De vouwfiets van Ernst; tri’s Maarn; Zevenbergen; Beusichem; Eindhoven; Zuiderpark; Zes (70.3) Ironmans op een rijtje – WTJ 2449

WOENSDAG – De rij Nederlandse triathlons was afgelopen weekend enorm. De zondagwedstrijden (Nieuwkoop, Groningen, Zandvoort, Terheijden, Hengelo, Surhuisterveen en Luttenberg) zijn hier allemaal al aan bod geweest. Gek genoeg nog geen enkele zaterdagwedstrijd en die waren er ook.

Triathlon Maarn voor Thomas van Dop en Floor Metz

Bijvoorbeeld de nieuwe triathlon op de Utrechtse Heuvelrug, meteen ook de groenste triathlon van het land. En terecht, want getuige de foto’s was het goed toeven in het lommerijke gebied rondom het Henschotermeer. Die plas wordt vaker gebruikt voor triathlons, bijvoorbeeld bij de Henschotermeer Games (dit jaar op 6 juli), maar nu was het de beurt aan de het Utrechtste Heuvelrug Triathlon Team samen met een team van triathlon- en natuurminnende mensen deze nieuwe kwart race op touw te zetten. Het was genieten daar voor de toch ook weer 215 deelnemers. Een mooi aantal om mee te beginnen, lijkt me. De winnaars waren Thomas van Dop van De Dolfijn en Floor Metz van TriTeam Groningen.

Benny Mulder uit Culemborg kwam ruimschoots als eerste uit het prachtige Henschotermeer. Bijna twee minuten later kwam Thomas als zevende op het strandje terug. Op de fiets was de Amsterdammer samen met Bram van der Wal sterker. Samen gingen ze Benny Mulder voorbij. Met 50 seconden voorsprong begon Thomas in de bossen aan het lopen, een voorsprong die groeide tot zelfs zeven minuten dankzij een snelle 34.19 uur op onverharde stukken. Culemborger Bram van der Wal hield de tweede plaats vast tevens snelste master. Urker triatleet Cees Snoek kon op het laatst Benny Mulder nog van de derde plaats afhouden. Ruben Frijns was de nummer vijf, gevolgd door twee ‘oude rotten in het vak’ Robert Mijwaart en Rene Poppe. Dankzij de tweede snelste looptijd werd Joey van de Beek achtste en vervolgens maakten Jaap Bakker en Martin Kerkvliet (wel met sikje, maar niet naar Embrun…) de top tien compleet.

Floor Metz uit Enschede en Lydwien Wilbers uit Arnhem kwamen kort na elkaar uit het water. Daarna liepen de onderlinge verschillen snel op in het voordeel van Floor. Aan de finish was het verschil drie minuten. De derde plaats ging naar de Almeerse triatlete Danielle Spoelder, waarna Brabantse Margriet de Beus de vierde plek innam en tevens snelste master voor leeftijdsgenote Peggie Wierda die vijfde eindigde.

Trio Triathlon Zevenbergen voor Kevin/Mischa/Mark

Nog een nieuwe wedstrijd, maar dan alleen voor teams: de eerste trio-triathlon van Zevenbergen. Het Westbrabantse stadje – bekend van de zeemeerminnenlegende – heeft na vijftig jaar zijn haven weer terug. Dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd met later nog een groot spektakelstuk. Afgelopen zaterdag werd de ruim 500 meter lange ‘waterbak’ dwars door het centrum van Zevenbergen gebruikt voor de allereerste trio-triathlon. Nog niet alles liep even vlekkeloos, want vanwege het compacte fietsparcours (11 rondjes van 1,8 km.) en de kruisingen met zwemmers en lopers was het soms nog beetje behelpen. Vanwege het zonnige weer was het bovendien nog eens hartstikke druk in het centrum en op de terrasjes, waardoor de triatleten ook wel met het publiek rekening moest houden. Maar de organisatie leert snel en is vast van plan het evenement uit te bouwen, mogelijkerwijs ook met een individuele triathlon erbij.

De overwinning ging naar het Fit 24/7-team dat over de drie afstanden 1.07.35 uur deed. Het team bestond uit Kevin Laros, Mischa Kamp en Mark Venrooij. Drie mannen, die sowieso wel met triathlons in de weer zijn, want ze trainen voor een Ironman 70.3 later dit jaar. In totaal deden 53 trio’s mee, die vanwege de beperkte breedte van het zwemwater in de haven elke 10 seconden van start gingen.

Vrouwentriathlon Beusichem: laatste in z’n soort?

De vrouwentriathlon van Beusichem was wellicht de laatste in een reeks, die in 2009 begon in Beesd. Al die jaren zorgde Sione Jongstra en haar enthousiaste team ervoor dat veel vrouwen voor het eerst kennis konden maken met triathlon. Beginnende triatletes, die later soms uitgroeiden tot sterke driekampers. We noemen bijvoorbeeld Kyra Meulenberg, Nelleke Balde, Anne Reintjes, Heleen van der Meijden, Karin Neutel en Sophie van der Most. Toch allemaal niet de eersten de besten meer.

In Beusichem stonden zaterdag 74 enthousiaste vrouwen aan de start, want bij deze triathlons hangt toch altijd een bijzonder gezellig sfeertje. De roze badmutsen en uitingen op het parcours zijn kenmerkend voor deze wedstrijd. Het was na 1.08.25 uur Nicole Voet uit Wsgeningen, die als eerste de finish passeerde. Ze werd twee minuten later gevolgd door Mandy Beukers-Verbakel. De derde plaats was voor Thirza Stiphout uit Amersfoort. De 1/16e afstand werd gewonnen door Myrte Bouman uit Houten. Zij ging haar plaatsgenotes Lisette Mom en Elsemarie Walhout voor. Een Houtense clean sweep dus!

Zandvoort en Ernst Woerlee

Nog even terug naar Zandvoort, de Dutch Tri Series. We kwamen zondag al met de fraaie winst voor Mohamad Maso en Geke Kloosterziel. Snelste masters bleken Xander Schelfhout op een zevende en Joyce Keizsr op een tweede plaats te zijn. Peter Roessing werd vervolgens snelste M50 op een teinde plek, maar weet je wie er ook was? Ernst Woerlee, winnaar van de M60 in een snelle 2.18.49 uur. Ernst was koud terug van de Escape From Alcatraz-triathlon, die hij ook won als M60. Nota bene daar op zijn speciale vouwracefiets. We hadden al beloofd iets meer over de man uit Heemstede te vertellen, dus bij deze.

Ernst Woerlee, master 60 uit Heemstede. Oud-piloot bij de KLM. Nam al vijf keer deel aan de legendarische Escape From Alcatraz Triathlon.

,,De wedstrijd was geweldig, maar ook wel bijzonder vanwege het slechte weer! Ik heb eerder meegedaan in 2016, 17, 18, 19 en nu in 2022. 5x dus. In 2016 en 2018 werd ik derde in mijn agegroup, maar nu dus goud. Als voormalig verkeersvlieger (KLM) vloog ik jarenlang rond met deze vouw(race)fiets in mijn koffer en kon ik zodoende ook bestemmingen aandoen waar leuke wedstrijden plaats vonden. Zo kwam ik in 2016 terecht bij The Escape From Alcatraz Triathlon.
Deze wedstrijd sprak mij dusdanig aan, dat ik er een jaarlijks (werk)uitje van maakte. Wel enigszins een luxe positie, maar zo hebben sommige banen zo hun voordeel. Sinds ruim twee jaar ben ik overigens met pensioen, en ben hier nu in mijn vrije tijd.


De wedstrijd is bijzonder, bijna heroïsch, met name vanwege het zwemmen. Koud, stroming, haaien….de verhalen en geschiedenis zeggen genoeg! Maar ook het fietsen en lopen zijn bijzonder. Op een Tri-fiets heb je hier minder voordeel dan normaal. Veel pittige klimmetjes, bochten, steile afdalingen en dus weinig lange rechte stukken.
Het lopen is bijna bizar hilarisch waarbij je onderweg van alles tegen komt. Trappen, steile afdalingen, muurtjes, een tunneltje, strand, gravel, bos, bruggetjes en “the famous Sandladder” met 400 treden (wordt nog apart getimed!).
Al met al een enorme mooie ervaring en de eerste keer dat ik met zulke slechte weersomstandigheden mee deed hier. Vooral de regen speelde parten. Je moest echt voorzichtig fietsen, maar ook bij het lopen was het modderig en soms spekglad. Maar goed, daar heeft iedereen last van. Aangezien je je leeftijd op je kuit geschreven kreeg kon ik mijn tegenstanders enigszins volgen. Zodoende kon ik nummer twee in mijn agegroup afhouden tijdens het lopen. Het verschil was uiteindelijk nog geen 20 sec. Dit verschil kon ik maken op The Sandladder.”

Theta Triathlon Eindhoven voor Emile Manni en Dianne van Dijk

132 deelnemers aan de Theta triathlon van Eindhoven, afgelopen zaterdag. Geen hele grote namen. De winst ging naar Emile Manni, een sterke zwemmer uit Eindhoven. Hij kwam vanzelfsprekend als eerste uit het water, zorgde ook nog eens voor de snelste fietstijd zodat hij over de 10 kilometer 41.19 minuten kon doen en alsnog voorop bleef. Andre Bockholts liep vier minuten harder, maar strandde toch nog op een minuut van de winnaar. De derde plaats was voor de Belg Wouter Rijckaert, daarna volgden John Verdonschot en Cas Lasaroms uit Budel. Snelste vrouw was Dianne van Dijk. Zij haalde het voor Anne van de Meulegraaf en Joanne Maartense. Snelste trio heette Jorge Verkade en de sprint afstand leverde Lars van Elderen en Bente Theeuwes de volle winst op.

En dan de twaalfde en – waarschijnlijk? – allerlaatste Nederlandse wedstrijd van het tweede juniweekend. In Den Haag en Delft zijn dezer weken de Groot Nederlandse Studenten Kampioenschappen bezig. Jaarlijks komen studenten uit het hele land bijeen om zich te meten op diverse takken van sport, waaronder triathlon. Een soort Universiade, maar dan voor Nederland. Voorheen was aan een van de studententriathlons (in bijvoorbeeld Enschede, Groningen of Eindhoven) altijd het NSK triathlon gekoppeld. Of dat nog steeds zo is, vragen we ons af.

In het Haagse Zuiderpark kwam in elk geval Bram Smit als eerste over de finish van de sprint triathlon. Hij liet Finn Timmermans en Matias Ehren achter zich. Bij de studentes toonde Rianne de Croock andermaal haar triathlonkwaliteiten. Ze won met 3 minuutjes voorsprong op Anouk Jansen. Brons ging naar Marijke Abma. Zo waren de medailles voor de universiteiten mooi verdeeld. Bij de mannen: Groningen, Eindhoven, Maastricht. Bij de vrouwen: Eindhoven, Maastricht, Groningen.

Dan verlaten we vanaf hier de landsgrens en kijken naar Nederlandse prestaties in buitenlandse wedstrijden. Te beginnen met nog wat aanvullende resultaten van de XTerra Namen.

XTerra Namen met tal van podiumplaatsen voor NLers

De XTerra Namen was dus een kleine reprise van het WK in Targu Mures in die zin dat wereldkampioen Arthur Serrieres opnieuw won. Onverwoestbaar lijkt de Fransman: drie zeges binnen 1 week (Lago di Garda, WK Targu Mures en nu Namen). Net als vorig jaar was landgenoot Maxim Chane niet opgewassen tegen Serrieres. Brons ging naar de Sebastien Carabin, die al net zo’n sterke Europese toer maakte als de Franse winnaar. Voor Wouter Dijkshoorn was de dubbel WK en Namur voldoende, maar wel goed voor een prachtige vierde plaats. De eerstvolgende Nederlander was Coen Bouwmeester op een 74e plaats en tiende M35. Voor Ronny Angelier, 98e in totaal lag brons klaar bij de M50. Pim Veeger haalde zilver M60 en crosstri-promotor Casper van de Kamp werd zevende M55. In de door de Italiaanse Marta Menditto gewonnen vrouwenrace waren het de Britse Daisy Davies en de Oostenrijkse Carina Wasle, die het podium verder vulden. Bonnie van Wilgenburg eindigde keurig achtste, Zoe van Dijk 13e en tweede F20 en moeder Beatriz van Dijk zestiende totaal en derde F40). Nog meer podiumplaatsen: Ingrid Bakker winnares F30 (18e totaal), Sanne Slabbers winnares F35 (19e), Femke Tabak (2e F30/20e), Laura Kooijman (22e/3e F25), Rianne Slabbers (3e F35/24e), Janine Herweijer (44e/1e F55) en Karin Pouls (48e/3e F55).

 

Op de sprint afstand was Noel Sterk ook letterlijk de sterkste. De Nederlander versloeg de Belgen Maxime Coquille en Regis Biot, vierde was nog een Nederlander Benjamin Doyen. Snelste vrouw was de Belgische Maya de Backer met een achtste plaats voor Vera Hijgens als beste Oranje-resultaat.

Ironman is everywhere

Ironman was ook weer lekker in de weer het afgelopen weekend. Over de heles in Cairns en Des Moines (nieuw) hadden we het zondag al. Maar toen waren de complete resultaten natuurlijk nog niet bekend, dus ook de Nederlanders niet binnen. Down Under deden 1243 triatleten mee aan de door Max Neumann in een nieuw parcoursrecord (7.52.54)  gewonnen race. Sarah Crowley gaf haar visitekaartje af voor wederom een podiumplaats Hawaii. Ze won in 8.59.41 uur. 1 Nederlander haalde de finish ook.

ZONDAG 12 JUNI: IRONMAN CAIRNS (AUS)
M:
144.Tony van Eck 10.20.25 (33e M30)

De Ironman 70.3 was agegroup-only. En vooral veel Ozzies. Jamie Huggett won in 4.05.43 voor landgenoten Daniel McDonnell en Tim Ballintine. Snelste drie vrouwen waren Ellen Guiney in 4.33.54 en daarna Joanne Ritson en Sarah Howe. Twee Nederlanders waarvan Ellen Meelkop vorig jaar net boven de zes uur en nu er dik onder: 5.54 uur. Netjes.

IRONMAN 70.3 CAIRNS (AUS)
M:
184.Leon Acda 5.07.30 (26e M45)
V:
118.Ellen Meelkop 5.54.48 (25e F35)

We steken de oceaan over voor de Ironman Des Moines. Een nieuwe Ironman na vorig jaar een deels door het weer mislukte Ironman 70.3 Een snelle Ironman bovendien want zowel Matt Hanson (7.56.48) als Andre Lopes (7.59.27) doken onder de acht uur. Good-old Tim O’Donnell was derde. Bij de vrouwen 1 sub9 uur: Skye Moench in 8.51.44. Twintig minuten later Jen Annett, een half uur later Kelly Fillnow. Nog geen Nederlanders aan de start.

Ook in Amerika, de Eagleman oftewel Cambridge IM 70.3. Bij de pro’s de winst naar de Canadees Cody Beals, die een minuut voor Justin Metzler uit bleef en aldus finishte. Andy Potts – nog zo’n niet kapot te krijgen master – werd derde. In totaal 2300 deelnemers, waaronder vijf Nederlanders en Arubanen. Van hen was Will Kragten de beste en haalde Tjeerd de Boer een top tien in zijn AG. Beste vrouw was trouwens Sarah True. De Amerikaanse draaide de rollen t.o.v. de mannen om. Daar 1.Canada, 2.USA. Hier 1.USA en twee de Canadese Tamara Jewett. Op een derde plaats Sophie Watts. Onderlinge verschillen waren niet groot.

ZONDAG 12 JUNI: IRONMAN 70.3 CAMBRIDGE EAGLEMAN (USA)
M:
150.Will Kragten 4.42.21 (12e M50)
154.Stefan Leijdekkers 4.42.43 (13e M50)
602.Tjeerd de Boer 5.32.49 (10e M30)
888.Federic Irving (Aru) 5.58.33 (131e M40)
1256.Bincho Mansur (Aru) 6.50.57 (45e M60)

Chris Brands tweede M50 in Ironman 70.3 Warschau

Europa dan. Eerst de tweede editie van de Poolse Ironman 70.3 in hoofdstad Warschau. De uitslagen deugden aanvankelijk niet. Nu is er toch iets meer uit te destilleren. De Pool Robert Wilkowiecki – in Cozumel al dik onder de acht uur – was de sterke winnaar in 3.38.43 uur. Plaats twee ging naar de Sloveen Ognjen Stojanovic en de derde plaats kwam terecht bij Sergiy Kurochkin, sterk triatleet uit de Oekraine. Totaal 750 deelnemers en ook acht Nederlanders. Chris Brands maakte zijn jaarlijkse uitstapje naar een ‘andersoortige’ wedstrijd. De voormalig Nederlands kampioen uit Hilversum werd er 73e en dat was goed voor een tweede plaats M50. Maarten Caminada liet Zandvoort keertje voor wat het was en finishte ook bij de eerste honderd in Polen. Bij de vrouwen waren er top tien klasseringen voor Mischa van Damme en Alexandra Kaars.

De vrouwenrace leverde ook een Poolse overwinning op. Paulina Kotfica was met 4.13.38 uur 4,5 minuten rapper dan de Franse favoriete Julie Iemmolo. Verrassend was de derde snelste tijd van agegrouper Sera Sayar uit Turkije (4.30.52).

ZONDAG 12 JUNI: IRONMAN 70.3 WARSCHAU (POL)
M:
73.Chris Brands 4.22.45 (2e M50)
97.Maarten Caminada 4.27.34 (16e M45)
397.Shandar Kooij 5.19.06 (71e M45)
480.Sander Korving 5.37.30 (71e M30)
628.Antonie Overduin 6.49.03 (91e M30)
629.Martin Keus 6.49.24 (92e M30)
V:
52.Mischa van Damme 5.42.50 (7e F25)
74.Alexandra Kaars-Sijpesteijn 6.18.42 (9e F25)

De laatste in het rijtje van (70.3) IM’s is het Britse Staffordshire. AG-only en vooral veel Britten aan de start. Benjamin Goodfellow was sneller dan iedereen. Kit Walker en Stephen Derrett kwamen nog het dichtst bij hem. Tot het laatst toe spannend bij de vrouwen waar Anna Lawson in 4.40.55 won en twaalf tellen later Emily Freeman als nummer twee over de finish bolde. De derde plaats ging zeven minuten later naar Laura John, de naam doet vermoeden dat ze ook Brits is, maar achter haar naam staat een Duits vlaggetje. Van de 1400 deelnemers kwamen er zes uit Nederland. Het dichtst bij een top tien klassering kwam Linda van der Ham.

ZONDAG 12 JUNI: IRONMAN 70.3 STAFFORDSHIRE (GBR)
M:
273.Wouter Schaekers 5.33.56 (37e M35)
390.Kees de Vos 5.47.37 (50e M45)
674.Wouter Morsink 6.15.46 (111e M35)
1005.Wouter Schotsman  6.57.43 (146e M45)
1172.Jelle Kottmann  7.28.19 (179e M45)
V:
136.Linda van der Ham 6.30.45 (11e F35)

Africa Cup Accra

Nog een buitenlandse race was de Africa Cup in de Ghanese hoofdstad Accra. De winst ging naar de Oekrainer Vitalii Vorontsov. Nummer twee kwam uit Tahiti: Benjamin Zorgnotti en derde was Federico Scarabino uit Uruguay. De Japanse Chisako Nakajima won het vrouwenklassement. De Roemeens Antoanele Manac werd tweede en Julie Staub van Mauritius derde. Hoezo mondiale sport?

En zelfs in de volgende aflevering komen er nog een aantal races voorbij uit het vorige weekend. Houdt het dan nooit op? Nee hoor.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.