Terugblikken op 2020 of toch maar vooruitkijken? That’s the question – WTJ 1698

DINSDAG – Is 2020 een jaar van terugblikken?  Mwah, nu alles anders dan anders is, zie ik meer in het vooruitkijken. Veel media en websites doen het en ook wij ontkwamen er in voorgaande jaren niet aan. We hadden de puntentelling op basis van de disciplines: wintertriathlon, crossduathlon, duathlon, crosstriathlon en triathlon. We hadden de punten van Nederlandse triatleten in buitenlandse wedstrijden en de totaalscore. We keken nog eens naar de Ironman/hele afstand en zetten de eindtijden op een rijtje. We kozen de prestatie van het jaar en atleet van het jaar en we brachten ook vaak nog een geschreven jaaroverzicht.

Lezersonderzoek

Waar we minder opgelet hebben is hoe goed of slecht de verhalen het deden. Die respons kregen we namelijk via het lezersonderzoek en daar komen we dankzij jullie vele spontane en positieve reacties toch best netjes uit naar voren. Al zeggen we het dan zelf. Maar de vele verhalen nog eens terughalen van 2020? Nee, daar kiezen we nu eens niet voor. Gewoon omdat het een zeer bewogen jaar was, een jaar met veel leed, persoonlijk verdriet en slechts af en toe wat lichtpuntjes. Een jaar om niet snel te vergeten en toch ook weer wel.

Vooruitkijken naar een seizoen waarin hopelijk meer kan. En tegelijk het realisme dat we nog we enig geduld uit moeten oefenen of dat het allemaal te verwezenlijken valt in 2021. En hoe anders wordt het dan allemaal? Vragen, die zich pas in de toekomst laten beantwoorden. Maar met een positieve blik 2021 in duiken (al zal het dan geen Nieuwjaarsduik zijn) dat doen we ongetwijfeld allemaal.

De lijstjes zijn dus op komst, we hebben iets minder telwerk dan voorgaande jaren. En dat is te betreuren natuurlijk. Liefst waren we weer voor zo’n slordige 200 Nederlandse wedstrijden aan de calculatie begonnen en hadden we weer honderden sub 8 uurs en sub 9 uurs erbij gezet. Het is even niet anders.

Het was stil in Oud Gastel 2020, zoals vrijwel overal

Toch nog een terugblik met de organisatie van Triathlon Oud Gastel, die niet alleen de triathlon gecanceld zag, maar vrijwel al haar tien evenementen. Het staat symbool voor al die dappere organisatoren, die dit jaar hun passie namelijk iets prachtigs neerzetten voor sporters, niet konden  waarmaken. Met dank aan een virus, waarvan je misschien wel wist dat het vroeg of laat een keer zou toeslaan.

 

Effe Niks…. Ongetwijfeld hebben de meesten van jullie dit bord langs de Kralen/invalsweg naar Oud Gastel wel eens gezien. Zodra wij van ’t Veerke geen evenement in het vooruitzicht hebben, schuiven we dat paneel in het aankondigingsbord. Het waren – normaal gesproken – de rustige weken, waarin we met z’n allen even bij konden komen c.q. nagenieten van ongetwijfeld weer een leuke Vlietloop, triathlon of Obstacle Run.

Dat Effe Niks hadden we in maart beter kunnen vervangen door ‘Heel lang niks’. Want wat tussen 1985 en 2019 een soort ritme van de seizoenen geworden was, kwam nu compleet stil te liggen. De laatste activiteit was de Veerke Pop- en sportquiz, traditioneel drie weken voor Carnaval. Kort daarna bepaalde een andere C grotendeels onze belevingswereld. En was niets meer normaal…

Vanaf de Zomertijdloop…

Eerst werd de ogenschijnlijk eenvoudig te organiseren Bol Training & Advies Zomertijdloop stilgelegd. Corona maakt ook creatief, want we gaven de trim- en hardloopliefhebbers een paar weken de gelegenheid het parcours af te leggen en bezorgden hen vervolgens het felbegeerde vaantje. Iets dergelijks bedachten we ook bij de Van Zuilichem Vlietloop op de verder doodstille Koningsdag.

Weken verstreken, maar ook op het moment dat we – nota bene de 50e – Avondwandelvierdaagse wilden houden, lag corona op de loer. En toen was al wel duidelijk dat evenementen tot begin september geen doorgang konden vinden. Weg jaarlijks triathlonfeestje in juni met Rabobank jeugdtriathon en Verwer & Janssentriathlon. Dat was wel even een heel zuur moment. Voor ons als organisatie, voor jullie als deelnemers, vrijwilligers, toeschouwers en sponsors. Ondoenlijk om het hier af te zetten tegen het wereldleed van het virus, maar dat het een flinke domper voor velen was is zeker.

 

Obstacle Run nog even overwogen

De zomervakantie begint eigenlijk ook met een leeg gevoel. De voldoening van met z’n allen ergens naar toe werken, ontbreekt. En hoewel er daarna hoop was op beter, kwam ook de 1e Kermisloop niet uit de verf en besloten we – gelukkig bijtijds – de arbeidsintensieve ESS Obstacle Run te cancelen. Steeds hebben we als Veerke de afweging gemaakt: ‘wat kan – gegeven de beperkingen – wel?’ De conclusie was na veel wikken en wegen voor dit jaar steeds: nee, het lukt niet.

Het klopt dat er in augustus en september een aantal triathlons zijn door gegaan. Echter dat was allemaal zonder publiek, atleten kwamen en moesten na finish meteen naar huis enzovoorts. Voor een dergelijke organisatie zijn wij in Oud Gastel misschien niet in de wieg gelegd. De Brabantse sfeer en gemoedelijkheid bepalen in grote mate hoe onze evenementen in elkaar steken.

 

Hoe gaan we 2021 in?

Hoe nu verder? Dat is de grote vraag, die we ons voortdurend stellen. Want met de eerste vaccinaties begin volgend jaar zijn we er nog lang niet. We hebben bij de laatste (online) bestuursvergadering de traditionele kerstkaart voorbereid. Vanzelfsprekend gaan we al onze relaties, omwonenden en iedereen bij ’t Veerke betrokken een fijne kerst en een goede jaarwisseling toewensen. Wat we dit jaar met z’n allen wel geleerd hebben, is van de nood een deugd maken. Zo komen we de feestdagen vast wel in kleine kringetjes met elkaar door.

 

 

Inschrijven kan vanaf 1 januari

En toch. Ondanks alle onzekerheden gaan de inschrijvingen voor de 36e Verwer & Janssentriathlon gewoon van start. Iets later dan gebruikelijk weliswaar. Niet half november, maar op Nieuwjaarsdag, 1 januari 2021 gaat na de champagnekurk ook de online-inschrijving open. Ga dus snel nog die nacht naar www.tveerke.nl en meld je aan voor hopelijk een prachtig sportfestijn komende zomer! De triathlon Oud Gastel maakt wederom deel uit van de Triathlon Nations Cup. Dit keer zijn we de openingswedstrijd, gevolgd op 18 juli door Aarschot en de finale is op de nieuwe locatie in het Belgische Viersel op 29 augustus. Meer hierover in een volgende Nieuwsbrief.

 

Doe mee met Thuistriathlon Maarten van der Weijden

Een belofte doen we hier wel: we gaan jullie vaker bijpraten middels deze Nieuwsbrieven. Zo hebben we nog nieuws over Maarten van der Weijden. De Olympisch zwemkampioen en Elfstedentochtzwemmer was een paar geleden te gast bij Rennen voor Twee in onze triathlon als coach van de vier teams. In dit coronajaar is Maarten echter geswitcht van zwemmer naar triatleet. En hij vindt het me toch leuk! Zoals dat met een topsporter gaat, zoeken ze al snel de grenzen op. Dus vatte Maarten het plan op om een Thuistriathlon te doen over de hele afstand.

Wat houdt het precies in? Welnu, op zaterdag 9 januari gaat Maarten in Waspik (waar hij woont) 3,8 kilometer zwemmen in zijn Endless Pool thuis, daarna stapt hij op de Tacx voor 180 kilometer trappen en vervolgens wordt er ook nog eens een marathon gelopen.

Jullie raden het al, dat doet hij wederom niet zo maar. Er is een goed doel aan gekoppeld. Dit keer is dat TIPZO, een onderzoeksproject voor ondersteunende zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten. Ruud en Wim zijn via de bekende website Trikipedia nauw bij Maartens Thuistriathlon betrokken. We doen namens deze levende sportlegende een oproep aan iedereen om op die 9e januari ook een stuk(je) mee te fietsen en lopen thuis. In het hele land gaan toptriatleten, maar ook ‘gewone sportievelingen’ die dag meedoen en uiteraard ook geld inzamelen voor het goede doel. Als Triathlon Organisatie Oud Gastel willen we niet achterblijven en jullie vragen om sportief het nieuwe jaar 2021 te beginnen door een steentje bij te dragen aan Maartens volgende fantastisch project!

 

Vrijwilligers

Zo dat was het voor nu. Zoals gezegd, we komen snel bij jullie terug. De Dag van de Vrijwilliger van 7 december gaf ons weer de aanzet om middels Nieuwsbrieven te gaan communiceren. We hopen echt dat we ook jullie, vrijwilligers, weer plezierige momenten kunnen bieden met onze evenementen. Het is belangrijk voor iedereen om elkaar – ook digitaal – te blijven ontmoeten, te blijven steunen. Om met premier Rutte de spreken: In de tussentijd: zorg een beetje goed voor elkaar!

Tot gauw. Cliff, Corné, Gert, Gijs, Hans, Mickelle, Niels, Paul, Peter, Richelle, Ruud, Sabine, Toon, Wim en Yvonne.

BLOODWISE_BLENHEIM_TRIATHLON_2018

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.