Zoveelste klap voor VZC Veenendaal: triatleet Jan Bos overleden – WTJ 1703

 

WOENSDAG – Opnieuw moet triathlonvereniging VZC uit Veenendaal een zware tijd doormaken. Totaal onverwachts is triatleet Jan Bos uit Ede overleden. Een eerste bericht over zijn dood stuurde clubgenoot Rob Barel de wereld in.

Niet te bevatten. VZC-er Jan Bos plotseling overleden. Gedreven triatleet, clubmens in hart en nieren en gangmaker. Grote plannen voor zijn nieuwe age-group in 2021, sinds vorige week in behandeling voor acute leukemie. Sinds dinsdag lag hij op de IC na complicaties.

En dan vandaag, op de voorlaatste dag van dit moeilijke jaar, is de oersterke Jan Bos er niet meer. In een paar dagen tijd geveld door een allesverwoestende ziekte.

De Tweet van Rob wordt even later gevolgd door een officieel bericht van VZC-er Wim Korving. We nemen het hier integraal over:

Dag Ruud en Wim,

Vanochtend is ons clublid Jan Bos overleden. De afgelopen weken voelde Jan zich niet helemaal fit. Vorige week is er middels onderzoek acute leukemie geconstateerd bij hem. Er is direct gestart met een chemokuur, dit mocht helaas niet meer baten. Vanochtend is Jan in het bijzijn van zijn kinderen en zijn partner Ingeborg overleden.

Jan was sinds 1998 lid van VZC Veenendaal. Tevens was hij vele jaren lid van de militaire triathlon equipe. Zijn positiviteit, bevlogenheid, enthousiasme en liefde voor de sport zullen wij zeer missen. 

Ons medeleven gaat uit naar zijn partner Ingeborg, kinderen en familie. Onze gedachten gaan ook uit naar onze clubgenoten die samen met Jan hebben getraind en wedstrijden hebben gedaan.

Met sportieve groet, Wim Korving

Leven en dood. Het ligt helaas vaak maar al te dicht bij elkaar. Maar de gifbeker moet bij VZC kennelijk helemaal leeg. De plotse dood van VZC-grondlegger Jan van de Pol een aantal jaren terug. Later Perry van den Berg, die plots op Fuerteventura overleed, eerder dit jaar nog Manfred Boogaard in een Belgische crossduathlon en dan nu andermaal veel verdriet om een icoon van de Veenendaalse Zwem Club. Tel daarbij op het zware ongeval van Peter van Egdom en je zult begrijpen dat de impact op de blauw-gele club enorm moet zijn. Zo veel leed, het is inderdaad niet te bevatten.

Nederlands masterkampioen in thuiswedstrijd Veenendaal

Jan Bos blonk vooral uit op de korte afstanden al was ie ook een keer vierde master op het EK driekwart in Almere (2006). Maar heles deed hij nauwelijks: twee keer Almere (pr net onder de 10 uur), een keertje Lanzarote, een keertje Roth. Jan was op vijf achtereenvolgde WK’s de enige echte teamcaptain binnen de militaire ploeg. Op het NK militairen in Dronten 2002 haalde Jan brons. Een sterk seizoen had Jan ook in 2006 met derde plaatsen in Didam en Nijeveen. Als master kwamen de successen op de korte nummers eveneens. Zo haalde hij brons op het NK sprint in Zeewolde 2016 en een jaar later werd hij voor eigen publiek in Veenendaal zelfs ’s lands snelste master H50. En uit het bericht van teamgenoot Rob maken we op dat Jan snode plannen had om bij de H55 opnieuw te oogsten.

Vrolijke noot en stevige handdruk

In het Nationaal Triathlon Circuit van 1999 was Jan goed voor een vierde plaats. De triathlon van Oud Gastel was daarin verwerkt. Jan zou regelmatig naar onze wedstrijd terugkeren en dan was er altijd tijd voor een vrolijke noot en stevig handdruk. En ook altijd even vragen of ie familie van zijn schaatsende naamgenoot was. Ook voor de Teamcompetitie 1e Divisie was Jan Bos een aantal jaren coördinator en ook toen was Jan een paar maal in Oud Gastel, waar hij volop meedacht met ons organisatoren om alles nog beter geregeld te hebben.

De mooiste herinnering aan Jan bewaar ik aan de zomer van 2003, de snikhete week van het WK militairen in Dronten, toen ik met ons jonge gezin op de kazerne in Nunspeet verbleef. Jan zorgde er voor dat mijn kinderen niks te kort kwamen. In de wedstrijd hadden de Nederlanders het zwaar, Jan finishte rond de vijftigste plaats, maar ’s avonds op het slotfeest was hij de grote gangmaker en wist zelfs de stugge Chinese deelnemers de dansvloer op te krijgen.

Het was een eer en genoegen om Jan Bos te hebben gekend. Mede namens Ruud wens ik Ingeborg, de kinderen, verdere familie en de hele VZC-triathlonfamilie ontzettend veel sterkte met dit zo zware verlies. RIP Jan.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

4 thoughts on “Zoveelste klap voor VZC Veenendaal: triatleet Jan Bos overleden – WTJ 1703

 • 31/12/2020 om 12:29
  Permalink

  Ik schrik hier enorm van!!
  Mooie tijden met Jan beleefd tijdens onze tijd bij de Triathon Vereniging Arnhem. Heel veel lol en gezamenlijk trainen voor Almere.
  Rust zacht Jan.

  Beantwoorden
 • 31/12/2020 om 13:50
  Permalink

  Met Jan in het bestuur van Triathlon Vereniging Arnhem (TVA). Zijn enthousiasme in de begintijd van de triatlon straalde uit op de leden en de trainers op de accommodatie van Papendal. Een verlies voor onze mooie triatlonsport

  Het overlijden van Jan komt zo onverwacht en roept een reactie op van ‘onrechtvaardig’!
  Veel sterkte voor Jans echtgenote en kinderen.

  Beantwoorden
 • 01/01/2021 om 11:55
  Permalink

  Wat een enorm verlies dit. Jan ga je missen. Ken Jan al jaren al triatleet bij Defensie en daarna. Een sportman in hart en nieren en daarnaast een ontzettend toffe gast. Via deze weg wil ik zijn gezin heel veel sterkte wensen met het verlies van hun man en vader. Kan het nog steeds niet bevatten dit. Jan rust in vrede.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.