ThuisTriatleet Sebastiaan Kuijper; Vriend, patiënt en deelnemer – de rollen zijn nu omgedraaid.

Maarten van der Weijden noemt de deelname van Sebastiaan Kuijper aan de ThuisTriathlon op 9 januari bijzonder en dat is het nadat we hem hebben gesproken absoluut.
Maarten en Sebastiaan zijn al ruim 20 jaar hele goede vrienden, maar beiden delen veel meer. Meer dan een ieder zou willen delen!

Foto Anouk Boonstra

Ik spreek met Sebastiaan Kuijper als hij zijn vijfde chemokuur ondergaat. Immers daar waar Sebastiaan in het verleden Maarten met daad, raad en steun bijstond in zijn ziekteproces, maar ook bij zijn sportieve uitdagingen, zijn de rollen nu omgekeerd: bij Sebastiaan is afgelopen september Non-Hodgkin lymfeklierkanker vastgesteld.

“Het is vandaag mijn vijfde kuur hier in het ziekenhuis, dan heb ik tijd om gesprekken te voeren. Ik ben over de helft van de kuren. Gelukkig is al gebleken dat mijn tumoren verdwenen zijn, maar ik moet mijn acht kuren wel afmaken ter voorkoming van terugkeer van de kankercellen. Omdat ik gezond leef en in het verleden veel gesport heb – trouwens nu nog – heb ik gelukkig niet veel last van de chemo. Ik ben me wel bewust dat de negatieve bijwerkingen in de loop van de kuren oplopend zouden kunnen zijn, maar ik ben positief over mijn kansen op genezing.

Sebastiaan Kuijper is 42 jaar. Al in zijn jonge jaren werd hij lid van de zwemclub DWK in Barneveld, als trainer is hij nog immer actief bij die club. Daarnaast werkzaam als consulent talentontwikkeling bij Sportservice de Vallei en sportmanager bij Topsport Gelderland. In zijn sportieve carrière bij de jongste jeugd gold hij naar eigen zeggen als ‘de eeuwige tweede’ achter Pieter van den Hoogenband, later senior subtop in Nederland. Op 24 jarige leeftijd stopte hij in 2002 met wedstrijdzwemmen.

Maarten en ik kennen elkaar al ruim 20 jaar, we zwommen samen in Barneveld en zijn goed bevriend geraakt. Op een dag begonnen de klachten bij Maarten en later volgde de diagnose leukemie. Ik zie ons nog samen zitten in het VU Amsterdam, ik zittend aan zijn bed.  En nu zijn de rollen omgedraaid. Heel bizar.
Toen Maarten stopte met zwemmen, ging ik door. Toen ik stopte als actief atleet begon Maarten opnieuw met sporten, maar we zijn elkaar nooit uit het oog verloren. Het is nu de wereld andersom, daar waar ik eerst aan het bed van Maarten zat, is hij nu aan mijn zijde. We zijn heel erg naar elkaar toegegroeid, we hebben dagelijks contact en praten heel veel.


Ik heb heel veel respect voor Maarten, als atleet maar zeker ook voor alles wat hij doet met zijn Stichting en wat dat voor patiënten betekent. Ik maak het nu aan den lijve mee. Als je ouder wordt, komt de ziekte kanker steeds vaker in je omgeving voor. Het komt steeds dichterbij en in mijn geval werd het heel persoonlijk. Gelukkig is er in de afgelopen 20 jaar veel veranderd; Maarten lag bijvoorbeeld voortdurend in het ziekenhuis, ik ben slechts af en toe daar. Ook zijn de kansen op genezing sterk gestegen en kan ik dus ook positief zijn over mijn kansen op genezing. Het is nu allemaal anders, niet Maarten maar ik ben de patiënt! 
Als coach was ik  o.a. betrokken bij zijn Elfstedenzwemtochten, ik deed vooral de nachten. Dan kreeg Maarten het moeilijk en vond hij het fijn een vriend in de buurt te hebben. De eerste keer was een bijzonder avontuur, we wisten totaal niet wat we tegen zouden kunnen komen, het was een editie met een lach en een traan. Wat er vorig jaar gebeurde en bereikt is, is natuurlijk groots. Het was zo mooi. Je weet  waar het allemaal voor is gedaan!

Een link naar de triathlonsport is er ook; Lotte Wilms is mijn ex-partner en onder andere ook Merijn Ellerkamp en Rineke Terink heb is als zwemcoach bijgestaan en begeleid.
Tijdens de eerste lockdown (Hemelvaartdag) heb ik zelf een thuistriathlon gedaan, om precies te zijn een kwart. Ik heb toen een kilometer gezwommen in recreatieplas Zeumeren, rondje op de fiets richting Ede en tot slot 10 kilometer lopen; Voorthuizen-Barneveld en terug. Het was mijn eerste persoonlijke ervaring met alle drie disciples achter elkaar. Vaak vroeg mijn omgeving of ik niet een keer aan een echte wedstrijd wilde meedoen, maar zover is het van de zomer nooit gekomen. Terugkijkend was de tumor toen ook in mijn lichaam aan het “groeien”.

Natuurlijk steun ik Maarten ook in zijn ThuisTriathlon en ga ik meedoen. Gelukkig is het mogelijk omdat de datum gunstig ligt in mijn behandelschema. De derde week na mijn kuur voel ik mij het meest optimaal. Ik ga op 9 januari 1 uur fietsen en 5 kilometer buiten lopen. Zwemmen is op dit moment niet mogelijk voor mij. Ik weet dat ik deze inspanningen aan kan, ik doe immers wat ik de afgelopen weken ook al gedaan heb. Ik zal het wel op mijn eigen tempo doen, realistisch en niet pushen.

Net als Sebastiaan meedoen aan de ThuisTriathlon van Maarten van der Weijden?
Inschrijven is hier mogelijk.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.