Haaien en triathlon; run-bike-run Ouddorp; OS-triathlon Sydney was kijkcijferkanon  – WTJ 1691

MAANDAG – Een blauwe haai, afgelopen weekend aangespoeld op het strand van Ouddorp, het strand van Marco Akershoek zeg maar. Maar in dit geval is de hoofdrol voor een andere triatleet weg gelegd: Mark de Boer, hoofd Oceanium van diergaarde Blijdorp.

Het dier van 1,86 meter lengte spoelde zaterdag aan. Redddingswerkers slaagden er niet in de haai terug in de zee te krijgen. Daarom werd de haai in een dolfijnenkist met zuurstoftank naar diergaarde Blijdorp overgebracht en is Mark ingeschakeld. Hij heeft er vertrouwen in dat het dier zijn weg gaat vinden in open zee, maar hij bleef ook realistisch. De uitzetting van de blauwe haai was ook voor hem een bijzondere ervaring. ,,Dit maak je niet vaak mee.’’ Volgens Mark de Boer komen blauwe haaien eigenlijk niet voor in de Noordzee. ,,Ze zwemmen in de grote Oceanen.’’

Mark is trainer/coach bij Tri-Experience en ook bij CAV Energie Barendrecht. Vorig jaar voltooide hij de Gelreman, zijn eerste hele in 11.51 uur. Ook deed hij regelmatig mee aan de 70.3 Ironman Mallorca, de Challenge Geraardsbergen en wedstrijdjes in het Rijnmondgebied. Sinds 1989 is hij al verbonden aan Blijdorp.

Run-bike-run Ouddorp voor Niels Stehouwer

Over Ouddorp, Tri-Experience en wedstrijdjes gesproken. Op hetzelfde strand als waar zaterdag de haai werd aangetroffen, hield  de trainingsgroep van Frank Huisman c.s. toch nog een duathlon. Het format: binnen twee uur zoveel mogelijk rondes afleggen over een parcours van 3,5 kilometer MTB en 2,5 kilometer hardlopen, half strand/half duinen.  Maximaal 15 deelnemers, maar door ziekte/afmeldingen verschenen er 7 aan het vertrek. De winst ging naar ex-elite wielrenner Niels Stehouwer, die overstapt op triathlon. Hij wist in totaal 36 kilometer af te leggen. Tweede werd Jacob van der Wel, derde Harry Biemans. Mark de Leeuw was aanvankelijk de grootste tegenstander van Niels, maar hij moest vanwege een blessure de strijd staken.

Alcatraz: zwemmend op de vlucht

Haaien en triathlon: de relatie tussen beiden dateert al vanaf de allereerste Alcatraz Triathlon. Die wedstrijd kenmerkte zich jarenlang door de angstaanjagende verhalen dat tussen het gevangeniseiland en het vaste land van San Diego veelvuldig haaien gesignaleerd waren. Was het ter afschrikking van de gestraften, die zwemmend ontsnappen om die reden wel uit het hoofd lieten?

Hoe dan ook bij de Alcatraz triathlons ging het in de meeste gevallen wel goed. Chuck Anderson heeft minder goede herinneringen aan een triathlondeelname voor de kust van Florida. Bij een wedstrijd werd hij aangevallen door een haai, waarop later zijn arm moest worden geamputeerd. Ook in de Daytona Beach-race tien jaar geleden (toen nog niet in Lake Lloyd) ging het ooit goed mis.

Haaien afschrikken in Farm Cove

Een volgend moment waarop haaien een hot topic werden, was in de aanloop naar de eerste Olympische triathlons in Sydney Harbour. Hoewel wedstrijdleider David Hansen beweerde dat haaien niet aan de orde waren, was er toch vrees bij de triatleten. Om een tragedie bij het debuut van triathlon te voorkomen, trof de Australische organisatie maatregelen. Uit voorzorg werden de triatleten begeleid door duikers, die een sharkpod bij zich hadden. Dat geel-zwarte kastje produceert elektronische signalen die haaien moesten afschrikken.

Voor de kustwateren van Australië zijn haaien een vertrouwd beeld. Het gaat veelal om de witte haai of een tijgerhaai. De lokale bevolking doet haaienaanvallen af als ‘belachelijk’ en ‘overtrokken’. Ook David Hansen sprak van een storm in een glas water. Ook deelnemer Rob Barel kende geen angst. Na een duik in Farm Cove deed Rob alle ophef af als onzin. Het water is met 15 graden te koud voor haaien. ,,Als bioloog weet ik dat haaien niet van grote mensenmenigtes houden.’’ zei Rob toen. Tegelijkertijd vond hij de verhalen eromheen prima. ,,Dit doet het goed in de media, er zullen meer mensen kijken al was het maar om te zien of er een bloedspoor te zien is in het water.’’

2,2 miljard kijkers!

Dat effect had is zeker. Nooit eerder werd een triathlon live zo goed bekeken als de Olympische races in Sydney. De duizelingwekkende cijfers: 2,2 miljard tv-kijkers (Eurosport met het commentaar van dit Trikipedia-duo: 6,4 miljoen kijkers in Nederland en België) zagen Simon Whitfield en Brigitte McMahon winnen. 450.000 toerschouwers stonden langs het parcours rondom Opera House, inclusief 2500 vrijwilligers/officials. Magisch om mee te mogen maken. Maar ook: getallen waar we helaas nooit meer aan kunnen tippen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.