Maarten van der Weijden: De inspanning van de ThuisTriathlon zal ik zelf moeten leveren, maar weten dat anderen met me meedoen, maakt het allemaal wel wat minder zwaar.

De datum van zijn ThuisTriathlon nadert met rasse schreden voor Maarten van der Weijden. 9 januari solo een hele triathlon afwerken in zijn thuissituatie. Natuurlijk omdat hij geniet van de triathlonsport, maar zeker ook om geld in te zamelen voor zijn stichting.
Achter de schermen wordt hard gewerkt om alle voorwaarden op 9 januari zo optimaal mogelijk te laten zijn; de laatste trainingen van Maarten, het uitdragen van zijn race via verschillende media-kanalen, het werven van zoveel mogelijk fondsen voor het goede doel, de juiste voeding en zoveel mogelijk atleten die met hem meedoen en ook zorgen voor een financiële bijdrage aan het goede doel. In een eerder gesprek met Maarten hadden we het al over zijn sportieve ambities, vandaag praten we verder over zijn “teamgenoten”.

Het is een fraaie lijst van atleten, die Maarten op zijn 226 kilometer zullen gaan begeleiden en op die wijze ook het goede doel ondersteunen en de namenlijst is zeker nog niet volledig;
Maya Kingma
Lotte Wilms
Milan Brons
Tom Oosterdijk
Youri Keulen
Dirk Wijnalda
Yvonne van Vlerken
(Voor Yvonne en Dirk wordt het zelfs hun debuut op Swift in hun jarenlange triathlon carrière .)

Maarten over het belang van zijn “teamgenoten” die hem gaan ondersteunen tijdens zijn ThuisTriathlon:

“Via de ThuisTriathlon gebruik ik de triathlon als middel om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Sinds afgelopen voorjaar ben ik gaan lopen en fietsen en geniet ik enorm van de triathlon-sport. Het motiveert met dat de triathlon-wereld positief op mijn inspanningen reageert. Niet alleen hebben ze me het afgelopen jaar geholpen met tips en inspiratie, nu gaan we samen geld ophalen voor de betere integratie van palliatieve zorg bij kankerpatienten. De inspanning van de ThuisTriathlon zal ik zelf moeten leveren, maar weten dat anderen met me meedoen, maakt het allemaal wel wat minder zwaar. Ik hoop dan ook dat, naast de triathleten die zich al hebben aangemeld, ik er nog veel teamgenoten bij ga krijgen op 9 januari!”

Een van de eerste atleten die door Maarten is gevraagd hem te ondersteunen in zijn thuistriathlon is Youri Keulen. We vroegen Youri naar zijn beweegredenen om mee te doen.

Na de wedstrijden in Roermond en Maastricht was er contact tussen ons . Wat vragen over en weer aanvankelijk. Tot Maarten mij vroeg om hem te steunen tijdens zijn thuistriathlon. Natuurlijk heb ik direct ja gezegd en wel  om meerdere redenen. Allereerst was ik best vereerd door hem gevraagd te worden. Een Olympisch kampioen: door hem zag ik mijn eerste open water zwemwedstrijd en vroeg ik me af of dat niet iets voor mij zou kunnen zijn. Het is anders gelopen.
Ten tweede is het natuurlijk een prachtig initiatief voor het goede doel maar ook voor de promotie van de triathlonsport. Als ik op beide vlakken daar dan een steentje aan kan bijdragen, doe ik dat natuurlijk heel graag.
Ten derde zijn  hele persoonlijke ervaringen met kanker in de familie een reden om direct ja te zeggen tegen Maarten. Mijn oma is 7 jaar geleden gestorven aan de gevolgen van kanker. Zij was voor ons gezin en mij persoonlijk een heel belangrijk mens. Zij heeft als “tweede moeder” mij mede gevormd tot mens die ik nu ben, iets waarvoor ik haar nog iedere dag dankbaar ben.
Op 9 januari heb ik een blok van twee uur op de Tacx  op het programma staan die ik sowieso met Maarten mee fiets, maar je kent me, het zou zo maar langer kunnen worden.

Ook vanuit Australië komt support: Lotte Wilms en Maarten kennen elkaar al veel langer.

We hebben samen bij DAW in Alkmaar gezwommen onder Ids Gobes en heb daar alleen goede herinneren aan over gehouden. Na onze zwemtraining fietste we samen op naar school wat in bergen was. Ik zat op t PCC en Maarten BSG. Voor mij was t na de zwemtraining een extra fiets training want Maarten hield niet van langzaam bijpraat fiets tochtjes. Overigens waren we volgens mij ook altijd een beetje laat voor school en moesten we wel in een snel tempo fietsen naar school.

Later na de middelbare school zijn we allemaal van de vereniging een onze eigen kant op gegaan. Ik ben in Australia gaan zwemmen onder een team in Newcastle en Maarten verhuisde naar Dordrecht. Onze paden kwamen later weer samen bij gezamenlijke vrienden in moeilijke en goede tijden.

De reden dat ik Maarten steun is omdat ik hem al jaren ken, de geschiedenis en hoe hij zich inzet voor kanker is ontzettend goed! Ik weet ook dat als Maarten iets in zijn hoofd heeft, dat t moet gebeuren en dat t altijd een succes is! Ik weet zelf hoe kanker je leven veranderd, niet alleen voor degene die kanker heeft maar ook voor de dierbaren om je heen. Het heeft impact op de gehele familie. Mijn ex partner en Maarten’s beste vriend is nu getroffen met deze vreselijke ziekte en vecht voor zijn leven. Dat Maarten zich dagelijks inzet om geld in te zamelen om doorbraken te krijgen in onderzoeken is geweldig.

Meedoen aan Maarten zijn ThuisTriathlon,  sportief of als donateur,  kan via de website ThuisTriathlon

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.