Rust pakken; IM’s Noord-Amerika uitverkocht; Crossduathlon Almere; Qatar; Kamp Koningsbrugge – WTJ 1700

 

KERSTDAGEN – Pak je rust, zei mijn coach vroeger altijd als ik kort voor een wedstrijd nog stug doortrainde. Van taperen hadden we nog nooit gehoord, stel je voor dat je met spierpijn aan de start zou staan. Dat het geen baat had om tot vrijdag door te blijven kachelen, werd ik gewaar bij de reisjes naar Ironman Hawaii.

Het waren vooral de Japanners, die zich op het parcours nog het leplazarus trainden. Was de grote dag daar dan speelden die kleine Aziaten geen rol van betekenis. Triatleten die in de week voorafgaand onzichtbaar bleven in Kona of verderop op het eiland, maakten de dienst uit.

De 1700e

Dat uitrusten kon dit jaar ook heel goed al moest je natuurlijk wel oppassen niet te lang inactief te zijn. Uitrusten met de Triathlon Journaals deden we echter nauwelijks. Nieuws of geen nieuws, vrijwel dagelijks kwam er een WTJ, kwamen er interviews of waren er andere vermeldenswaardige artikelen. Ze zijn allemaal nog terug te vinden in ons rijke triathlonarchief van 1 augustus 2015 tot nu. Beperken we ons tot WTJ’s dan is dit de 1700e aflevering. Normaliter is elk honderdtal aanleiding om iets extra’s te doen. Nu zoeken we vooral rust en die vinden we in kerstdagen, waarin iedereen in z’n eigen stulpje kruipt met een handvol naasten om zich heen. Normaal zouden we toch weer dag in, dag uit achter de laptop kruipen. Nu was de drang even weg en zochten we het in een rustige wandeling langs de kust en met het fietsje het triathlonparcours van Oud Gastel langs om bij alle omwonenden een kerstgeschenk aan de deur af te zetten. De maaltijden voorbereiden en Het zijn de kleine dingen, die het doen.

Stormloop op Ironmans Noord-Amerika

Hebben we geen nieuwtjes dan? Toch wel hoor. Zo brengt Ironman goed nieuws over haar races in Noord-Amerika. De twaalf over de volledige afstand zijn allemaal uitverkocht. In de praktijk betekent dat 13.000 triatleten, die in 2021 van de speakers hopen te horen: ‘You are an Ironman’. Ironman plaagt de lezers een beetje met het zinnetje: ,,Was je van plan om snel een Ironman in Noord-Amerika te doen. Het beste even opsparen tot 2022.’’

Niet vanwege corona (althans hopelijk niet), maar omdat ze dus allemaal vol zitten. Sneller dan ooit waren ze uitverkocht. Florida in twee dagen, de nieuwe race in Sacramento California (twee weken na Hawaii) zelfs in een dag. En Arizona eigenlijk al in de voorverkoop. Ironman mag dan dit jaar wat steekjes hebben laten vallen, de populariteit van de races blijft ongekend groot. Daar kan geen label tegenop. Dat veel wedstrijden in de tweede seizoenshelft zitten, lijkt – coronatechnisch – gunstig.

We noemen de twaalf nog wel, al heeft inschrijven dus geen zin meer. 24 april: Ironman Texas; 23 mie: Ironman Noordamerikaans kampioenschap Tulsa; 27 juni: Ironman Coeur d’Alene; 25 juli: Ironman Lake Placid; 22 augustus: Ironman Mont-Tremblant; 29 augustus: Ironman Penticton; 12 september: Ironman Wisconsin; 18 september: Ironman Maryland; 26 september: Ironman Chattanooga; 24 oktober: Ironman California; 6 november: Ironman Florida; 21 november: Ironman Arizona.

Nieuwe crossduathlon van Start2Finish

foto Start2Finish

In eigen land komen er nog steeds wedstrijdjes bij. Start2Finish gaat op 14 maart al van start met een MTB-wedstrijd en crossduathlon. De wedstrijd geldt als mooie generale repetitie voor het WK crosstri- en duathlon op hetzelfde parcours in september 2021. We hebben het dus over Kemphaan en Braambergen, waar anderhalf jaar geleden het NK crosstriathlon werd gehouden.

Het lijkt misschien een vroege wedstrijd, maar in de wetenschap dat het terrein goed af te sluiten valt, zijn de kansen best groot dat de organisatie Start2Finish (gelieerd aan Challenge Almere-Amsterdam en aan de TriHard Series) erin slaagt de wedstrijd te houden. Het gaat om 6 kilometer lopen, 22 km. MTB en 3 kilometer lopen plus nog een kortere afstand. Voor de jeugd zijn er nog kortere afstanden. De organisatie garandeert bij eventuele afgelasting, teruggave van inschrijfgeld minus vijf euro administratiekosten of een startmogelijkheid voor een volgende wedstrijd van dezelfde organisatie.

Maui XTerra WK

Een soortgelijk verhaal bij het WK XTerra op Maui waar op 31 oktober 2021 hopelijk de wedstrijd weer doorgaat. Ten opzichte van voorgaande jaren zijn slots niet noodzakelijk. Het is nu: wie het eerst komt, het eerst maalt. De voorinschrijving begint traditiegetrouw met Driekoningen (6 januari) voor deze race. Gaat ie niet door, dan krijgen de atleten een groot deel van het inschrijfgeld retour.

NK triathlon Qatar

Terwijl in Australië en Nieuw-Zeeland toch weer veel evenementen gecanceld worden, gingen in Lusail, Qatar de nationale kampioenschappen sprint triathlon gisteren wel door. De race werd een Ierse dubbelslag voor Bernard McCullagh en Steve Macklin. Brons ging naar de Zweed Erik Solberg. De top drie bij de vrouwen bestond uit Julie Melville, Toni Snoxell en Carla Pregigueiro. De nieuwe kampioen van Qatar heten Ebrahim al-Romaihi en Noor Aljaber. Ach, normaal zouden deze uitslagen het WTJ niet halen. Maar nu zoeken we net zo lang tot ergens op deze pandemie-aardbol een race wel doorgaat. Bovendien komt Qatar door het WK voetbal de komende jaren wel nadrukkelijker op de sportkalender te staan.

Kamp van Koningsbrugge: de finale

foto AvroTros

Tot slot een kijktip: vanavond de finale van Kamp van Koningsbrugge. De twee triatleten Tom Oosterdijk en Marjolein van Loenen zitten er nog steeds in. Bij de laatste zes, al hangt Toms verdere deelname aan een zijden draadje na enkele fouten bij Direct Action. We zullen zien hoe het afloopt….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.