Zwift-WK; Roeiers, fietsers, triatleten; Zwemsucces Dolfijn; Kamp met Tom en Marjolein – WTJ 1690

 

ZONDAG – Minder spectaculair om naar te kijken dan Challenge Daytona was het UCI wereldkampioenschap hardfietsen volgens het Zwift-principe. Thuis dus op de Tacx en met z’n allen op het virtuele scherm. Het wedstrijdverloop van zo’n e-sport is toch net even anders dan in reality. Als sporter kan ik me voorstellen dat iedereen blij is met welke vorm van competitie dan ook, als kijker mis ik de heroïek, de inspanning op de gezichten, het tactisch spelletje, de onverwachte momenten van een gesloten spoorwegovergang, pech of (lichte) valpartij.

Een toproeier was de snelste bij de mannen. Zijn naam: Jason Osborne uit Duitsland. Ooit wereldkampioen op de skiff, nu in de e-sports wielrennen. Bekendere wielrenners als de Denen Anders Foldager en Nicklas Pedersen moesten het tegen de Oosterbuur afleggen. Lionel Sanders, drie dagen na de krachtsinspanning in Daytona, was nog steeds goed op dreef en finishte als 29e. Niet gek voor een triatleet tussen toch veel toprenners, al onderbraken nogal wat topcoureurs hun wintervakanties niet voor deze krachtsinspanning.

Anna en Annemiek geloofden het wel

De top drie bij de vrouwen goud voor de Zuidafrikaanse Ashleigh Moolman Pasio. De Australische Sarah Gigante werd tweede en de Zweedse Cecilia Hansen brons. Wegwereldkampioene Anna van der Breggen heeft duidelijk minder ervaring op de rollers: ze finishte 32e, kort daarop al gevolgd door de Canadese triatlete Angela Naeth op een 35e plaats. En veertigste dan Annemiek van Vleuten. Maar ach, zoveel stond er voor onze vaderlandse toppers ook weer niet op het spel.

De meeste verhalen rondom dit WK werden opgehangen aan de relatie tussen roeien en hard fietsen. Die is er zeker. Ook tussen roeien en triathlon trouwens. Vraag dat maar aan Marijke Zeekant, Cameron Wurf, Gerard Egelmeers, Frans Göbel, Anja Dittmer, Matthijs Vellenga, Rita de Jong of Nicolette Hellemans.

Roeicoach Jan Boone legde uit waarom roeiers zo diep kunnen gaan op de fiets. ,,Ze kunnen door die spreekwoordelijke muur gaan. Veel roeiers trainen soms op de fiets, ze kunnen echt heel erg diep in de verzuring gaan. Ze hebben ook een hoge VO2max, dat stelt hen in staat om langere inspanningen te doen. In het roeien wordt ook het hele lichaam getraind. Het zijn de meest complete atleten die er zijn’’, aldus Boone. Ik denk dat Marijke dat best kan beamen.

Dolfijn Amsterdam levert twee Olympische zwemmers af

Mooi sprongetje naar haar Amsterdamse vereniging De Dolfijn, want vorig weekend waren we vooral in de ban van Daytona maar intussen presteerden twee Dolfijners het ongelofelijke. Thom de Boer en Valerie van Roon zwemmen beiden voor de Amsterdamse club, dus buiten de nationale selectie om. Maar ze waren vorige week bij Olympische kwalificatiewedstrijden in Rotterdam wel goed voor een ticket Tokyo 2021. Thom bracht het Nederlands record op de 50 meter vrije slag op 21,74 seconden en dat was ruim onder de Olympische limiet van 21,91. Valerie legde dezelfde afstand en slag af in 24,63  seconden. Samen met Ranomi Kromowidjojo mag ze nu naar de Spelen. Ten koste van Femke Heemskerk overigens, die juist in deze periode vanwege corona niet aan de wedstrijden in Zwemcentrum Rotterdam (eerder dit jaar strijdtoneel van de Super League Arena Games) kon uitkomen. Thom de Boer traint overigens bewust bij De Dolfijn. Hij heeft een full-time baan op een vastgoedkantoor en traint daarom niet bij de nationale selectie, ook doet hij nauwelijks internationale wedstrijden. Marijke Zeekant vertelde ons dat de zwemmers weliswaar nooit tegelijk met de triatleten van Dolfijn trainen, maar dat de hele club uiteraard trots is op de twee topzwemmers straks in Tokyo. Andersom zullen Thom en Valerie gezien hun specialismes niet meteen op een triathlon overstappen, maar dat kan later altijd nog.

Kamp van Koningsbrugge: Tom en Marjolein nog steeds in race

Foto AvroTros

Trots zijn wij ook op Tom Oosterdijk en Marjolein van Loenen. In de adembenemende reeks Kamp van Koningsbrugge zijn inmiddels zes mensen afgevallen, maar onder de overgebleven acht nog altijd de twee triatleten. Dat betekent dat Tom en Marjolein nog altijd commandowaardig worden bevonden en dat ze de fysieke en mentale druk aan kunnen. In de aflevering van zaterdag werd vooral die mentale druk opgevoerd. De levensechte nabootsing van een gijzeling van het ‘Team van Koningsbrugge’ door snoeiharde terroristen was een beproeving van jewelste. De deelnemers werden aan een ‘killing verhoor’ onderworpen. Daarbij was het de kunst om misschien wel iets te zeggen, maar zeker geen belangrijke informatie door te spelen. Op de vraag van de terrorist hoe Tom van achteren heette, klonk het ineens ‘Bosui’. Daar moest Jeroen van Koningsbrugge wel even om lachen. ‘Hoe kom je erop?’

Dat wilden wij ook wel weten, dus na de uitzending even met onze toptriatleet gespard. ,,Haha, vroeger in de vriendengroep adden we altijd een ‘alias’. Martin Bosui of Peter Skippybal. Dus dat schoot me direct te binnen.’’

foto AvroTros

De gijzeling eindigde zelfs met de kille liquidatie van de commando’s en dan ook nog één voor één. Wederom een aanslag op het mentale gestel van het team, maar volgens instructeur Ray sloeg iedereen er zich goed doorheen. ,,Ik ben trots op jullie!’’. Daarmee is het cirkeltje rond, want wij zijn trots op Tom, Marjolein en de andere zes deelnemers die een trainingsweek ondergaan die zelfs niet met de zwaarste triathlon te vergelijken valt.

Overigens zal Tom op 9 januari ook meedoen aan de Thuistriathlon van Maarten van der Weijden. Dat betekent ook dat we het met Trikipedia steeds drukker krijgen om overal even langs te gaan. Mooi dat heel Nederland op die manier in de ban is van weer zo’n toffe actie van de Elfstedentochtzwemmer.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

One thought on “Zwift-WK; Roeiers, fietsers, triatleten; Zwemsucces Dolfijn; Kamp met Tom en Marjolein – WTJ 1690

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.