Paula Findlay wint opnieuw Daytona, maar nu wel als PTO Champion – WTJ 1686

ZONDAG – Waren we in januari nog ingesteld op de wereldtop bijeen aan Lake Taupo ergens eind november, het is allemaal anders gelopen. Vandaag – een week nadat Taupo WK 70.3 IM had moeten plaats vinden – was de triathlonwereld gericht op Daytona. Bekend om zijn Speedway-races, maar sinds drie jaar zeker zo vermaard om de triathlon. Na vandaag zeker.

Kosten noch moeite werden gespaard om het circuit om te toveren tot een triathlon-walhalla waar alleen het beste van het beste bij elkaar komt. De vrouwen beten om 16 uur Nederlandse tijd (10 uur in de ochtend, het was toen 15 graden in Daytona) het spits af. Waarschijnlijk hebben jullie allemaal meegekeken, maar voor de enkeling die het niet gedaan heeft hier het verslag.

De race begon met  vrouwen. In de langwerpige plas Lake Lloyd genaamd, moesten twee rondes van een kilometer zwemmen. Kolfje naar de hand van Lucy Hall natuurlijk. De Britse wist zich snel af te scheiden van de rest. Bij het verlaten van het water lag ze acht seconden voor op Lauren Brandon en veertig op landgenote Fenna Langridge. Holly Lawrence. Jodie Stimpson, Nicola Spirig en Jeanni Seymour en Paula Findlay volgden kort daarna.

Het fietsen is het meest spectaculair in beeld te brengen op Daytona International Speedway. Of baanwielrenners in het voordeel zijn? Ik geloof het niet. Het ging hard, zoals we dat bij de trainingen al zagen. Lisa Norden mocht niet voor niets Zweden vertegenwoordigen op het WK tijdrijden eerder dit jaar. De nummer twee van de Spelen van Londen walste zich naar voren en nam poll-position met alleen P:aula Findlay nog op het vinkentouw.

Een duel bij het lopen bleef uit, want tevoren was al bekend dat Lisa even zou zien hoe het lopen ging, maar een blessure weerhoudt haar al langere tijd van het derde onderdeel. En ook nu moest de Zweedse meteen Paula Findlay meteen laten gaan. Voor de Canadese was daarna de weg vrij om het Challenge Daytona-zege van vorig jaar te prolongeren. Het zilver ging naar Anne Haug op 2.37 minuten. Dat hadden 37 tellen kunnen zijn, als de Duitse Hawaii-winnares geen penalty had gekregen omdat ze bij het fietsen te kort op haar tegenstandsters rouleerde. Protesteren in de penalty-box haalde niets uit. Haug haalde het zilver op dit PTO Kampioenschap (het officieuze wereldkampioenschp) en haar landgenote Laura Philipp werkte zich op naar een derde plaats. Ze had een achterstand van vijf minuten op de Canadese. Buiten het podium bleven de Britse Holly Lawrence en de Zuidafrikaanse Amelia Watkinson. Pas op de zesde plaats volgde de eerste Amerikaanse Skye Moench. De Britse Fenna Langridge was dolgelukkig met haar zevende plaats en Sara Svensk deed was Lisa Norden niet kon: finishen en achtste worden. De Italiaanse Elisabetta Curridori (partner van de Belgische triatleet Jim Thijs) was de revelatie van de wedstrijd met een negende plaats, vier seconden voor Olympisch kampioene van Londen Nicola Spirig. De Zwitserse zwom goed mee, maar verspeelde te veel terrein bij het fietsen. Ze kwam pas als 23e terug in de wisselzone om aan de 18 kilometer lopen te beginnen. It’s all in the game.

De mannen gaan over enkele minuten van start.

Hieronder de beelden van de vrouwenrace:

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.