Speakerscorner: Terugkijken op een Corona jaar

Wat een jaar, of eigenlijk geen jaar.

Daar waar ik normaal tussen de 30 en 35 wedstrijden vocaal als speaker begeleid, waren het dit jaar slechts 4. De 20 van Alphen, triathlon Spijkenisse en 2 dagen in Maastricht. Er stonden nog zo veel mooie evenementen in mijn kalender , maar Covid19 zorgde voor een andere invulling dit jaar.

Is het nu zo vreselijk dat zo veel evenementen niet door konden gaan. NEE, natuurlijk niet voor mij persoonlijk, ik eet er geen boterham minder om. Maar ik heb te doen met al die organisaties die er mega veel werk in hebben gestopt, al die atleten die hard hebben getraind om hun doel te bereiken en al die andere mensen die gewoon plezier beleven aan onze sport. En wat te denken van onze nationale topatleten, die deels zeker financieel afhankelijk zijn van prijzen en/of startgelden. Rachel, Maya, Marco en Jorik en hun begeleidingsteam, die alles afgestemd hadden op Tokyo 2020. Atleten die 2020 bestemd hadden als hun eerste PRO jaar, maar ook gewoon als die atleten, die knetterhard getraind hebben om een mooie prestatie neer te zetten op welke afstand dan ook. De NTB die steeds maar weer moest inspelen op de situatie van dat moment, hetgeen veel extra werk met zich mee heeft gebracht.

En dan heb ik het nog niet eens over al dat persoonlijke leed van het afgelopen jaar.

Verwacht van mij geen politiek statement over afgekondigde maatregelen en wat eventueel anders had kunnen worden ingevuld. Natuurlijk heb ik een mening, maar die hou ik voor mezelf. Wel heb ik het afgelopen jaar bijna dagelijks in mijn werk aan den lijve een verharding en versterkt egoïsme van mensen meegemaakt.  De kreet “Doe ’s Lief” heeft niet echt gewerkt, wat mij betreft.

Net zoals al die triatleten had ik bepaalde “piekmomenten” gepland voor 2020; commentator bij Eurosport voor de drie Olympische triathlons, hele triathlons als de Frysman en Gelreman, de IM races in Hoorn en Maastricht, Holten, mijn “eigen wedstrijden” in Oud Gastel en de Brouwersdam, een paar buitenlandse trips, maar ook al die andere wedstrijden die op mijn agenda prijkten. Ook was ik maar wat graag  een paar dagen naar Almere gegaan voor het WK. Immers, voor mij is iedere wedstrijd een feestje, onafhankelijk van het deelnemersveld, mijn rol , het aantal deelnemers en de plaats waar het georganiseerd wordt. Genieten doe ik bij iedere race, in welke rol dan ook.

Echter het liep allemaal anders . Ook op prive-gebied; we hadden een mooi feestje gepland; na 10 jaar samen vonden we het wel tijd. Zeer spaarzaam contact met de kleinkinderen en de kinderen. Bewust gekozen voor heel weinig activiteiten buiten de deur; ik ben immers iemand in de gevarenzone! 11 dagen quarantaine duren wel heel erg lang, kan ik uit ervaring melden. Veel te weinig momenten met dierbare vrienden. Waarschijnlijk voor een ieder heel herkenbare zaken.

En dan tenslotte de lockdown nu. Inmiddels ben ik bijna gewend aan het summiere sociale leven van 2020 en dat voelt niet goed, ik wil er niet aan wennen! Ik ben een mensen-mens, al ruim dertig jaar verknocht aan een sport waarbij ik heel veel mensen tref , spreek en daar heel veel waarde aan hecht. Uitstel en afstel zijn de woorden voor 2020 en helaas moet ik melden dat er inmiddels ook al evenementen voor 2021 afgelast zijn. Mijn virtuele speakerkalender 2021 vult zich met rasse schreden, dus er is hoop voor 2021. Maar of dit terecht is?

Een vaste waarde in deze rare tijden is onze website; onze uitlaatklep wat betreft triathlon. Iets waar Wim en ik dagelijks plezier aan beleven in het maken de berichten, maar ook in al die kontakten via alle voorhanden zijnde social media en telefoon. Want dat is met een veelvoud  toegenomen. Even bellen, even appen, een messengerberichtje sturen, maar het vergoed niet het gemis aan persoonlijk contact.
Wel was het zo aan het einde van het jaar heel erg geweldig om al die positieve reacties te lezen naar aanleiding van de door AMA (Almere Marktonderzoek Advies) gemaakte enquête op onze website, dan weet je weer waar je zo’n website voor maakt. Dank daarvoor.

Het malle jaar 2020 telt nog 11 dagen. 11, het gekkengetal! Gek zijn we , triathlongek! En wij niet alleen. Dus gaan we ook in 2021 opnieuw vol gas voor onze sport en onze manier van verslaglegging over deze sport. Er zullen een aantal aanpassingen doorgevoerd worden op deze website, resultaat van de enquête, maar onze drive zal niet anders zijn: Op onze, geheel eigen wijze zullen we ook in 2021 de triathlonsport volgen/promoten/uitdagen.

Maar ook als speaker kan ik niet wachten tot al die mooie wedstrijden in 2021!

Rest mij al onze lezers voor 2021 een fantastisch jaar  te wensen en de hoop uit te spreken allen persoonlijk in 2021 weer te treffen.

 

 

 

 

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.