Herstart van de ‘road to Tokyo’ op 15 maart 2021; Chris Nikic is everywhere – WTJ 1694

DONDERDAG – 15 maart, exact een jaar nadat de stekker uit de Olympische kwalificatie ging, maakt World Triathlon een herstart. Dat heeft het hoofdbestuur van World Triathlon deze week via een teleconferentie besloten. Het geld voor de Olympische Spelen en voor de Paralympics, beiden in Tokyo.

Waarschijnlijk maakt het weinig verschil. Vóór 15 maart stonden er niet echt grote races op het programma. Het is ook belangrijk voor de Mixed Relay dat vanaf dan de puntentelling weer mee weegt. En ook Maya Kingma, die natuurlijk hoopt op individuele deelname, heeft alle troeven straks in eigen hand. Meteen na het besluit ging het bericht op de site van World Triathlon, zodat alle atleten en nationale federaties meteen hun trainingsplanning kunnen maken. Er volgen nog wel tussentijdse updates voor wat betreft de pandemie. Dat zal in de maanden januari en februari zijn, alvorens de finale beslissing valt over het exacte moment van beginnen, maar ook van het eindigen van de Olympische kwalifcaties. De rankings staan als sinds maart dit jaar op slot.  Evenementen als het WK Hamburg en enkele World Cups brachten daar dus geen verandering in.

Net als bij een vereniging werd ook over de contributie gesproken. De Nationale Federaties leggen ook volgend jaar 300 dollar in als lidmaatschap voor World Triathlon. Dat is te overzien, zou je denken. Verder bedankte Marisol Casado de teruggetreden leden van het hoofdbestuur (Executive Board) voor hun inzet de afgelopen jaren. Het gaat om Loreen Barnett, Ria Damgren, Terry Sheldrake, Barry Siff en Peter Hedge. Ze verwelkomde tevens de Australische Michelle Cooper, die tot president van de Oceania Triathlon is gekozen. Michelle komt overigens komend seizoen naar Nederland.

Normaliter waren de Olympisch winnaars van Tokyo of de Ironman Hawaii wereldkampioenen uitverkoren om triatleet van het jaar te worden. Maar als we terugkijken op 2020 dan komt er wereldwijd maar 1 persoon in aanmerking voor die titel. Het is Chris Nikic. Na zijn fenomenale prestatie in de Ironman van Florida wil iedereen wel iets van Chris, zo lijkt het. Toptriatleten als Javier Gomez staan in de rij om de 21-jarige atleet met het Syndroom van Down te ontmoeten. In de Challenge Daytona waar hij ‘slechts’ de sprint afstand deed, trok hij meer aandacht dan de pro-race op zondag.

Het Guiness Book of Records heeft verklaard dat Chris wordt opgenomen in de volgende internationale uitgave, wederom omdat hij de ‘eerste….’ is. Sports Illustrated bracht de hele van Florida al op de voorpagina van haar magazine en hij wint daar mogelijk de Inspiration of the Year Award. Dat wordt zaterdag bekend gemaakt. In de aanloop daarheen heeft het loopmagazine iRun hem al uitgeroepen tot winnaar van de iRun Award 2020.

Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer er een speelfilm over Chris gemaakt wordt en hij het jaar daarop met een Oscar in zijn handen staat. En ook al is het nog ver weg, de Amerikaanse organisatie van de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles zouden er goed aan doen om Chris met het Olympisch vuur door het stadion te laten lopen. Ach, dat hebben ze natuurlijk al lang met hem afgesproken. Go Chris, go go go!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.