triatleet voorbij is gesneld en tenslotte ook koploper Alistair Brownlee passeert. Maar de verschillen blijven klein. Tussen de leider en de nummer twaalf in koers zit nauwelijks een halve minuut. Twintig meter is de afstand tussen de pionnen in de binnenbochten en de hele binnenbaan. Die oranje-witte afzettingen staan er niet voor niets. De twintig meter is immers ook de stayer-afstand in dit PTO Championship. Anne Haug liep tegen de lamp in de vrouwenrace, maar als het bij alleen die penalty blijft, verbaast ons dat toch wel enigszins. Met name Vincent Luis zit nog wel eens op het randje, de Fransman is dan ook niet anders gewend dat gedurende het fietsen in peletons kop over kop te racen. Maar nu is het geen wielerkoers, maar een man tegen man gevecht. En dat alles over de enorme oppervlakte van het Daytona International Speedway.

Naarmate de fietsafstand vordert, zakken de ‘Olympiërs’ ook wel een stukje terug, Alistair Brownlee daargelaten. De opmars is het grootst van mannen als Tim O’Donnell en Sam Appleton. Vincent Luis en ook Jonathan Brownlee lopen inderdaad tegen de lamp en krijgen een 2 minuten-tijdstraf na het fietsen. Opvallend trouwens hoe Luis schokschouderend fietst, waar de stilisten veel rustig op het fietsmonsters voortschrijden.

Na ruim anderhalf uur wedstrijd komen nog meer snelheidsduivels naar voren. De Deen Magnus Elbaek Ditlev bijvoorbeeld. Twee minuten verloren in het zwemwater, maar in de 17e fietsronde brutaalweg op kop. Even later dient de volgende koploper zich al aan: Rudy von Berg jr. Half Belg/half Amerikaan. Een soort van kopgroep van zes blijft tot aan de tweede wisselzone over. Hun namen: Rudy von Berg, Sam Appleton, Tim O’Donnell, Magnus Elbaek Ditlev, Florian Angert en Alistair Brownlee. De Brit Thomas Davis voert verrassend de tweede groep aan met Vincent Luis, die meteen daarna in de penaltybox duikt. Andy Dreitz, Sam Long en dan is er plots ook Lionel Sanders, titelverdediger op 51 seconden. Gustav Iden ligt zestiende en Pieter Heemeryck komt de wisselzone in op slechts driekwart minuut van de koploper, zijn halve landgenoot. Het moge duidelijk zijn: niets is dan nog beslist.

Na een matige wissel neemt Brownlee vlotjes de koppositie over. Voluit lopen doet niemand meteen. Appleton, Elbaek Ditev en Von Berg lijken gemakkelijk te kunnen volgen. Florian Angert is de eerste die echt moet lossen.

De 18 kilometer lopen zijn een ware thriller. Dat begint al met Alistair Brownlee, die last heeft van zijn maag en al in de eerste ronde begint de dribbelen en langs de boarding tot stilstand komt. Weg 100.000 dollar.  Appleton en de sensationeel sterke Thomas Davis (de Britten trekken meteen een nieuwe troef) nemen de kop over, maar ook dat is maar van korte duur, want plotsklaps is daar Gustav Iden. De Noor verstaat de kunst om zich de hele wedstrijd schuil te houden, zich niks aan te trekken van de kop, maar dan toe te slaan. Zo ging het vorig jaar in Nice op het WK 70.3 Ironman, zo ging het ook deze zondagavond (Dutch/Norwegian time) in Daytona.

En zo krijgt dit PTO Kampioenschap toch een Nederlands tintje, want Gustav Iden tekende in maart 2020 (tien dagen voor corona ook Nederland bereikte) een contract met De Boer Wetsuits. Alex moet dus zeer in zijn nopjes zijn met de exposure wereldwijd van zijn atleet met prominent op de borst de letters DE BOER. En wij ook een beetje trots, want onze samenwerking met Alex via Dare2Tri en later De Boer Wetsuits dateert al van het begin van onze website in 2015.

Terwijl de Noor verder uitloopt wordt de strijd om het zilver spannend. Henri Schoeman haalt Appleton en Davis bij, loopt dan korte tijd tweede om vervolgens weer door Rudy von Berg ingehaald te worden. Als de camera’s weer naar de koploper zwenken, wordt pas duidelijk hoe de Noor over het circuit zweeft haast, een Speedway-car gelijk.

Gustav Iden komt als 17e uit het water om 1.20 achterstand van Schoeman, hij schuift nauwelijks op bij het fietsen, waar hij als 15e mee klaar is. Het verschil dan op Sam Appleton: anderhalve minuut. En als de stofwolken zijn opgetrokken en grote namen uitgevallen (Kienle trouwens al tijdens het fietsen) of teruggezakt, dan ineens is daar de 24 jaar geleden in Bergen Noorwegen geboren Gustav Iden. Vorig jaar was hij al de jongste wereldkampioen op de 70.3 Ironman, nu wint ie de meest prestigieuze wedstrijd van het seizoen. De verrassingen zijn daarna nog niet over, want George Goodwin komt naar twee terug, maar heeft Matt Hanson op de hielen.

In een rappe 3.05.06 snelt Gustav Iden over de finishlijn, jammer dat juist in de finale de beeldverbinding is weg gegvallen. Matt Hanson wordt tweede, George Goodwin derde en Lionel Sanders vierde.

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.