Zo ziet het nieuwe triathlonjaar 2021 eruit; Trikipedia kijkt in glazen bol – WTJ 1706

ZATERDAG – Iedere week een quasi-geestige column schrijven voor DPG-Media, het lukt de ene keer beter dan de andere. In die van vandaag verwonderde ik me erover dat de paragnosten zich dit jaar nogal gedeisd houden. Logisch, want van hun voorspellingen aan het begin van 2020 is geen donder uitgekomen. Er schijnt slecht 1 paragnost geweest te zijn, die de pandemie voorspelde.

Omdat we in de laatste weken van december met Trikipedia ook al niet zo gek veel terugkeken op 2020 (voor velen een jaar om snel te vergeten), werpen we nu een blik vooruit. Beter gezegd: we kijken in onze glazen bol. Dan mogen jullie ons aan het eind van dit jaar afrekenen op de juistheid van de voorspellingen.

Vincent Luis verovert de dubbel in Tokyo

Eerst de Olympische Spelen natuurlijk. Het worden toch nog sobere Spelen helaas. Alleen het Japanse gevaccineerde publiek mag er bij zijn, maar zij zijn geïnstrueerd om voor alle nationaliteit uitbundig te juichen en te buigen. In die grote bubbel van de Olympische Spelen levert ons kwartet toptriatleten op de Mixed Relay een uitstekende prestatie: zesde met een Olympisch diploma. Het Olympisch goud gaat naar Frankrijk, zodat Vincent Luis geschiedenis schrijft door als eerste triatleet twee gouden medailles op dezelfde Olympische Spelen te veroveren. Het zilver gaat naar Alistair Brownlee, het brons voor Marten van Riel.

Brons voor Rachel op haar derde Spelen

Aan Nederlandse zijde was de euforie toch al groot want achter het Britse duo Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmonth (die nu wel sprinten voor de overwinning) verovert Rachel Klamer na een tactische race het brons en is Maya Kingma goed voor plaats vijf. Een ongekende weelde, temeer daar Nederland op de zwemnummers in de eerste dagen van de Spelen nog met lege handen staat. Mooi trouwens dat Rachel op de sluitingsceremonie van haar derde Olympische Spelen de Nederlandse vlag mag dragen.

De resultaten zijn verbluffend al kregen we in de World Triathlon Series in Leeds begin juni natuurlijk al wel een indicatie dat het goed zou komen. Daar behaalde Maya haar eerste WTS-overwinning, die haar definitief het Tokyo-ticket bezorgde en was Rachel ook al goed voor een derde plaats. Twee Nederlandse triatletes op een WTS-podium: het was nog nooit eerder voorgekomen.

De Paralympiërs gaan op herhaling met dit keer een fotofinish tussen Jetze Plat en Geert Schipper, waar de jury nog dagen over in beraad is. Margret Ijdema stijgt eveneens boven zichzelf uit met een zilveren medaille. Jetze maakt zijn medaille-collectie nog completer met de Olympische titel bij het handbiken.

WK Almere: toprace voor Evert

Het WK in Almere wordt één groots sportfeest, waar sowieso de hele Nederlandse triathlonfamilie bijeen is, maar vanuit Europese zijde ook verrassend sterke teams uit Duitsland en België. Komt ook omdat er in september nog steeds enige onzekerheid is over Hawaii. Op een kolkende Esplanade grijpt Jan Frodeno zijn eerste World Triathlon-wereldtitel. Het zilver gaat naar Pieter Heemeryck en Evert Scheltinga doet de race van zijn leven eindigend in een derde plaats. Menno Koolhaas debuteert met een uitstekende zesde plaats en ook Erik-Simon Strijk behoort tot de top tien van de wereld. Dit keer zijn het de Nederlandse mannen, die beter doen dan de vrouwen. Maar ja met op het podium Lucy Charles, Laura Philipp en Anne Haug is het ook niet verwonderlijk dat hier geen eremetaal is weg gelegd. Evengoed weert Sarissa de Vries zich kranig, ze blijft slechts een minuutje steken op de Hawaii-winnares van 2019 en wordt vierde. In de agegroupers en over de andere disciplines (duathlon wereldtitel voor Daan de Groot, die eerder ook al de Powerman Zofingen op zijn naam schrijft en brons voor crosstriatleet Jorik van Egdom onder andere) halen de Nederlanders maar liefst 61 medailles. Op het WK aquabike verschijnt bij verrassing toch Michael Phelps aan de start. Hij wordt 23e, gelijk aan zijn aantal gouden medailles.

Bliksemdebuut Gustav en Nicola op Hawaii

Over Hawaii gesproken. Frodo moet daar zijn meerdere erkennen in Gustav Iden, die een bliksemdebuut maakt op de Ironman. Sebastian Kienle haalt nog een laatste keer uit met brons. Het vrouwenpodium is verrassend: Nicola Spirig wint en bezorgt de Zwitsers de zoveelste Hawaii-zege. Paula Findlay grijpt het zilver en Anne Haug moet – net als in Almere – genoegen nemen met brons.

Dan zijn er in eigen land de nieuwe Nederlandse kampioenen Youri Keulen en Rani Skrabanja op de Olympische afstand in Rotterdam, sprintkampioenen worden in Nijmegen Donald Hillebregt en Barbara de Koning. De 70.3 Ironman in Hoorn is een prooi voor de Noor Kristian Blummenfelt, die de hele week tussen de bloemenvelden het parcours verkend heeft. Leanne Fanoy is terug op haar geboortegrond en wint bij de vrouwen. In Maastricht is Bart Aernouts de baas op de 70.3 Ironman. Sarissa wint er voor eigen publiek. Tom Dumoulin huldigt de winnaars op de Grote Markt. In de Teamcompetities Eredivisie zijn de TriMates en Kijani-vrouwen superieur.

Maarten

Maarten van der Weijden heeft de smaak te pakken en doet de Triple Dutch. Hij haalt na de Olympische Spelen ook Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal over om aan triathlon te gaan doen. De Super League Triathlon krijgt zowel een indoor- als een outdoorversie in Rotterdam met finish op de Coolsingel. De GP triathlon van Zandvoort heeft oud F1-coureurs Jenson Button en Alex Zanardi aan de start en in Holten doen zowel Beau van Erven Dorens als Eva Jinek mee. Oud Gastel wordt een onvervalste Holland-België met heel Kamp van Koningsbrugge aan het vertrek en in Stein maken Ralph Zeetsen, Guido Savelkoul en Luc Huntjens hun langverwachte come-backs. Bij de bond zijn ook veranderingen gaande. Er komen nieuwe mensen met frisse ideeën.

Tenslotte grijpt Rob Barel de wereldtitel bij de masters in Edmonton. Sommige dingen veranderen immers nooit…. O ja, ik voorspel dat 5 procent van bovenstaande voorspellingen uitkomt. Daar ben ik vrij zeker van.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.