Marten verlaat 185-team; Bondsblad en Ruud; IM’s Taiwan/Mexico; geen triathlon Woerden – WTJ 1696

ZATERDAG – Om je te blijven ontwikkelen is zo nu en dan verandering van spijs noodzakelijk. Dat ervaart ook Marten van Riel. De 28-jarige triathlontopper uit Loenhout (vlak over de grens met West-Brabant) gaat komend jaar op eigen voet verder en stapt daarmee dus uit het 185-team van Marc Herremans (waar ook Kirsten Nuyes, Niek Heldoorn en – tot voor kort – Shirin van Anrooij deel van uitmaken).

Marten kiest voor de individuele road to Tokyo

Marten kwam in 2008 bij Marc terecht toen het idee ontstond om een lokaal triathlonploegje in Wuustwezel op te richten. Marten was al zwemmer, lopen en fietsen deed hij op recreatief niveau. Door een ontmoeting met Thijs Ribbens – neef van Marc – kwam daar verandering in. Voor Marten was Marc een idool. De club begon klein met drie man, kort daarna sloot Stenn Goetstouwers aan. De ster van Marten rees snel. Als junior deed hij in 2011 mee aan het EK en WK, weer later kon hij aansluiten in het topteam van de Canadese coach Joel Filliol. Even later kende heel België Martens kwaliteiten toen hij zesde werd op de Spelen in Rio. ,,Nu is het tijd voor de volgende stap. In een hyperindividuele sport ben je in een team altijd een beetje beperkt. Qua materiaal, zoals carbonschoenen heeft het voordelen niet aan een team/sponsors vast te hangen. Ik heb nu de vrijheid om sommige zaken zelf uit te stippelen iets wat Frederik, Pieter en Bart overigens voor mij ook al deden.’’

De blessure, die Marten in het najaar opliep, is verdwenen. ,,Fysiek zit ik heel goed, mentaal iets te veel goesting in deze coronatijd. Dertien maanden zonder races maakt me wel gretig. De eerste wedstrijden zijn pas in april, mei. Gezond blijven is het belangrijkste.’’ Voor de Spelen in Tokyo legt Marten van Riel de lat hoog: hij gaat voor een medaille.

Bondsblad met Ruud/Trikipedia

Diezelfde ambities lazen we vandaag ook in het laatste bondsblad van dit jaar bij het interview met Rachel. Minder bondsbladen vanwege corona, maar het is de inhoud die telt. Tussen mooie verhalen met Maya Kingma, Rachel Klamer en Swimrun Lauwersoog en Lockdown/corona-ervaringen van triatleten door ook nog een stukje waarin Trikipedia genoemd werd. Dat was bij de terugblik van Ruud op dat malle coronajaar. Hij komt daar binnenkort nog op terug in onze Speakerscorner.

Ironman lanceert nieuwe races in Taiwan en Mexico

Wie verwacht dat volgend jaar minder organisatoren opstaan om tri- en duathlons te houden, komt bedrogen uit. Gelukkig maar, want zo blijft het wedstrijdaanbod op peil. Het tegendeel is zelfs waar, er komen steeds meer nieuwe wedstrijden bij.

In Taiwan bijvoorbeeld (of moeten we zeggen op?) heeft het triathlonvirus dat andere virus haast verdrongen. Dit jaar ging de Ironman Taiwan bijvoorbeeld wel door met dik 1500 deelnemers. En volgend jaar krijgt het voormalig Chinese Taipeh er een derde wedstrijd bij: Ironman 70.3 Kenting op 25 april. Niet geheel toevallig op dezelfde datum als Challenge Taitung. Waar hebben we dat al eerder meegemaakt? Ironman Taiwan is trouwens al vroeg in het seizoen op 21 maart, de eerste lentedag. Laten we hopen een nieuwe lente. Verder op 12 september de Ironman 70.3 in Taitung.

De volgende dag had Ironman al weer nieuws, want ook Mexico is een land waar corona heus wel vat op heeft, maar toch wel races gehouden worden. Er komt een vijfde naast Cancun, Cozumel, Monterrey en Campèche volgt nu Acapulco Riviera Diamante. Voor het eerst een wedstrijd aan de westkust van Mexico, aan de Grote Oceaan. Acapulco is een vermaarde toeristenstad, maar is tegelijk ook het drugsmekka van Midden-Amerika. Maar aan die ‘verleidingen’ worden de triatleten vast niet bloot gesteld.

Geen Ironman, wel een nieuwe hele is de EagleXMan. De Italiaanse race komt op 31 juli op de kalender. Veel klimmen en iets minder dalen, maakt de uitdaging dus zwaar. Lago di Campotosto is waar gezwommen wordt, wie volhoudt eindigt met adembenemend uitzicht op de bijna 2000 meter hoge Campo Imperatore. We zijn dus op het massief Gran Sasso in de Italiaanse provincie l’Aguila.

Alle goede berichten en voornemens ten spijt moeten we in eigen land vaststellen dat niet alles in het eerste half jaar van 2021 mogelijk is. Hardloopevenementen gingen al naar het najaar en afgelopen week hakte ook de triathlonorganisatie Woerden de knoop door.

Triathlon Woerden 2021 afgeblazen

De eerstvolgende Stadstriathlon van Woerden is op 6 juni 2022. Dat betekent dus geen 36e editie op Tweede Pinksterdag 2021. Vanaf oktober was er overleg tussen de bestuursleden, de gemeente Woerden en organisatie van andere openbaar toegankelijke evenementen. Om met het oog op het coronavirus geen risico’s te nemen voor zowel deelnemers, het publiek als vrijwilligers is besloten de triathlon nog een jaar op te schuiven. Sven Strijk en Marloes Voorhout blijven dus nog een jaartje langer als laatste winnaars op de erelijst staan.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.