Ironman naar Egypte; Zuid-Afrika later; OS Parijs met tri-program; Frysman – WTJ 1687

DINSDAG – Ik stel me de Ironman en Challenge-staff voor als een groep mensen die hun vergaderingen regelmatig bij een enorme wereldbol beleggen. Dan draait Jort Vlam of Andrew Messick eens aan de globe en dan valt ie stil op een land, waar nog geen wedstrijd onder dat label wordt gehouden.

Hurghada ontvangt de Ironmannen op 19 november

Zo ongeveer zal het ook gegaan zijn in het Ironman-kamp met vandaag als uitkomst dat ook Egypte ‘veroverd’ wordt. Hurghada, de toeristische badplaats aan de Rode Zee krijgt de Egyptische primeur. Het is de vierde Afrikaanse wedstrijd onder het IM-label. De 70.3 Ironman zal gehouden op 19 november 2021. Dan ligt de temperatuur nog steeds op 24 tot 28 graden en dampt de Rode Zee nog makkelijk tot een graad of 21. Het zwemparcours ligt in een van ’s werelds mooiste duiklocaties Sahel Hasheesh Bay. De meest kleurrijke vissen zitten daar op de koraalriffen. Fietsen is langs de hoofdweg N65 langs de kuststrook: een ronde van 90 kilometer, deels heen-en-weer-parcours. Lopen is twee ronde door de de badplaats. Hurghada is in honderd jaar tijd uitgegroeid van onbekend kustdorpje tot een fameuze badplaats met 170.000 inwoners. De slogan ‘The Red Sea Riviera, where the sun shines all year around’. Egypte kende tot dusverre twee grote ITU wedstrijden in Sharm-El-Sheikh en Luxor. De beste Egyptische triatleten zijn Omar Nour (ooit zesde op de Afrikaanse kampioenschappen) en Basmla Elsalamoney (Afrikaans kampioene) op de korte afstanden. Op de Ironman-distances is Ahmed Zaher al jaren een vaste waarde (ooit 261e op Hawaii).

De persconferentie gezien? Nog niet zo bemoedigend allemaal, zelfs de vaccinaties geven nog geen rooskleurige eerste helft van 2021 te zien. En wereldwijd is het al niet anders. Nu al schuiven organisaties met hun voorjaarsraces naar later in het jaar. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Ironman Port Elizabeth in Zuid-Afrika. 14 maart valt te vroeg, het wordt 21 november. Het evenement hoopt daarmee het vaste atletenaantal (zo rond de 2500) te kunnen handhaven, iets wat onder de huidige condities nog onmogelijk is. De 70.3 Ironman Buffalo City eveneens in Zuid-Afrika durft wel af te schalen naar veel minder deelnemers en krijgt van de autoriteiten daarom wel toestemming om 24 januari een wedstrijd te houden.

Spelen in Parijs met zelfde triathlonprogramma

De Olympische Spelen in Tokyo zijn nog niet eens gehouden of het IOC is al met 2024 Parijs bezig. Het programma is doorgenomen, het aantal deelnemers wordt met 600 teruggebracht tot 10.500 en er staan 10 disciplines minder op het Franse programma ten opzichte van Japan.

Ook goed nieuws is dat de emancipatie voltooid is: in Parijs doen evenveel vrouwen als mannen mee aan de Spelen. Tokyo hikt er tegenaan met 48,8 procent vrouw. In 28 van de 32 sporten is het aantal vrouwen gelijk. Atletiek, boksen en wielrennen maken dat voor het eerst mee. Hoewel minder disciplines komen er voor zowel Tokyo als Parijs wel nieuwe sporten bij: skateboarden, klimmen, surfen en (in 2024) breakdance. In die laatste sporttak is Nederlander Menno van Gorp trouwens wereldkampioen. Gastland Frankrijk wil de Spelen graag artistieker maken, het IOC gaat er in mee.

De Olympische toekomst is aan de korte, dynamische, flitsende sporten. Je zou ook kunnen zeggen dat de X-Games de Olympische Spelen stilaan overnemen. Wat betekent dat voor triathlon? Het goede nieuws is dat ook in Parijs 2024 in totaal negen triathlonmedailles te verdelen zijn: de standaard afstand mannen, vrouwen en de mixed relay. Dat laatste nummer maakt volgend jaar in Tokyo haar debuut. Ook het aantal triatleten ligt over ruim vier jaar nog steeds op 110. Marisol Casado – behalve World Triathlon-president ook Spaans IOC-lid – lobbyde met vele andere sportorganisaties bij het IOC om uitbreiding van de disciplines. ,,We zouden graag de Eliminator-triathlon in de toekomst aan het Olympisch programma toevoegen.’’, aldus Casado. De Eliminator wordt al toegepast in de Super League Triathlons, maar World Triathlon gaat er volgend jaar mee los. Sneller, flitsender: we zeiden het al. Die kant gaat het op met de Spelen. De Ironman/lange afstand is dus meer dan ooit kansloos voor de Olympische familie, de halve al evenmin. Met geen woord reppen Casado c.s. nog over duathlon, waar toch ook korte afstanden mogelijk zijn. Moraal: de run-bike-run mag bij de gratie Gods onder de wereldtriathlonfederatie blijven, maar aan Olympische aspiraties hoeft geen duatleet ooit te denken.

IOC-voorzitter Thomas Bach denkt dat de omvang van het evenement en daarmee gepaard gaande kosten teruggebracht worden tot ‘aanvaardbaar in de post-coronawereld’.

Frysman volgeboekt

Het was de grote vraag aan het eind van dit barre jaar: krijgen de evenementen volgend jaar wel voldoende aanloop van triatleten of houden ze zich nog even gedeisd. Het antwoord kwam snel. De triathlon Brouwersdam zit al boven de duizend voorinschrijvingen en de Frysman was maandag ook helemaal volgeboekt. Dat zijn dan weer geruststellende berichten. Nu maar hopen dat al die atleten daadwerkelijk aan de bak kunnen in 2021.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.