Finale KvK met Marjolein en net niet met Tom; Powerman Turkije is nieuw – WTJ 1701

 

MAANDAG – Iets met ‘zicht’ en  ‘haven’. Tom Oosterdijk moest twee jaar terug in de slotfase van zijn debuutrace op Hawaii na een geweldige race alsnog de handdoek in de ring werpen. Iets soortgelijks overkwam de toptriatleet eigenlijk ook in de allerlaatste aflevering van Kamp van Koningsbrugge.

Na acht fysiek en mentaal loeizware dagen, moest Tom toch nog het veld ruimen. De fout die hij bij de opdracht ‘directe actie bij dreiging’ had gemaakt door zijn belager in de knie te schieten werd hem zwaar aangerekend. Voor wie het niet gevolgd heeft. Vijftien gewone burgers volgden acht dagen lang een training, vergelijkbaar met de commando-opleiding. Lang niet iedereen was commandowaardig, maar Tom en ook triatlete Marjolein van Loenen leken lange tijd op weg de hele ‘stage’ te doorlopen.

Steengoed

Waar Marjolein het hoofd koel hield in de chaotische situatie met twee belagers en enkele verwarde personen in de opdracht, maakte Tom impulsief een paar onvergeeflijke denkfouten. Dus moest instructeur Ray Klaassens (ook nog wel eens in triathlons actief) zijn naamkaartje van zijn bovenarm losrukken. ,,Je was steengoed, maar hier eindigt voor jou het avontuur’’ waren de harde woorden van de instructeurs. Met vier gingen ze verder naar de Speciale Missie, de apotheose van het programma. Met vier doorstonden ze ook de laatste proef. Daarmee waren Dennis de Kruif uit Hellevoetsluis, Justin Holleman uit Almere, Tom Cornelisse uit Enschede en Marjolein van Loenen uit Schijf commandowaardig bevonden. Naar het televisieprogramma keken gemiddeld ruim anderhalf miljoen mensen. Of er een vervolg komt weten AvroTros en Defensie nog niet.

Van de vier deelnemers is bekend dat ze niet per se een baan bij de commando’s ambiëren. Daar is bovendien nog een anderhalf jaar durende opleiding voor nodig. En ook Tom Oosterdijk was niet direct van plan. Hij heeft weer andere uitdagingen. Net als Marjolein trouwens. ,,Ik zoek ieder jaar wat anders. Maar dan zal het weer iets zijn zonder publiciteit eromheen. Dus dan haal ik jullie triathlonkolommen ook niet.’’ Evengoed was het reuze gezellig om even bij Marjolein op bezoek te zijn.

Powerman kalender bestaat uit 10 wedstrijden

Duatleten hebben zo mogelijk een nog zwaarder jaar achter de rug dan triatleten. Vrijwel geen enkele run-bike-run kon doorgang vinden. Zelfs het commerciële Powerman-circuit kwam – ondanks het enthousiasme van mister Powerman John Raadschelders – in 2020 niet van de grond. Maar de Limburger blijft positief en kijkt vooruit. Naar onder meer een nieuwe Powerman in Turkije. Is Alanya dé triathonstad van Turkije, dan moet Antalya dat worden van de duathlon. De Powerman staat op 5 en 6 juni op de internationale racekalender van 2021. Fingers crossed dat het allemaal doorgaat.

De eerste Powerman staat op 17 februari op de rol en wel die van Arizona. Dan volgt 18 april Liechtenstein, 25 april Portugal, 2 mei Michigan, 29 mei WK Zofingen, 5 juni dus Turkije, 26 juni Maleisië, 11 juli Embrun, 15 augustus Alsdorf en 2 oktober Viborg.

Tenslotte: het boek van Els Visser is op komst. De publiciteitscampagne rondom de uitgave is ingezet en ook wij zullen Els weldra bevragen over het resultaat van ‘Geen zee te hoog’.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.