Maarten van der Weijden; ik hoop op 10 uur en droom van 9 uur.

Het is inmiddels wel algemeen bekend; Op 9 januari gaat Maarten van der Weijden een volgende grote uitdaging aan: een thuistriathlon doen. In zijn eigen woning en tuin gaat hij 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen. Dit keer is het goede doel TIPZO, een onderzoeksproject voor ondersteunende zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten.

Wij van Trikipedia volgen Maarten in de aanloop naar en tijdens zijn thuistriathlon van nabij. Een maand voor deze uitdaging spraken we Maarten gisteren.

Mijn eerste vraag is hoe sta je er voor. Vervolgens hoef ik eigenlijk geen vraag meer te stellen. Maarten begint zijn verhaal vol enthousiasme. De gedrevenheid van deze atleet voor zijn stichting en de goede doelen waarvoor hij dagelijks actief is, spreekt uit alles wat hij verteld en hoe hij het verteld.

Het zijn rare tijden, waardoor ik veel tijd heb om te sporten, maar ook veel tijd heb voor mijn gezin. Veel trainingen zijn afgewerkt, ik train vanaf maart gemiddeld 20 uur per week. Ik ben klaar voor mijn thuistriathlon en heb er veel zin in. Gelukkig heb ik afgelopen seizoen een paar “echte” wedstrijden kunnen doen en zo kunnen genieten van de triathlonsport. 

Als ik train, train ik niet half, ik ben een persoon die 100% geeft, ook in een training. Sportief ben ik klaar voor de hele afstand, de duur van de afstand kan ik wel aan. Als je drie dagen kunt zwemmen, kan je de lichamelijke inspanning van een hele triathlon wel aan. Wel is het allemaal anders natuurlijk omdat ik alles thuis ga doen en alleen. Wat dat mentaal met me gaat doen, is de vraag.

Zwemmen in het stromingszwembad in de tuin, vervolgens op de Tacx en de loopband op zolder. Helemaal alleen is niet echt aan de orde, immers heeft Maarten atleten opgeroepen met hem mee te doen in hun thuissituatie om hem en zijn goede doel op die manier te steunen.

Ik heb voor het fietsen en lopen een woestijngebied gekozen als parcours in Watopia. Via Zwift kunnen atleten stukken met me mee fietsen en/of lopen. Via Pacers wordt 2,5W/kilo geselecteerd. Op die manier hoop ik op begeleiding van andere atleten, waardoor niet alleen ik gesteund word, maar ook het goede doel. Natuurlijk is het niet allemaal zoals het in een echte triathlon gaat, ik kan dus ook enig voordeel daar uit halen, hetgeen in een echte wedstrijd niet mag. Een virtuele triathlon is wel een beetje vals spelen, maar dit is wat op dit moment mogelijk is.

We zijn blij verrast door alle media-aandacht. Bewust hadden we Peptalk als sportprogramma gekozen om mijn thuistriathlon bekend te maken. We doelden in aanvang op een actie voor het goede doel zonder al te veel  ophef, echter alle nationale media pakten mijn thuistriathlon vervolgens op . Het is een beetje dubbel in deze tijd van pandemie en veel leed een actie op touw te zetten. Echter ook de fondsen voor kankeronderzoek zijn momenteel veel minder dan normaal, dus is fondsen werven noodzaak!

Over Maarten zijn rol in de triathlonsport:
Ach Ruud, ik rommel maar wat in de marge. Het zijn onze toppers als Rachel en Maya en al die andere topsporters die eigenlijk media-aandacht verdienen met hun prestaties. Triathlon is een mooie sport en als ik door mijn naamsbekendheid die sport wat meer in de schijnwerpers kan zetten doe ik dat graag. En natuurlijk hoop ik dan vervolgens op geld voor kankeronderzoek.
Ik help de sport, de sport helpt mij.

Natuurlijk hebben we het tenslotte over Maarten zijn beoogde eindtijd:
In alles wat ik doe, ben ik ambitieus, zo ook wat betreft mijn eindtijd. Ik hoop op 10 uur en droom van 9 uur!

Je aanmelden om Maarten in zijn hele thuistriathlon te steunen kan hier

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.